вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3520 прочитания

    Учителката, която сбъдна детската си мечта да лети в Космоса: Бъдете любопитни и вярвайте в мечтите си

    Как търсенето на отговор на един въпрос може да те изпрати чак в Космоса - бившият астронавт на НАСА Дороти Меткалф-Линденбургер пред Economy.bg
    11 май 2021, 10:26 a+ a- a

    Снимка: NASA

    Дороти Меткалф-Линденбургер е доказателство, че дори и най-смелите ни мечти могат да се сбъднат, стига да не се отказваме от тях. Учителка по професия, тя е избрана от НАСА за участие в програмата Educator Astronaut и през април 2010 взема участие в космическата мисия STS-131.

    Как една учителка сбъдна голямата си мечта да стане астронавт и да лети в Космоса? Каква роля изиграват любопитството и късметът по пътя й, защо не бива де се отказваме от мечтите си, как изглежда Земята и земните ни тревоги от Космоса, ще станат ли космическите разходки общодостъпни - Economy.bg попита Дороти Меткалф-Линденбургер.

    Снимка: NASA

    Дороти Меткалф-Линденбургер е геолог и бивш астронавт на НАСА. Тя е ръководила и мисията на НАСА за екстремни операции в околната среда през 2016 – мисия, която изпраща международен екип от морски изследователи, астронавти и инженери в подводна лаборатория. Екипът прави симулации на космически разходки, които могат да бъдат използвани в бъдещи космически изследвания и проучвания и развива експериментални техники за работа върху астероид. Тя е първата възпитаничка на Space Camp, станала астронавт, и често се среща с публиката, за да насърчи образованието по точните и природните науки из целия свят.

    Дороти Меткалф-Линденбургер ще бъде лектор на ХI-то издание на Софийски фестивал на науката 2021, който ще се проведе на 15 и 16 май в "София Тех Парк". Повече за нейното събитие на 15 май от 18:30 ч. – „Полетът на космическите мечти“ – ще намерите тук.

    Дороти, как стана така, че един въпрос Ви прати в Космоса и Вие като учител направихте 238 обиколки на Земята?
    От малка имам страст към Космоса. Като учител по природни науки в гимназията приех на сериозно въпрос на моя ученичка (бел. ред.: въпросът е: „Как астронавтите ходят до тоалетна в Космоса?“) и реших да потърся отговора му в Google. Сайтът на НАСА ми даде отговор на въпроса. На сайта обаче беше публикувана обява, че педагози могат да кандидатстват по програмата за астронавти обучители - Educator Astronaut, и да бъдат избрани да летят в Космоса с други астронавти. Кандидатствах, минах интервюто и бях избрана. След което започна подготовката и обучението за космическата мисия.
    Описвам пътя си в следното TEDx видео:

    Какво взехте с Вас в Космоса?
    Взех със себе си рисунка на 3-годишната ми дъщеря, снимки на съпруга ми и дъщеря ми, и други важни за семейството ми и училището, в което преподавах, вещи.

    Как изглежда животът на Земята от Космоса?
    Животът изглежда отдалечен. Не можем да видим какво правят хората и другите живи същества, но можем да видим какво е изградил човекът – стени, пътища, сгради, летища и т.н. Можем да наблюдаваме сезоните и други природни явления.

    Снимка: NASA

    Как изглеждат нашите земни грижи, страхове и радости от космическа перспектива?
    Зависи. Ако се страхуваш от други хора, тогава вероятно ще видиш какви прегради сме издигнали – древни като Великата китайска стена, и съвременни като в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Ако и вие като мен сте притеснени повече за това животоподдържащите ресурси (като вода, въздух, гори и рифове) да са защитени и достъпни за всички, тогава вероятно ще ви направят впечатление градовете в пустините, където населението разчита на язовири или малки езера. Ще обърнете внимание колко тънка е атмосферата и ще осъзнаете, че това е всичко, което ни предпазва и което дишаме. Ще видите и пожарите, опустощаващи основни горски площи по света.

    Какво е усещането да погледнеш Земята от Космоса?
    Изпитвах радост и страхопочитание. Чувствах се едновременно свързана и наблюдател.

    Какво научихте за себе си по време на космическите разходки?
    Като другите членове на екипажа върте и аз исках да направя всичко възможно за безопасността на моите колеги.

    Снимка: NASA

    Какво е усещането да постигнете детската си мечта да станете астронавт?
    Усещането е като за нещо сюрреалистично, но и едновременно като огромен дар. Осъзнах, че реализирах мечтата си не заради таланта и способностите си, а в резултат на това, което моите родители, учители, приятели и познати са вложили в мен. Също, че отчасти постижението ми се дължи на любопитството и усилената ми работа, но и на голяма доза късмет.

    Какво бихте казали на хората, които лесно се отказват от мечтите си заради страх от провал? Как според Вас да не позволяваме на страха да диктува живота ни?
    Бих искала да чуя техните истории и да разбера какво ги спира да реализират мечтите си. Самата аз съм изоставила някои от мечтите си. Например, когато бях на 14 години, мечтаех да стана олимпийски атлет. Но независимо колко упорито тренирах, нямаше как да достигна подобно ниво. Все още обичам бягането, но изоставих тази мечта. Други мечти трябва да бъдат отложени поради обстоятелства извън наш контрол като Covid пандемията например. Бих насърчила мечтателя да ревизира своята мечта, но не и да я изоставя напълно.

    Каква роля играе късметът във Вашата история на успеха? И какво можем да направим, за да ни спохожда по-често късметът?
    Късмет беше, че търсейки отговор на въпроса на моя ученичка, попаднах на обявата за педагози астронавти. Бих насърчила хората да бъдат любопитни и автентични. Исках да накарам моя ученик да се почувства оценен и забелязан, като приех сериозно въпроса му. Нямах идея къде ще ме отведе този стремеж.

    Много хора се питат защо ни е да изучаваме Космоса. Защо ни е да инвестираме толкова много средства в космически проучвания, когато имаме толкова много проблеми на Земята?
    От метеорологичните спътници през изчислителните способности до различни материали и лекарства, изучаването на Космоса решава множество проблеми на Земята.

    Какво би означавало за нас като човечество да можем да стъпим на Марс?
    Ще означава, че сме постигнали значителен технологичен напредък и че можем да работим заедно, за да се впуснем още повече в изучаване на нашата Слънчева система.

    Кой според Вас ще е следващият етап от това проучване? Може би космически туризъм?
    Виждаме следващата фаза със старта на международната програма Artemis. Държавата и частният сектор си сътрудничат за завръщането на астронавти на Луната със сериозна изследователска програма. Ще станем свидетели и на първата мисия с космически туристи по-късно тази година, осъществена от SpaceX.

    Ако имахте възможност да изпратите послание до малкото момиче с мечта да стане астронавт, какво би било то? И ако Вашето бъдещо АЗ можеше да Ви пише в момента, какво смятате, че щеше да Ви каже?
    Остани любопитна и бъди уверена в мечтите си.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 8 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 9 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 10 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 13 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ