четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1047 прочитания

    ЕК договори 15 млн. бустерни дози от Moderna, адаптирани срещу Омикрон

    Договорът предвижда, ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за търговия, държавите членки да могат да ги получат
    09 август 2022, 16:47 a+ a- a

    сн: МЗ

    Европейската комисия и Moderna постигнаха споразумение да откликнат по-добре на нуждите на държавите членки от ваксини срещу COVID-19 в края на лятото и през зимата. Това ще гарантира достъпа на националните органи до ваксини, включително до такива, адаптирани към вариантите (ако са получили разрешение), в момента, в който те се нуждаят от тях за кампаниите си за ваксинация, както и за да подкрепят своите глобални партньори. Това споразумение ще адаптира договорените графици за доставка.

    Дозите, първоначално предвидени за доставка през лятото, сега ще бъдат доставени през септември и през есенно-зимния период на 2022 г., когато е по-вероятно държавите членки да се нуждаят от допълнителни запаси от ваксини за националните кампании и за изпълнение на своите международни ангажименти за солидарност.

    Споразумението също така гарантира, че ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за търговия, държавите членки ще могат да изберат да получат тези адаптирани ваксини съгласно настоящия договор.

    В този контекст — по искане на някои държави членки — споразумението гарантира също така допълнителни 15 милиона бустерни дози от Moderna, адаптирани за варианта омикрон, подлежащи на разрешение за търговия в срокове, които биха позволили използването на тези дози в кампаниите на държавите членки за ваксинация.

    Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви: „Увеличаването на темпа на ваксиниране с първични и бустерни дози срещу COVID-19 ще бъде от решаващо значение с оглед на подготовката ни за предстоящите есенни и зимни месеци. Държавите членки трябва да разполагат с необходимите инструменти, за да постигнем най-добра обща готовност. Това включва адаптирани към вариантите ваксини, когато те получат разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Споразумението ще гарантира достъпа на държавите членки до дозите ваксини, от които се нуждаят, в подходящия момент, така че да защитят нашите граждани“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място