петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4978 прочитания

    Евродепутатите призовават да не се влиза в търговски войни

    Ако износът на ЕС обаче не бъде изключен от обхвата на американските мерки, трябва да последва категоричен и пропорционален отговор, подчерта еврокомисарят по търговията
    15 март 2018, 11:01 a+ a- a

    ЕС не трябва да влиза в търговска война, но трябва да е готов да защитава гражданите си. Това казаха евродепутати относно митата, планирани от САЩ, по време на дебат в сряда.

    Политическите групи осъдиха като необосновани плановете на САЩ да въведе нови мита върху вноса на алуминий и стомана поради съображения, свързани с „националната сигурност“.

    Дебатът показа широка подкрепа сред евродепутатите за търсенето на мирно решение със САЩ и съвместно справяне с основните причини за глобалния свръхкапацитет на производството на стомана и нелоялните търговски практики на някои държави. При все това изказалите се евродепутати предложиха да се запазят всички опции, ако диалогът се провали. Те подкрепиха възможните ответни мерки, обявени от Европейската комисия миналата седмица.

    Отговорът на ЕС трябва да бъде категоричен, но пропорционален и в рамките на международното право. Евродепутатите също така призоваха ЕС да се присъедини към други засегнати държави, за да укрепи своята позиция и да се противопостави на протекционизма.

    Много от тях призоваха за единство в ЕС в защита на гражданите и предупредиха държавите членки да не търсят индивидуални изключения.

    В същото време някои евродепутати заявиха, че митническият съюз на ЕС също е протекционистки, и описаха като легитимни опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да защити американските работници в стоманодобивната промишленост.

    Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви, че очаква ЕС, като стратегически съюзник на САЩ, да бъде изключен от митата, тъй като европейският износ не е вреден за САЩ. Той обяви, че ЕС и САЩ са започнали да работят заедно по глобалния свръхкапацитет и това сътрудничество скоро ще се засили.

    Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че ЕС не желае влошаване на отношенията, нито споделя виждането, че търговските войни са лесни за печелене. Ако износът на ЕС обаче не бъде изключен от обхвата на американските мерки, трябва да последва категоричен и пропорционален отговор.

    Европейският съюз може да отговори по много начини на несправедливи търговски практики - от завеждане на дело в СТО до налагане на ответни ограничения на вноса.

    Възможен отговор е налагането на анти-дъмпингови мита. През 2017 Парламентът гласува актуализация на законодателството, което определя кога и как става това. Тези нови правила ще бъдат допълнени с мерки срещу вноса при несправедливи условия, които се очаква да бъдат гласувани на пленарно заседание на ЕП през май.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам