петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4454 прочитания

    Защо имигрантите са от полза за икономиката?

    Чужденците в САЩ са по-склонни да стартират бизнес, отколкото местните граждани, показва ново проучване
    15 юни 2012, 13:48 a+ a- a

    Имигрантите в повече случаи се асоциират с проблеми. Историята обаче има и друга страна. Чужденците са мощен мотор за развитието на световната икономика, показва ново изследване.

    Имигрантите в САЩ например държат 18% от малкия бизнес в страната, сочи проучване на изследователския институт Fiscal Policy Institute, цитирано от Wall Street Journal.

    Те съставляват 13% от населението на страната, но са дали работа на 4.7 милиона души в САЩ през 2010. Генерирали са и приходи в размер на 776 милиарда долара, става ясно още от данните.

    За сравнение преди две десетилетия имигрантите са държали 12% от малките предприятия в страната на неограничените възможности.

    За малки компании се считат предприятията с по-малко от 100 служители.

    Най-активни са имигрантите в обслужващия сектор. Следват търговията на дребно, строителството и социалните услуги.

    Чужденците държат 37% от ресторантите и 49% от по-малките магазини в страната. Тяхна собственост са и болшинството от такситата, бензиностанциите и ателиетата за химическо чистене. 20% от IT компаниите в страната също са на имигранти.

    Мексиканците са най-голямата група чуждестранни предприемачи в САЩ. Те държат 12% от малкия бизнес в страната. Следват индийците, корейците, кубинците, китайците и виетнамците.

    Гърците, които съставляват сравнително малък дял от чужденците в САЩ, също държат доста голям брой компании, сочи изследването.

    Интересен факт е също, че жените, родени в чужбина, са по-склонни да започнат бизнес в САЩ, отколкото местните дами.

    Изследването потвърждава тенденцията, че стартирането на бизнес е сред предпочитаните начини чужденците да изкарват прехраната си в страната.

    Проучването идва в момент, когато Конгресът обсъжда предложения, които имат за цел да улеснят достъпа на чуждестранни предприемачи и студенти по технологии, желаещи да влезнат в страната.

    Докато други страни разстилат червения килим пред чуждестранните предприемачи, американците не са толкова склонни да ги приемат с отворени обятия, коментира Economist.

    В опит да заобиколят строгата антиимиграционна система на САЩ, наскоро двама имигранти излязоха с доста нестандартно предложение. Те смятат да създадат своеобразна „Силиконова долина”, но на кораб.

    Той ще събере технологичните „мозъци”, които не могат да получат виза за САЩ. Проектът се нарича Blueseed.

    Идеята е плавателното средство да подслони 1000 чуждестранни предприемачи, които не могат да получат щатски визи.

    Корабът ще плава в международни води, но много близо до американския щат Калифорния. Така той ще е достатъчно отдалечен, така че предприемачите да не бъдат субекти на американските закони, но и достатъчно близо, за да пътуват с фериботи с туристически визи до Силиконовата долина, за да се срещат с потенциални инвеститори.

    Ексцентричната идея е на Макс Марти, син на кубински имигранти, и Дарио Мутабджиха от Сараево.

    В САЩ няма специални визи за имигранти, желаещи да поставят началото на своя собствена компания в страната. Има визи за инвеститори, но условията са много тежки. Кандидатите трябва да имат на разположение минимум 1 милион долара, обяснява Economist.

    Изданието посочва, че Великобритания дава визи на хора с обещаващи идеи, които могат да привлекат до 77 000 долара рисков капитал. Сингапур пък изисква инвестиции до 40 000 долара. Нова Зеландия не изисква конкретна сума, но дава постоянна виза едва след години, ако бизнесът е „от полза за страната”.

    Чили е една от малкото страни, която прави големи усилия да привлече чуждестранни предприемачи, подчертава Economist. Страната подкрепя бизнес планове и дори отпуска на най-добрите по 40 000 долара, без да иска някакъв дял в замяна.

    В заключение Economist посочва, че САЩ трябва да улесняват достъпа до страната на хора с идеи, защото както данните сочат, това е от полза за всички.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам