четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17065 прочитания

    Служител №1 на Apple: Стив Джобс беше диктатор

    Трябва да си малко безскрупулен, за да се задържиш на върха, сподели пред Economy.bg Даниел Котке, съквартирантът на Джобс, с когото пътуват заедно до Индия
    19 април 2018, 15:37 a+ a- a

    „Ако не обичаш това, което правиш, няма да работиш достатъчно упорито, за да постигнеш успех“. Така обобщава посланието на Стив Джобс неговият приятел и съквартирант Даниел Котке. По думите му във всеки град по света има възможности човек да създаде компания и да направи нещо, за да подобри живота на хората. „Затова човек трябва да си отваря очите за възможностите“, споделя Котке.
    Той се запознава с Джобс в Reed College, където ги свързва любовта към спиритуализма и източната философия. Двамата предприемат пътуване до Индия, за да преоткрият себе си. По-късно Котке заживява в една къща заедно с бъдещия основател на Apple и гаджето му Крисан. Той става първият служител, работещ за „Ябълката“, макар че е картотекиран под номер 12, тъй като по документи е нает няколко месеца по-късно. Котке остава в Apple общо 8 години, през които работи по прототипите на Apple II и III и Macintosh. Той става и човекът, разкрил публично най-голямата тайна на Джобс, а именно, че има дъщеря на име Лиса. Инцидентът слага край на приятелството между двамата. Джобс дори отказва да даде акции на Котке, когато Apple става публична компания. Това прави малко по-късно Стив Возняк.

    Какво е да работиш със Стив Джобс, кои са книгите, които са го вдъхновили, как се ражда името Apple, как пътуването до Индия повлиява на човека, направил революция в шест индустрии, защо той отказва да признае, че има дъщеря, каква е тайната на успеха му – вижте какво сподели пред Economy.bg Даниел Котке – един от най-близките му приятели в ранните години на Apple.

    Запознанството с Джобс

    Даниел, как се запознахте със Стив Джобс? Кога беше първият Ви контакт с него?
    Запознахме се като първокурсници в колежа. Стив беше в същото общежитие като един познат, който ме покани да мина и да се запозная с него.
    В книжарница попаднах на книгата Be Here Now. Това беше книга за спиритуализма, не бях виждал нещо подобно преди. Носих я с мен, когато един ден засякох Стив. Той също се заинтересува от книгата. Така започна нашето приятелство.

    Кое беше най-интересното в книгата, което свърза двама ви?
    Ставаше дума за гуруто Нийм Кароли Баба. Това беше първата от много книги, които прочетохме. Следващата беше Autobiography of a Yogi, която също беше много впечатляваща. След нея дойде Ramakrishna and his Disciples.

    Първата книга беше тази, която ви заведе в Индия, нали?
    Това беше книгата, която запали в нас интереса към спиритуализма. После разбрахме, че Робърт Фридленд, който беше председател на студентския съвет в колежа, е бил на същото място, описано в творбата. Той също беше поклонник на Нийм Кароли. Каза ни, че трябва да отидем в Индия. Така се зароди идеята.

    Пътуването до Индия

    Каква беше целта на пътуването ви до Индия?
    Пътуването се случи, след като Стив напусна Reed College и започна работа за Atari. Вече имаше пари. Atari имаха проблем в Женева с видеоигрите и му платиха, за да отиде на място и да провери. Така че той трябваше да си купи билет само от Женева до Делхи. Аз обаче нямах пари, все още бях студент. Той ми предложи да ми заеме парите за билета, ако отида с него.
    Робърт Фридленд ни даде списък с хора, с които да се запознаем и места, които да посетим. Нийм Кароли вече беше починал и знаехме, че няма да го видим. Но решихме, че въпреки това ще отидем до ашрама. Беше малък ашрам в подножието на планината. Отидохме и там нямаше никой. Аз не бях чак толкова разочарован, защото нямах никакви очаквания. Стив беше по-целеустремен. Искаше да срещне йогини, които ще го потупат по челото и той ще стане просветен. Не се случи така. „Мислехме, че ще отидем там и ще бъдем просветени след 30 дни“, призна той пред Уолтър Айзъксън, който написа биографична книга за него.
    Стив беше нетърпелив да отиде в Индия и въпреки че трябваше да пристигнем по едно и също време, той замина една седмица по-рано от мен, защото аз имах изпити. Когато отидох в Ню Делхи, него го нямаше. Минаха 3 дни и аз не знаех какво да правя, не познавах никого, само обикалях без посока. Докато един ден просто не налетях на Стив в центъра на града. Не можах да го разпозная, защото беше обръснал главата си. Вече беше посетил Кумба Мела (бел. ред.: най-големият религиозен фестивал в света, който се провежда през 12 години) с някой друг. Беше се разболял веднага. И ми каза: „Махам се оттук“.

    Колко дълго бяхте в Индия?
    Аз бях там 4 месеца. Стив беше за по-малко от четири месеца.

    Как пътуването до Индия вдъхновява човека, направил революция в шест индустрии?

    Как това пътуване повлия на Стив Джобс за създаването на Apple?
    Това е труден въпрос. Може би по никакъв начин. Може би това няма нищо общо с Apple.
    Въпреки че бяхме добри приятели, в колежа той никога не е говорил за технологии. Нито веднъж. Беше малко потаен в това отношение. Едва години по-късно разбрах, че е работил по „Синята кутия” (бел.ред.: устройство, което позволява на притежателя си да се свързва нелегално към телефонната мрежа).
    Независимо дали ще отидеш до Индия, Йерусалим или Истанбул, пътуването е хубаво нещо. Защото светът е много сложно място. Синът ми е на 28 години. Казах, че ще му купя билет за където и да иска по света. „Трябва да обиколиш света, хубав опит e. Ще се научиш на издръжливост. Ще видиш колко прекрасни хора има по света“.

    Как се ражда името Apple?

    Можете ли да разкажете историята с ябълковата диета. Така ли се роди името Apple?
    Да, може да се каже. Когато се запознах със Стив, си бях купил книгата Zen Macrobiotics, всичко в нея беше за ползите от кафявия ориз. Тази книга беше много популярна по това време. Теорията беше, че тялото ти има магически сили. Само трябва да ядеш кафяв ориз и тялото ти може да си набави всичко, от което има нужда. Сега знаем, че това не е истина. И двамата със Стив искахме да пробваме диетата. Станахме вегетарианци по едно и също време. След като Стив напусна колежа и започна работа за Atari, той каза: „Открих следната книга, казва се Mucusless Diet Healing System с автор Арнолд Ерет“. Той беше написал и друга книга, наречена Rational Fasting. В нея ставаше дума за диети и по-конкретно за диета на плодове.
    Беше съвпадение, че Робърт Фридленд, който ни мотивира да отидем в Индия, притежаваше хипи ферма – тип комуна, в Орегон, за която плащаше неговият богат швейцарски чичо. Казваше се All One Farm. Със Стив я посетихме през 1975, точно когато беше време ябълките да бъдат обрани. Имаше много ябълкови дръвчета. Ние също се включихме в беритбата. И по това време имаше много прогнили ябълки, в едната половина на които например има червеи, но другата половина става за ядене. Изядохме доста наполовина хубави ябълки. Казахме си нека да пробваме с тази диета – да ядем само ябълки за една седмица. Не е добра диета, но определено е прочистваща. Така се появи името Apple.

    Началото на Apple

    Работихте със Стив по прототипа на Macintosh, нали?
    Стив ми сподели, че работи върху технологичен продукт. Казах му, че това звучи интересно и го попитах как му е хрумнало. Не знаех, че работят върху „Синята кутия“. Стив Возняк беше гений по отношение на електрониката. Той създаде Apple I. Това беше първият продукт, който Стив Джобс продаваше.
    Аз не знаех нищо за електрониката, просто уча бързо. На доброволни начала отидох да помогна на Стив за изграждането на тези платки. Той ми казваше какво да правя и аз го правех. Аз бях техник, който тества, а не поправя. Слагах ги в кутия и ги изпращах. Това беше Apple I. През следващата година се дипломирах и започнах работа за Apple на пълен работен ден. Работих за компанията в продължение на 8 години. Бях много добър техник и участвах в изграждането на прототипите на периферните устройства за Apple II, работих и за Apple III.

    Да работиш със Стив Джобс

    Как се работеше със Стив Джобс в началото?
    Apple беше много интересен проект, но Стив беше човек с променливи настроения. Ако е ентусиазиран по отношение на нещо, то тогава всичко е наред, но той често беше ядосан и тогава общуването с него можеше да е доста тежко. Той имаше такава репутация на труден човек. Но знаете ли, Хенри Форд е бил труден човек, Илън Мъск също май е такъв.

    Стив Джобс vs Илън Мъск

    Много хора, включително Стив Возняк, сравняват Джобс с Илън Мъск. Вие съгласен ли сте с това?
    Никога не съм срещал Илън, така че не знам. Той имаше невероятен късмет, защото PayPal беше като ракета, която го изстреля към успеха. Така беше и с Apple. Стив Джобс имаше много добри качества: беше много амбициозен, много трудолюбив, но това не е достатъчно човек сам да постигне успех. Трябва да са налице много други фактори. Успехът на Apple II беше по-голям от Стив Возняк или от Стив Джобс. Те улучиха точното време, точното място, намериха точните клиенти.
    Стив имаше репутацията на човек, който е брутален с хората. Но той също беше ентусиазиран относно тези, които считаше за умни. Той беше човек, който или обичаше, или мразеше силно. Беше топъл и много студен на моменти. И по-добре да не си около него, когато имаше кофти ден.
    Не беше такъв. Когато пътувахме до Индия, беше чудесен. Никога не съм имал проблем с него тогава.

    Промяната: от мечтател до диктатор

    Как си обяснявате тогава тази промяна в него?
    Да управляваш компания е доста сложно. Стив беше доста млад, когато основа Apple. Беше на 21 години. Нямаше опит. А компютърната индустрия беше доминирана от много по-възрастни хора с доста повече опит. Той се конкурираше с тях. Стив беше под голям натиск да остане начело на собствената си компания. Трябва да си малко безскрупулен, за да се задържиш на върха. Стив имаше доста голямо влияние в Apple, защото притежаваше най-много акции. Това допринесе той да се превърне в малък диктатор. Използвам думата диктатор в добрия смисъл. Защото работата може да върви само ако си диктатор, без да имаш нужда от разрешението на други хора.
    Но Стив винаги беше нетърпелив, нетърпелив да постигне успех, нетърпелив да промени света.

    Тайната на успеха

    Забелязахте ли в него някаква характерна черта по време на пътуването до Индия или по-късно, която го отличаваше и която показваше, че той има качествата да се превърне в икона на нашето време или в човек, който да направи революция в 6 индустрии?
    Ще ви кажа какво не видях. Със Стив ни свързаха книгите за спиритуализма. Като приятели с него коментирахме дзен медитацията, невероятните истории на гурута. Това, което не бях забелязал в Стив, беше, че той е бил много амбициозен. Никога не бях виждал това в него. Когато Apple стартира, аз, Стив и гаджето му – Крисан, живеехме в една къща заедно. Тя искаше двамата отново да бъдат както преди, защото те бяха гаджета от средното училище, но Стив вече не беше много заинтересован от нея. Защото беше зает да се доказва като успешен предприемач. Но Крисан веднъж ми каза, че в средното училище Стив й споделил, че един ден той ще е богат и известен. И аз й казах: „Какво?! Шегуваш ли се?“. Дори не го повярвах.

    Това не противоречи ли на спиритуализма и Източната философия, на която и двамата сте се възхищавали?
    Да, ето защо за мен това беше много изненадващо. Защото повечето от темите, които обсъждахме със Стив, бяха свързани с това да се откажеш от егото си, да не си привързан към материални блага, да не се стремиш към успех. В основата и на хиндуизма, и на будизма стои темата, че за да постигнеш духовно развитие, трябва да се откажеш от всички твои привързаности. Но се оказа, че за Стив постигането на успех беше много важно.
    Казваше, че когато разбрал, че е осиновен, за него това е бил голям емоционален шок. В биографията му можете да прочетете, че когато е бил в 3-ти клас, споделил на съседско момиче, че е осиновен, и тя му отговорила, че това означава, че родителите му не са го обичали.
    Познавам осиновителите на Стив, те са много топлосърдечни хора. Не е вярно, че той не е имал семейство, което да го обича. Но заради този инцидент той израства с усещането, че трябва да се докаже пред света, защото е бил даден за осиновяване. И това беше голяма психологическа травма за него. Смятам, че това го е направило толкова амбициозен.

    Тайната

    Колко продължи Вашето приятелство с него?
    Може да се каже 8 години – от 1972 до 1980. През 1981 Стив ме нае да работя по проекта Macintosh, но по това време вече не живеехме заедно и не прекарвахме много време заедно. Той работеше през цялото време – от сутрин до вечер. Денят му минаваше само в работа, а после постоянно беше зает с бизнес вечери. Така че не го виждах толкова често.

    Какво се случи между вас двамата?
    Първата книга за Apple се казваше The Little Kingdom с автор Майкъл Мориц, който беше журналист по това време, а сега е известен инвеститор. Стив го хареса и му разреши да интервюира всички нас, които работехме в Apple. И понеже аз бях първият служител на Apple, той разговаря с мен доста. Не знаех, че Стив отрича да има бебе, защото вече не говорехме толкова често. Бях лоялен приятел, поне така се опитвах. Но Майкъл Мориц прати репортер на списание Time, който ме попита, дали Стив има дъщеря на име Лиса. Отговорих, че това не е тайна. Но се оказа, че е тайна. Той никога не ми беше казвал, че е тайна.

    Защо той не искаше да признае, че има дъщеря?
    Кой може да каже. Но като негов приятел си мислех, че трябва да поеме контрол за това. Защото живеех с него и гаджето му и знаех, че той е бащата. Нямаше кой друг да е. Но миналата година разбрах, че Стив е казал на родителите си, че аз вероятно съм бащата. Това беше изненада за мен. Той просто не искаше да има връзка с Крисан. Чувстваше, че тя го дърпа назад по някакъв начин, а той беше зает да променя света.
    Вижте също Илън Мъск и провалените му бракове. Вероятно е трудно да си омъжен за Илън, защото той е като маниак. По същия начин както Стив Джобс беше маниак. Стив Возняк също беше маниак. Воз работеше през цялото време. И сега има четири брака.
    През 80-те години на ХХ век имаше синдром, наречен синдром на проваления брак в Силициевата долина. Той се отнасяше за хората, които бяха основали компании и чиито бракове се провалиха, защото бяха твърде заети с работа. А знаете, че браковете също изискват усилия. Няма как да станат успешни от само себе си.

    Краят на приятелството

    Значи Стив Ви е бил ядосан, че сте разкрили тайната му?
    Той наистина ми беше много ядосан и повече не ми проговори, въпреки че му се извиних. Не ми проговори в продължение на 15 години. Беше ми много трудно. Защото всеки в Apple стана милионер, а аз не получих акции и не станах богат.

    Това беше, защото разкрихте тайната му ли?
    Не, по-сложно е. Имаше и други проблеми, за които не знаех, защото Стив спря да ми говори. А той е човек, който, ако не иска да говори с теб, няма как да стигнеш до него.
    Причината беше, че аз бях техник, не инженер. А само инженерите имаха право на акции. Така че той не нарушаваше правилата. Но също е вярно, че всички знаеха, че аз съм първият служител. И аз просто мислех, че той ще е малко по-добър приятел. Ако трябва да бъда честен, той не се отнасяше добре с мен. И аз се чувствах зле доста години. Въпреки че беше вълнуващо да работя по Macintosh, защото знаехме, че той ще е революционен компютър.

    След Стив: тъга и облекчение

    Какво чувствате към него сега?
    Когато Стив почина, всички искаха да знаят как се чувствам. Изпитвах тъга, но и облекчение.

    Все още ли се чувствате така днес?
    Не, сега изпитвам повече признателност. Защото моята лична трагедия е, че не получих акции от Apple. Но след като напуснах компанията, Стив Возняк ми даде малко акции. Понеже Apple е толкова успешна и аз не ги продадох веднага, успях да купя няколко къщи в Пало Алто, където стойността им се покачи. Така през по-голямата част от живота си, аз успях да припечелвам от недвижими имоти. И в момента имам стартъп за „умни“ домове за споделено живеене. Така че моят живот в по-голяма или по-малка степен се разви добре. И аз обичам моите Apple продукти. Ползвам 15 Apple продукта – компютри, лаптопи, iPhone смартфони, iPad таблети.

    За скандала с Facebook и потенциала и рисковете от изкуствения интелект

    Ползвате ли Facebook?
    Да, обичам Facebook.

    Наскоро Стив Возняк изтри акаунта си. Какво е Вашето мнение за скандала с компанията?
    Въпросът за Facebook и неприкосновеността на личните данни е много сложен. Мисля, че повечето хора биха се съгласили, че Марк Зукърбърг не е някакъв зъл гений, който се опитва да прави лоши неща. Според мен неговата основна идея е да свърже хората по света. Смятам, че когато той основа Facebook, не е бил воден от желанието за пари, а от желанието да направи нещо добро с компютри. Просто светът днес е много сложен. И според мен е било напълно невинна грешка, че Facebook не е помислил за политическата обстановка с руснаците и техните фалшиви профили, с които манипулират общественото мнение. Сега той свидетелства пред Конгреса и се извинява, че не е знаел и че това няма да се повтори отново.

    Актуална тема напоследък е изкуственият интелект. Какъв според Вас е потенциалът и рисковете от AI?
    Определено сме на прага на изцяло нова революция по отношение на Deep Learning и изкуствения интелект. Лично аз съм оптимист относно технологиите. Смятам, че добрите сили в света превъзхождат злите. Всяка технология може да бъде използвана за нещо лошо. Според мен демокрацията ни, финансирането на политическите кампании, икономическото неравенство и военно-промишленият комплекс са по-големи проблеми за нас отколкото изкуствения интелект. И светът ни е толкова сложен, че имаме нужда от AI.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 41 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки