четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2856 прочитания

    ЕС и Австралия започват преговори за търговско споразумение

    Целта е да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги r да се създадат възможности за малките и големите предприятия
    18 юни 2018, 16:12 a+ a- a

    Днес в австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заедно с министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и австралийския министър на търговията Стивън Чиобо официално започнаха преговори за всеобхватно и амбициозно търговско споразумение между ЕС и Австралия. Целта на преговорите е да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги, да се създадат възможности за малките и големите предприятия, както и да бъдат определени амбициозни правила в духа на другите търговски споразумения на ЕС, като по този начин се допринесе за придаването на нов облик на световната търговия.

    Започването на преговори с Австралия е част от програмата на ЕС за отворена и справедлива търговия. Те започват след приключването на преговорите с Япония през миналата година и с Мексико през пролетта на тази година, както и след влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Канада през септември миналата година.

    С бъдещото споразумение между ЕС и Австралия ще се затвърди още повече ангажираността на ЕС в азиатско-тихоокеанския регион. Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви: „Резултатът от провежданите от нас преговори ще бъде споразумение, което предлага ясни предимства както за ЕС, така и за Австралия. Така ще се увеличат икономическите възможности както за големите, така и за малките предприятия, и ще се насърчи създаването на работни места.“

    Първият официален кръг от преговорите между екипите от преговарящи на двете страни ще се проведе в Брюксел от 2 до 6 юли.

    Австралия е една от отбелязващите най-голям растеж развити икономики в света. Тя заедно с 10 други държави от Тихоокеанския регион наскоро договори всеобхватното и прогресивно Транстихоокеанско партньорство (CPTPP). Бъдещото споразумение между ЕС и Австралия ще позволи на европейските предприятия да се конкурират при еднакви условия с предприятията от държавите, с които Австралия вече има търговски споразумения. ЕС вече е вторият по големина търговски партньор на Австралия. Двустранната търговия със стоки между ЕС и Австралия расте с постоянни темпове през последните години, като миналата година достигна почти 48 милиарда евро. Секторите, от които се формира по-голямата част от износа на ЕС за Австралия, са транспортно оборудване, машини и апарати, химикали, храни и услуги. Двустранната търговия с услуги възлиза на около 28 милиарда евро. Чрез споразумението търговията със стоки между двете страни партньори би могла да се увеличи с над една трета.

    До момента ЕС и Австралия осъществяваха своите търговски и икономически отношения в Рамката за партньорство между ЕС и Австралия от 2008.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа