петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4352 прочитания

    Свят без работа: реалност или утопия

    Обосновани ли са страховете, че изкуственият интелект ще ни измести от работните ни места?
    18 юли 2018, 09:12 a+ a- a

    Че човечеството е изправено пред сериозна промяна в начина на работа, вече никой не се съмнява. Как обаче ще изглежда тази промяна, е въпросът, на който все още експертите не могат да дадат единодушен отговор. Какво е ясно до този момент по темата, която вълнува всички - опитахме се да открехнем малко завесата. Вижте:

    Ще има печеливши, но и губещи
    Да, автоматизацията ще остави някои хора без работа, но изкуственият интелект ще създаде нови работни места. Проучване на консултантската компания PwC от вчера дори показа, че AI ще доведе до дори повече заетост в Шотландия през следващите 20 години, отколкото ще унищожи. До 2037 в региона работните места, които технологиите ще създадат, ще бъдат с 14 хил. повече в сравнение със закритите. Новите професии ще възникнат от сфери като роботика, безпилотни автомобили и дрони. Само допреди години не съществуваха професии като разработчик приложения, мениджър социални медии или оператор на дрон, но днес подобни позиции заемат милиони хора по света. Докладът показва също, че здравният сектор, образованието и професионалните, научните и техническите услуги ще спечелят най-много от напредъка в технологиите, докато производството, транспорта и публичната администрация ще са най-големите губещи.
    Ясно е, че някои ще загубят работата си, за други тя ще промени характера си, трети ще установят, че уменията им са остарели.
    Преходът ще е особено труден за по-слабо образованите. Ще бъдат създавани нови работни места и доходите ще растат, но само за тези на върха, докато заплатите на тези на дъното ще се свият допълнително, тъй като много дейности ще се автоматизират и търсенето на работна сила с ниска квалификация, като касиери или служители във вериги за бързо хранене, ще намалее постепенно.
    Няма да бъдат подминати и професиите, изискващи по-висока квалификация. Автоматизацията ще засегне кол центровете и аутсорсинга на ИТ и бизнес процеси, които в момента дават работа на милиони в Южна и Югоизточна Азия, а и в Източна Европа. Клиентското обслужване все още не е автоматизирано, но експерти прогнозират, че това ще стане скоро, отбелязва Foreign Policy.

    Никоя страна не е застрахована
    Вълната от автоматизация няма да остави нито една страна незасегната. Показа го и проучването Automation Readiness Index от тази година на Economist Intelligence Unit (бел.ред.: България не е включена в индекса). Според него нито една държава не е подготвена да отговори на предизвикателството.
    Рискът от загуба на работни места обаче не е равномерно разпределен и се очаква технологичният прогрес да засили неравенството сред световното население. Най-сериозен е рискът за страни от Югоизточна Азия, в които евтиното производство на текстил, автомобили и електроника е силно застъпено, се посочва в анализ на Foreign Policy. Според Международната организация по труда (МОТ) за над половината от работещите в Камбоджа, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам има висок риск да бъдат заместени от машини. Риск има и за страните със средни доходи. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) изчисли тази година (бел.ред.: България не е включена в проучването), че за една трета от всички работни места в Словакия има риск от автоматизация заради зависимостта на страната от производството (при риск от едва 12% за Великобритания). Подобна е ситуацията за държави като Литва, Гърция и Турция, където рискът от загуба на работни места е значително по-висок в сравнение с по-богати страни като Норвегия и САЩ.
    В по-развитите държави като САЩ и Япония автоматизацията е вероятно да промени повече работни места, отколкото да унищожи, пише списание Foreign Policy. Миналата година проучване на MIT съвместно с други организации установява, че по-малките градове ще бъдат засегнати по-сериозно от загуба на работни места в сравнение с по-големите, тъй като икономическото развитие и технологичният талант се концентрират там.

    Как да се подготвим?
    Страните по цял свят трябва да предприемат сериозни мерки, за да посрещнат вълната от автоматизация. Правителствата трябва да започнат да мислят за възможности за преквалификация, за програми за учене през целия живот и т.н.
    Консултантската компания McKinsey изчислява, че до 2030 между 75 и 375 млн. души по цял свят ще трябва да сменят работата си. Много по-голям брой хора ще трябва да придобият нови умения, за да се адаптират към промените на пазара на труда. Над една трета от задачите, изпълнявани в над половината настоящи професии, могат да бъдат автоматизирани. Това означава, че повечето работещи ще трябва да се приспособят съвсем скоро или като се научат да работят с изкуствен интелект и други технологии, или като се преквалифицират за нови длъжности.
    Данни на OECD обаче показват, че хората с най-голям риск да бъдат изместени от машини, е три пъти по-малко вероятно да са ангажирани в някакво обучение в сравнение с тези, за чиито професии има по-малък риск. От помощ в това отношение освен различни ИТ тренинги могат да бъдат и курсове от типа MOOC, които много престижни световни университети предлагат безплатно онлайн с голямо разнообразие от теми.

    Очакванията на експерти в момента са в бъдеще като цяло да има достатъчно работни места. Проблемът е, че те няма да бъдат на същите места, в същите сектори, да изискват същите умения срещу същото заплащане като днес. Къде и как ще бъдат разпределени те, тепърва картината ще започва да се очертава.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк