петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1254 прочитания

    Япония с предупреждение към OpenAI

    Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
    02 юни 2023, 15:52 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Японският орган за защита на поверителността заяви, че е предупредил OpenAI, подкрепеният от Microsoft стартъп зад чатбота ChatGPT, да не събира чувствителни данни без разрешението на хората.

    OpenAI трябва да сведе до минимум чувствителните данни, които събира за машинно обучение, се казва в изявление на Комисията за защита на личната информация, добавяйки, че може да предприеме допълнителни действия, ако има повече притеснения, съобщава „Ройтерс“.

    Регулаторите по целия свят се борят да изготвят правила, регулиращи използването на генеративен изкуствен интелект (ИИ), който може да създава текст и изображения, чието въздействие привържениците сравняват с появата на интернет.

    Въпреки че Япония изостава с някои скорошни технологични тенденции, се смята, че има по-голям стимул да бъде в крак с напредъка в ИИ и роботиката, за да поддържа производителността, тъй като населението ѝ намалява.

    Надзорният орган отбеляза необходимостта от балансиране на опасенията за поверителността с потенциалните ползи от генеративния ИИ, включително за ускоряване на иновациите и справяне с проблеми като изменението на климата.

    Япония е третият по големина източник на трафик към уебсайта на OpenAI, според аналитичната фирма Similarweb.

    През април главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се срещна с министър-председателя Фумио Кишида с оглед експанзията в Япония, преди срещата на лидерите на Групата на седемте (Г-7), където Кишида ръководи дискусия относно регулирането на ИИ.

    ЕС, глобален създател на тенденции в технологичното регулиране, създаде работна група за ChatGPT и работи върху това, което може да бъде първият набор от правила, които да управляват ИИ.

    Междувременно бързото разпространение на такива чатботове означава, че регулаторите трябва да разчитат на съществуващите правила, за да преодолеят празнината.

    Италианският регулатор Garante изведе ChatGPT офлайн, преди компанията да се съгласи да инсталира функции за проверка на възрастта и да позволи на европейските потребители да блокират информацията им от използване за обучение на системата.

    Миналата седмица Алтман каза, че OpenAI няма планове да напусне Европа, след като по-рано предположи, че стартъпът може да го направи, ако разпоредбите на ЕС са твърде трудни за спазване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове