петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15676 прочитания

    Какво е важно да знаем, ако решим да търгуваме с акции на световните борси?

    И за какво да внимаваме, коментира Димо Димов - ръководител отдел „Международни пазари“ в ИП „Карол“ АД
    28 март 2019, 10:18 a+ a- a

    Съдържанието на тази статия не представлява инвестиционен съвет или друг вид съвет,  нито следва да се разглежда като подтикване към определено инвестиционно решение.

    След спада на лихвите по депозитите през последните години все повече хора започват да проучват алтернативни възможности за инвестиция на своите свободни средства. Какво е важно да знаем, ако искаме да търгуваме с акции на световните борси? Потърсихме Димо Димов - ръководител отдел „Международни пазари“ в ИП „Карол“ АД, за да ни разкаже повече за съществуващите платформи, видове сметки, комисиони, данъчно третиране и рискове. Вижте какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Колко голям интерес проявява българинът към инвестициите в акции. Каква част от неговия инвестиционен портфейл заемат?
    Според мен едва няколко процента от българите изобщо търгуват на финансовите пазари. Доскоро основната „инвестиция“ беше банковият депозит. При лихви от 5-10% беше безсмислено да се опитваш да търгуваш на тези сложни финансови пазари и да се опиташ да постигнеш подобна доходност.  В западните страни процентът на инвестиращите е 30-50 и нагоре, докато в България може би 2-3-4% търгуват.  През последните 2-3 години, откакто започнаха да падат лихвените проценти в банките, хората търсят алтернатива за своите спестявания.  

    За интереса на българина към търгуването с акции и големите борси, вижте какво сподели Димо Димов - ръководител отдел „Международни пазари“ в ИП „Карол“ АД пред Economy.bg.

    Кои са най-големите борси в света за търгуване с акции?
    Най-големите борси по отношение на пазарна капитализация на търгуваните инструменти: на първо място е New York Stock Exchange, на второ - Nasdaq, на която се търгуват акции на технологични компании, на трето място е Токийската борса. Важно е да се отбележи, че човек може да търгува не само на топ 3 борсите, а в цял свят.  Може да търгува във Франция, Германия, Шанхай, Хонконг.

    Какви варианти за търговия с акции съществуват?
    Търговията с акции има два варианта – при единия вариант човек може реално да си купи съответната борсова акция директно на съответната борса. Има и втори вариант, който е търговия с договори за разлика. Накратко, договорът за разлика има абсолютно същата цена като реалната акция, просто той се котира от компании, наречени  Market makers. Клиентът не си купува съответната акция директно от борсата, а от съответния Market maker.  Той търгува за разлика в цената. Когато е купил, цената расте и затвори своята позиция, т.е. продаде, той ще реализира определен резултат, печалба в случая. Освен варианта да се търгуват акции, при които задължително има комисиона, има вариант да се търгува и индекс, например S&P 500, Dow Jones, DAX.  Накратко, индексите са съвкупност от акции, така че е възможно да имате експозиция в акции индиректно през индекса. При тях получавате диверсификация на портфейла си. За разлика от отделна компания, индекс няма как да фалира.

    При този инструмент има ли възможност да се реализира печалба, когато цената на акцията спадне?
    Човек може да търгува и в двете посоки. С този инструмент човек може да търгува както дълги позиции, така и къси. Ако клиентът прецени, че акциите са достигнали някакъв временен връх, той може да заеме обратната позиция. Истината е, че къси позиции могат да бъдат заети и с реална търговия на акции, но не при всеки вид сметка. В зависимост от типа клиент един инструмент е по-подходящ от другия. Когато клиентът е по-дългосрочно ориентиран и спазва стратегията Buy & hold, т.е. купува и държи акцията дълго време, тогава реалната търговия на акции е много по-добрият вариант. Ако човек е по-активен, бих казал по-трейдърски ориентиран, тогава договорите за разлика са по-добрият вариант, защото в този случай можете буквално в рамките на деня, ако искате, дори няколко пъти да купувате и продавате. Когато човек търгува договори за разлика и съответната компания примерно даде дивидент, клиентът също ще го получи. Главната разлика между договор за разлика и реална търговия е, че човек, който търгува с договори за разлика, не може да отиде на общо събрание на акционерите, но пък притежава всички други имуществени права.

    За различните платформи и видове търговия, вижте какво сподели Димо Димов - ръководител отдел „Международни пазари“ в ИП „Карол“ АД пред Economy.bg.

    Чрез какви платформи може човек да търгува на големите борси?
    Има различни платформи. Те се делят на два типа – единият за реална търговия на акции, когато се търгува директно на съответната борса, другият вариант е платформа, която е за CFD (Contract for difference), въпросните договори за разлика. Има, бих казал, стотици дори хиляди брокери в света, които дават възможност за търговия. Винаги е препоръчително да се търси някой от пазарните лидери.

    Можете ли да посочите някои от тях?
    Един от лидерите в световен мащаб, чийто представител е и „Карол“, е Interactive Brokers. Де факто това е компания с над 23 млрд. капитализация. Така че тя е едно от най-разпознаваемите имена в индустрията в световен мащаб. Друга известна платформа за реална търговия е Trade Station. Има американски брокери: Ameritrade, Charles Schwab и др. Има страшно много платформи, които са лидери в договорите за разлика. Такива компании са CMC Markets, IG Markets, Saxo bank.

    На какви критерии трябва да обърне човек внимание, когато си избира платформа?
    Когато търсите платформа за търговия, един от важните критерии е да се избере компания, която е лидер в бранша. Т.е. трябва да търсите някое от големите имена в индустрията. Трябва да се търси платформа, която лично на вас ще ви бъде удобна за използване. Тя трябва да бъде с удобен интерфейс. Трябва сделките да се сключват максимално бързо, скоростта на изпълнението им има огромно значение. Разходите по самите сделки също са немаловажен въпрос, т.е. търсите компания, която е с възможно най-ниски комисиони. Компанията задължително трябва да бъде лицензирана в някоя от водещите държави в света или пък в България. Трябва да се избягват нелицензирани компании. 

    В какъв диапазон варират комисионите при отделните видове търговия и платформи? Вижте какво сподели Димо Димов - ръководител отдел „Международни пазари“ в ИП „Карол“ АД пред Economy.bg.

    Типично в какъв диапазон варират комисионите?
    В САЩ таксуването е на бройка акции. През платформата, която ние предлагаме за реална търговия, комисионата в САЩ е 1 цент на акция и минимум 2 щ.д. на сделка. В Европа комисионите са малко по-високи. Те са стандартно около 0.15% от стойността на сделката. Минимум 6 или 8 евро в зависимост от това на коя борса се случват самите сделки. Когато се търгува като договор за разлика, стандартно комисионите са около 3 цента в САЩ на акция, минимум 5 долара. Когато се търгуват в Европа договори за разлика, комисионите са стандартно пак около 0.1 – 0.15% от стойността на сделката, минимум 5 евро. Индексите могат също да бъдат търгувани по двата начина – реална търговия и като договор за разлика. За реална търговия най-добрият вариант е да се търгуват с т.нар. ETF Exchange traded funds. Тези фондове са подобни на взаимните, но са пасивно управлявани. Тяхната възвръщаемост съвпада с тази на съответния индекс. Таксата за управление на такъв тип фонд е в общия случай най-много до 0.5% срещу примерно 2-3 процента стандартна такса за управление на взаимен фонд, активно управляван. Вторият вариант е да се търгуват тези индекси като договор за разлика, където няма комисиони.

    Какви видове сметки може да открие клиент?
    Стандартно сметките са два типа. Едната е т.нар. кешова сметка, т.е. човек разполага само с парите, които има. Образно казано, имате 1000 долара в сметката, не можете да вземете позиция по-голяма от 1000 долара. Вторият вариант сметка е т.нар. „маржин сметка“, при която е възможно да ползвате заем от брокер за покупка на акции. 

    Какви са рисковете при търговия с ливъридж?
    Търговията с ливъридж предполага да се заемат позиции по-големи от наличността по сметката. В зависимост от инструмента, който се търгува, максималните нива на ливъридж са различни – при реални акции той е 1:2 т.е. до два пъти по-голяма позиция от парите по сметката; при договори за разлика върху акции е 1:5; при договори за разлика върху индекси – до 1:20. Резултатът от търговията зависи от обема на сделката и естествено при търговия с ливъридж както печалбите, така и загубите са потенциално по-големи – всичко се случва много по-бързо и процентите и в двете посоки могат да бъдат големи. В тази връзка при търговията с ливъридж има повече рискове и човек трябва да внимава с използването му – това, че можете да отваряте големи позиции, не значи, че трябва да го правите или ако го правите, нека това да се случва не с максималния разрешен ливъридж, а по-малко – примерно 1:1.5 или 1:2. Всеки сам решава как ще търгува в зависимост от целите, които си поставя и осъзнаването на присъщите рискове.

    Има ли хипотези, при които търгуващият може да задлъжнее със сума, по-голяма от тази, вкарана от него в съответната платформа?
    Съгласно новите регулации в рамките на ЕС за търговията с договори за разлика непрофесионалните клиенти не могат да загубят повече от парите, които са захранили по своята сметка за търговия и няма вариант клиентът да излезе на минус и да дължи допълнителни пари на брокера. Все пак трябва да се има предвид, че всяка една търговия на финансовите пазари – без значение дали става въпрос за реални акции или договори за разлика е рискована и човек трябва да търгува само с пари, които може да си позволи да загуби т.е. евентуалната загуба да не влоши стандарта му на живот. В тази връзка в никакъв случай не трябва да се търгува с пари, взети на кредит, или с пари, които ще ви трябват в близко бъдеще.

    При използване на ливъридж за реалното придобиване на акции как стои въпросът?
    Когато се използва ливъридж при реално закупуване на акции, максималният му размер е 1:2 т.е. позицията може да е до два пъти размера на парите по сметката. Този ливъридж е малък, но съществува хипотетичен вариант клиент да излезе на минус – примерно акциите отварят на другия ден на цена драстично по-ниска от цената на затваряне – примерно затваряне на $10 и отваряне на другия ден на $3. Имайте предвид, че говорим за много хипотетична ситуация – лично аз не съм виждал подобен случай клиент да излезе на минус при реална търговия на акции. Отделно от това при редица пазари има правила евтини акции да не могат да се търгуват на маржин – примерно в САЩ акции по-евтини от няколко долара могат да се купят само кеш (без използване на ливъридж). От друга страна, при търгуване на кеш профил (без използване на ливъридж) клиент няма как да излезе на минус, но все пак може да загуби средствата по сметката си (до техния размер), ако не е диверсифицирал портфейла си и компаниите, от които има акции, фалират.

    Има ли ограничение кой може да си направи акаунт и има ли изискване за някаква минимална сума?
    Живеем в ерата на интернет, така че вече практически всеки, който има компютър пред себе си и интернет връзка, може да започне да търгува. Няма някакви специални изисквания като капитал. Трябва да имате предвид обаче размера на комисионата за търговия. Като знаете предварително колко е комисионата, вие преценявате с какъв обем да започнете да търгувате. Аз лично препоръчвам, ако човек тепърва започва да търгува и не иска да отделя по-голяма сума, може би да започне с търговия с индекси. 

    За търговията с индекси вижте какво сподели Димо Димов - ръководител отдел „Международни пазари“ в ИП „Карол“ АД пред Economy.bg.

    Има ли ограничение за търговските дружества, те могат ли да придобиват акции през такива платформи?
    Клиентът може да търгува както като физическо лице, така и през фирма.

    Как се третират данъчно тези активи?
    Когато търгувате, плащате данъци съобразно действащото законодателство. В момента в България, ако търгувате на регулирани пазари, говорим за реална търговия в Европейския съюз, ставката е 0. Т.е. ако търгувате в Европа, сте освободени от данък печалба. Ако търгувате на някой от другите пазари, ставката е 10%.  Облага се само реализираният резултат в рамките на календарната година. Като, ако имате отворена позиция и не я затворите, в края на годината не дължите нищо. Дължите данък едва когато направите обратната сделка, когато затворите тази позиция.

    Как се третира данъчно и счетоводно сумата, с която е заредена съответната сметка в платформа за реална търговия?
    Данъци се плащат при реализирана нетна печалба от затворени позиции за съответната година. В тази връзка, ако кешовата наличност по сметката не е инвестирана в акции, това не създава данъчни задължения. 

    Възниква ли задължение за търгуващите да декларират подобни сметки пред БНБ?
    Не ми е известно да е необходимо да се декларират брокерските сметки пред БНБ. 

    Ако става въпрос за търговско дружество този тип активи как се третират?
    Третират се като инвестиция в ценни книжа. Де факто разликата между това дали търгувате като юридическо лице, т.е. през фирма или през индивидуална сметка като физическо лице, е, че когато търгувате като физическо лице, вие не можете да си приспадате загуби от предни години. Когато търгувате през фирма, загубата от предни години може да бъде приспадната от печалбите от следващи години.

    Тъй като има възможност от тези акции да се получи дивидент, той как се облага?
    Дивидентът се облага при източника, т.е. той се облага на мястото, на което се сключват съответните сделки. Когато се търгува като реална търговия, има спогодби за избягване на двойно данъчно облагане. Примерно клиентите, които търгуват в САЩ през платформата на  Interactive Brokers, подписват при самото отваряне на сметка една декларация W8BEN, в която указват, че са граждани на България и съответно третирането на данък дивидент в САЩ ще бъде около 10%. В България е 5%. Теоретично е възможно да изпозлвате фирми, които да ви съдействат да си върнете разликата. Ако е в Европа, данък дивидент е около 30%.

    Каква е ролята на инвестиционните посредници?
    Ако искате да търгувате на финансовите пазари, няма как да търгувате без инвестиционен посредник.  Това е задължително звено. Вие не можете да отидете директно на съответната борса и да искате да търгувате. 

    Има ли значение дали се касае за търговия през лицензиран брокер или директно през платформа?
    Преди да започнете да търгувате с даден инвестиционен посредник, трябва да проверите дали той е лицензиран и къде, за да може да ползвате защитите, предвидени за инвеститорите съгласно местното законодателство. Самата търговия ще се случва почти винаги през платформа, през която вие самите си пускате сделките, за да бъде възможно най-евтино. При част от брокерите съществуват опции и за търговия по телефона т.е. вие се обаждате на служител на брокера, който заема съответната позиция вместо вас, но това е скъпа услуга и ограничена по време (част от пазарите работят дори 24 часа и през платформа можете да търгувате, когато вие решите, без да се съобразявате с работното време на брокера. Интерфейсът на платформите за търговия вече е толкова опростен, че буквално с няколко клика можете да заемете каквато решите позиция, без това да ви се стори сложно и лично за мен е безсмислено да се плащат високи комисионни за сделки по телефона.

    На какво трябва да обърнат сериозно внимание хората, за да не станат жертва на измама?
    На първо място, трябва да се доверят на доказани имена в индустрията, в никакъв случай – на брокери, които нямат история. Трябва да се търсят пазарните лидери. В никакъв случай не трябва да се доверяват на хора, които звънят по телефона много агресивно с идеята да ги накарат да инвестират на финансовите пазари, увещавайки ги например да си купят акции от предстоящо първоначално публично предлагане (IPO). Ако брокерът не е регулиран и възникне проблем, няма откъде да бъде получена компенсация.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове