петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9565 прочитания

    Изкуственият интелект може да създаде нови високоплатени професии

    Байрън Рийз, автор на книгата „Четвъртата епоха: интелигентните роботи, съзнателните компютри и бъдещето на човечеството“, пред Economy.bg
    25 юли 2018, 14:31 a+ a- a

    За разлика от повечето експерти днес, които смятат, че изкуственият интелект ще унищожи работните ни места, Байрън Рийз e оптимист и твърди, че AI е най-доброто нещо, което може да се случи на човечеството. Футуристът е на мнение, че технологията ще сложи край на бедността и глада, ще премахне неравенството и дехуманизиращите работни места.

    Рийз е CEO на GigaOm, една от водещите изследователски технологични компании в света. Той вярва, че човечеството ще бъде трансформирано за четвърти път благодарение на изкуствения интелект и роботите.
    Рийз е автор на книгата „Четвъртата епоха: интелигентните роботи, съзнателните компютри и бъдещето на човечеството“. New York Times наскоро представи на страниците си книгата. Според изданието тя успешно поставя важните въпроси, свързани с напредъка на изкуствения интелект, пред които човечеството скоро ще се изправи.

    Economy.bg потърси Байрън Рийз по Skype, за да коментира дали AI ще ни измести от работните  места, какви нови професии може да създаде, кои страни и сектори ще бъдат най-засегнати от автоматизацията и как да се подготвим за новата трансформация.

    Ще ни измести ли AI от работните места и какви нови професии може да създаде?

    Байрън, днес всички говорят за опасността изкуственият интелект да ни измести от работните места. Колко реална е тази опасност? Всички ли работни места ще бъдат унищожени или технологиите ще създадат нови?
    Не се притеснявам от това какъв ще е нетният ефект върху работните места от развитието на изкуствения интелект поради няколко причини. Първата е, че винаги сме имали технологии, променящи икономиката ни, като напр. поточната линия, която също е някакъв вид AI. Заместването на животинската тяга с парната машина и електрификацията на индустрията също са подобни примери. Интересното е, че когато тези революции са се случили, те не са довели до ръст на безработицата на Запад. Тя е останала стабилна в рамките на 5-10% в по-големите части на региона.
    Технология като изкуствения интелект може да създаде високоплатени професии и да унищожи работни места, изискващи ниска квалификация. Да речем, че AI създаде нова професия като генетик и унищожи друга на човек, приемащ поръчките във верига за бързо хранене. Тогава хората задават въпроса? Наистина ли вярвате, че този, който е приемал поръчките ще стане генетик? Нещата не стоят така. Това, което се случва, е, че университетски преподавател става генетик, учител в гимназията получава работа в университета, учител на половин работен ден е нает за цял ден, и така по веригата. Въпросът не е дали този човек, изгубил работата си заради дадена технология, ще може да работи по нововъзникналата професия, а по-скоро дали всеки на планетата може да прави нещо малко по-сложно от това, което има като професия днес. Отговорът е да, смятам аз. Технологии като AI създават нови професии и всеки по веригата получава повишение.

    Какви нови професии могат да възникнат?
    Трудно ни е да предвидим в момента. Как бихме могли да си представим например преди 25 години професията уеб дизайнер или Uber шофьор. Никой не можеше да си представи Wikipedia.

    Какво ще стане, ако изпуснем от контрол AI?

    Възможно ли е AI да измести хората от всички работни места?
    Има такива, които вярват в това изцяло: например, че AI ще стане по-добър поет, ще пише по-добра музика, ще рисува по-добре, ще управлява по-добре. Това би било възможно при друг тип AI, който не знаем как да разработим в момента. Днес нашите възможности достигат до т.нар. Narrow AI или изкуствен интелект, който може да прави едно нещо.

    Какво ще кажете тогава за Super AI?
    Проблемът е, че никой не знае как да го изгради. Ако попитате експерти, то отговорите им ще варират, че затова ще е нужно между 5 и 500 години. Предположението зад тези твърдения е, че човешките същества са машини. Че мозъкът ни е машина, разумът и съзнанието също. Те вярват, че всичко е механизирано. И ако това е вярно, то логиката е, че можем да изградим изкуствен човек и че можем да го направим дори още по-добър от обикновения. Нямаме доказателства, че това е така. Няма технология, която да се доближава до това ниво.

    Наскоро IBM представи Project Debater – компютърна система, която участва в дебат с хора и се справи доста добре. Какво ще стане, ако изпуснем от контрол AI?
    Имаме съзнание, през което преживяваме света. Можем да почувстваме сърдечност. Компютрите не могат. Те не са креативни. Това, което те могат да правят, са много бързи математически изчисления. Това е. Машинното самообучение е проучване на данни от миналото, които се проектират върху бъдещето. Те са чудесно средство, но не могат да се сравняват с това, което един човек може да направи.

    Защо тогава хора като Бил Гейтс, Стивън Хокинг и Илън Мъск ни предупреждават за опасността от Super AI?
    Сред хората, които споменахте, няма нито един експерт по AI.

    Ще създаде ли AI повече работни места, отколкото ще унищожи?

    Вие защитавате позицията, че AI може да създаде повече работни места, отколкото да унищожи, така ли?
    Абсолютно. Нека разгледаме нещата така: интернет или Mosaic, първият уеб браузър, излезе преди 25 години. Ако тогава бяхте попитали някого: „Хей, вече можем да свържем компютрите към интернет. Какво мислиш, че ще се случи след 25 години, ако имаме 2 млрд. души онлайн?“ Може би бихте получили следния отговор: „Смятам, че това ще сложи край на жълтите страници с телефонни номера. Вестникарският бизнес ще се сблъска с трудности. Както и туристическите агенции“. Ще сте прави за всичко това. Това, което никой не би могъл да предвиди тогава, е, че ще имаме Google, Etsy, eBay, Airbnb, Uber. Родиха се милиони нови бизнеси на стойност трилиони долари, които трансформираха целия свят. И всичко това благодарение на възможността компютрите да комуникират помежду си.
    Изглежда, че сме много добри в предвиждането какъв тип работни места ще бъдат унищожени, но нямаме почти никаква идея какви нови професии могат да възникнат. Бих казал, че след като свързването на компютрите успя да доведе до всичко това, AI може да направи всеки по-умен. Ако използваш средство с AI, действително ти си по-умен, отколкото преди. И как, ако можеш да се събудиш утре по-умен, може да е нещо лошо? Това ще създаде толкова много работни места, че дори не можем да си представим в момента. Всеки с мобилно устройство, което има AI, в момента е супер човек. Може да използвате това устройство за диагностициране на болест и куп други немислими преди неща.
    Така че технологията не замества хората. Трябва доста да напрегнеш мозъка си, за да се сетиш за професия, при която AI напълно е изместил хората.

    Кои страни, сектори и професии ще бъдат най-засегнати от автоматизацията?
    Ако има работа, която двама души биха могли да свършат по един и същ начин, например касиер в банка или оператор на кабина за събиране на ТОЛ такси, то тези професии вероятно ще бъдат унищожени чрез автоматизацията. Ако една работа може да бъде свършена от машина, но човек е принуден да я прави, тогава това е дехуманизираща заетост. Защото ако една машина може да свърши дадено нещо, то тогава това е лоша работа. Тя не изисква нищо от това, което те прави човек. Тя те кара да се държиш като машина. Това е налице в много сектори.
    По отношение на ефекта върху производството, ние отдавна използваме роботи там. Установихме, че страни, които са въвели повече роботи, имат силни производствени сектори. Роботите надграждат човешките способности и повишават продуктивността на работниците. Страни като Германия, които инвестират значително в роботи, разкриват повече работни места в производството.

    Как да се подготвим за бъдеще, в което ще работим заедно с роботи?

    Как трябва тогава да се подготвим, ако не за бъдеще без работа, то за бъдеще, в което ще работим редом с роботи?
    Има едно чудесно умение и то е да учиш нови неща постоянно.

    Какви неща?
    Всичко. Чуваш нещо, търсиш го в мрежата и започваш да го изучаваш. И така учиш повече и повече.
    Не мисля, че едно автоматизирано бъдеще трябва да промени какво да учат хората. Важното е да си наистина добър човек, да си добър в това, което хората могат да правят. Така че според мен няма много значение какво ще учиш.
    Това са моите два съвета: учете се на нови неща и използвайте потенциала на технологиите, за да подобрите живота си.

    Трябва ли да имаме робозакони? Кой трябва да носи отговорност, ако робот причини вреда – роботът, разработчикът или собственикът на робота?
    Това са добри въпроси, но в момента нямаме закони, които да ги адресират. В момента според закона отговорност носи собственикът на робота.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS