петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4319 прочитания

    ЕП препоръча споразумение за асоцииране с Великобритания

    15 март 2018, 10:17 a+ a- a

    Европейският парламен прие резолюция, в която излага възможната рамка на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит. Като се вземат предвид червените линии, обявени от британското правителство, евентуално споразумение за асоцииране между ЕС и Обединеното кралство може да предостави подходяща рамка за техните бъдещи отношения. Това се казва в резолюцията, приета с 544 гласа „за“, 110 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“.

    Отношенията могат да се базират на четири стълба:

    • търговия и икономически отношения (споразумение за свободна търговия);
    • вътрешна сигурност;
    • сътрудничество във външната политика и отбраната;
    • тематично сътрудничество, например в сферата на трансгранични научни и иновационни проекти.

    Резолюцията подчертава, че дори близко асоциирани държави със сходно законодателство не могат да се възползват от права, облаги и достъп до пазара в същата степен като държавите членки на ЕС.

    Всяка рамка за бъдещите отношения трябва да включва и зачитането на целостта на вътрешния пазар, митническия съюз и четирите свободи, без да позволява различен подход за отделните сектори (избиране на благоприятни закони на ЕС). Тя трябва да гарантира независимото вземане на решения в ЕС и правния ред на Съюза, включително ролята на Съда на ЕС.

    В резолюцията се подчертава, че е важно да се гарантира равнопоставено и справедливо третиране на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на британските граждани, живеещи в ЕС.

    В резолюцията се приветства и проектът на протокол относно Ирландия и Северна Ирландия, включително и вариантът за предпазен механизъм, описан в съвместния доклад от декември 2017, който предоставя конкретно резервно решение срещу засилването на граничния контрол и запазва сътрудничеството север-юг.

    Евродепутатите подчертават и важността на запазването на правата на гражданите, изложени в Белфасткото споразумение.

    Евродепутатът Момчил Неков заяви: „Брекзит ще донесе промяна в Европейския съюз както за гражданите, така и за бизнеса. За нас българите е важно в кратки срокове да се постигне споразумение, което да гарантира правата на гражданите, за да могат всички тези хиляди българи да живеят без притеснения за бъдещето си. За последното десетилетие стокообменът между Великобритания и България се е удвоил до 1,2 милиарда евро на годишна база. Без споразумение след Брекзит, българският износ за Обединеното кралство, равняващ се на 500 милиона евро, е застрашен. В наш интерес е тази икономическа връзка да се запази поне на днешните нива. Трябва да се изостави езикът на политическите обвинения и да погледнем прагматично на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.“

    Резолюцията излага приноса на Парламента към срещата на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 22 – 23 март, когато се очаква да бъдат приети насоките на Съвета за преговори относно бъдещите отношения с Обединеното кралство. Всяко споразумение за оттегляне или бъдещо споразумение за асоцииране или международно споразумение с Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от ЕП

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla