четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4264 прочитания

    Какво ще се случи с европейските граждани след Брекзит?

    Вижте на какви условия трябва да отговаряте, за да останете в страната
    26 април 2018, 14:55 a+ a- a

    Правителството на Великобритания обнови страницата си, разкриваща повече информация за това какво ще се случи с гражданите на ЕС, които пребивават законно във Великобритания след Брекзит.

    Законен престой във Великобритания означава, че пребиващият работи на трудов договор или свободна професия, учи, може да се издържа сам или си търси работа. За тези, които се издържат сами, учат или търсят работа, правителството изисква частна здравна осигуровка, която гарантира, че няма да натоварват местната здравна каса, като не внасят осигуровки в нея.

    Настоящото споразумение с ЕС предвижда промени в правилата за пребиваване и цели да подсигури статуса на гражданите след Брекзит. Ето и какво гласи то:

    •    Европейски граждани, които до 31.12.2020 са живели продължително и законно в страната в рамките на 5 години, ще могат да останат за постоянно, получавайки статус „устроен“. Това означава, че ще могат да продължат да живеят във Великобритания, да получават публични средства и услуги и да получат британско гражданство.
    •    Европейски граждани, които пристигнат до 31.12.2020, но нямат 5 години законно пребиваване в страната при напускането на ЕС ще могат да подадат молба да останат. Когато изпълнят всички условия за гражданство, ще могат да кандидатстват за статус „устроени“.
    •    Членове на семейството, които живеят или се преместят във Великобритания при законно пребиваващ европейски гражданин до 31.12.2020, също ще могат да кандидатстват за статус „устроен“ след 5 години във Великобритания.
    •    Членове на семейството по първа линия (във Великобритания това са съпрузи, двойки с граждански брак или партньори, деца и внуци нуждаещи се от настойник и зависими родители и прародители) ще могат да останат във Великобритания след Брекзит, ако връзката им е съществувала преди или на 31.12.2020.

    Тези, които получат статус устроени или временно разрешение за пребиваване, ще имат същия достъп до здравеопазване, пенсии и други осигуровки както в момента.

    Изключение ще правят тези, които не са пребивавали законно преди 31 декември 2020 или молбата им бъде отказана поради сериозно криминално обвинение или рискове за националната сигурност.

    Споразумението за напускането на ЕС ще е част от законодателството на Великобритания, което ще подсигури прилагането на разпоредбите и ще ограничи министерството на външните работи да отказва заявки без основание посочено в споразумението.

    Европейските граждани и членовете на семейството им ще трябва да подадат молба за издаването на документ със статуса им. Обработката на документите няма да струва повече от стойността за издаването на паспорт на британски гражданин, а на тези, които вече имат документ за постоянно гражданство, няма да се събира допълнителна такса.

    Облекчение в процедурата ще е минималното изискване на документи. За целта ще са нужни единствено документ за самоличност и свидетелство за съдимост. Правителството няма да изисква документи, доказващи наличието на задължителна осигуровка за самоосигуряващи се лица или студенти, декларация за всички екскурзии извън Великобритания или пръстови отпечатъци. Всички допълнителни сведения ще се събират по служебен път, включително от местната данъчна служба.

    Повече информация за процедурата ще бъде разпространена в следващите няколко месеца, а регистрацията на гражданите ще започне до края на 2018.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк