петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2137 прочитания

    ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия

    То ще премахне мита, възлизащи на 1 млрд. евро, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония
    17 юли 2018, 14:55 a+ a- a

     

    На среща на върха между ЕС и Япония в Токио председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск и японският министър-председател Шиндзо Абе днес подписаха споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. Това е най-мащабното търговско споразумение, договаряно някога от ЕС, и чрез него се създава открито търговско пространство, което обхваща над 600 милиона души.

    Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: „Ние вярваме в откритата и справедлива търговия, основаваща се на правила. Ние вярваме, че едно търговско споразумение не е игра с нулев резултат, а трябва да е взаимноизгодно за участниците. Настоящото споразумение ще принася осезаеми ползи за двете страни, като същевременно е съобразено с чувствителните за тях въпроси.“

    Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом добави: „Заедно с Япония ние изпращаме сериозен сигнал до целия свят, че две от най-големите икономики все още вярват в откритата търговия, в противовес на едностранния подход и протекционизма. Икономическите ползи от това споразумение са очевидни. Като премахва мита, възлизащи на милиарди евро, като опростява митническите процедури и като отстранява пречките пред търговията, които възникват „след границата“, то ще предложи възможности за фирмите от двете страни да увеличават своя износ и да разширяват дейността си. Особен повод за задоволство има европейският селскостопански сектор, тъй като получава достъп до огромния японски пазар и закрила на над 200 характерни храни и напитки, като шампанското и пармската шунка".

    Споразумението ще премахне много голяма част от възлизащите на 1 милиард евро мита, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония, както и редица дългогодишни регулаторни пречки, например по отношение на автомобилите. То освен това ще отвори японския пазар, който наброява 127 милиона потребители, за износа на ключови селскостопански продукти от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в други сектори.

    По отношение на износа на селскостопански продукти от ЕС споразумението по-специално:

    - премахва японските мита за много сирена, като например Gouda и Cheddar (които сега са 29,8 %), както и върху износа на вино (понастоящем средно 15 %);

    - дава възможност на ЕС значително да увеличи износа си на говеждо месо за Япония, а за свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия за преработеното месо и почти безмитна — за прясното месо;

    - гарантира закрилата в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански продукта — носители на т.нар. „географски означения“, и също така ще осигури закрилата на избрани японски географски означения в ЕС.

    Споразумението отваря и пазарите на услуги, по-специално в областта на финансовите услуги, електронната търговия, далекосъобщенията и транспорта. То освен това:

    - гарантира на предприятията от ЕС достъп до големите пазари на обществени поръчки в 48 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в икономически важния железопътен сектор на национално равнище;

    - урежда специфични чувствителни за ЕС въпроси, например в автомобилния сектор, като въвежда преходни периоди с продължителност до 7 години до премахването на митата.

    Тази седмица Комисията освен това публикува интерактивна карта Търговията между ЕС и Япония във вашия град: на нея са показани европейските градове, от които се извършва износ за Япония. Картата включва инфографики за всяка държава от ЕС, на които са изобразени броят на фирмите износителки, броят на работните места, които са свързани с износа за Япония, списъкът на продуктите, изнасяни от всяка държава членка, и други статистически данни за вноса и износа.

    Сега предстои споразумението да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента на Япония, след което то би могло да влезе в сила през 2019 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк