четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4492 прочитания

    Кои са първенците по икономическа свобода в света?

    България се нарежда на 49-то място от 151 страни според оценката на канадския институт "Фрейзър"
    18 септември 2013, 16:45 a+ a- a

    Хонконг е първенец по икономическа свобода в света според най-новия доклад на канадския институт „Фрейзър”.  Докладът представя картината през 2011 – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.  Сингапур и Нова Зеландия допълват Топ 3 на страните с най-висока икономическа свобода. САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000, когато страната беше на второ място в света. За поредна година Венецуела е  на последно място. Вижте кои страни се нареждат сред първите 20 по икономическа свобода:

    Къде сме ние?

    България се нарежда на 49-то място от 151 изследвани държави с резултат от 7,26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с миналата година, когато страната беше класирана на 47-мо място, информират от ИПИ, които разпространяват доклада за България. В ЕС резултатът на страните варира от 7,89 т. за Финландия (7-мо място в класацията) до 6,59 т. за Словения (97-мо място в класацията). България е на 22-ро място сред страните в ЕС.

    Позицията на България е обусловена от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:

    Както се вижда, България получава най-висока оценка в категорията „Достъп до сигурни и стабилни пари“ (9,32). Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска. Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост от друга страна традиционно е най-слабата област за страната ни.

    Резултатът в категорията „Регулиране на кредита, труда и бизнеса“ (7,73) е следствие на относително ниското регулиране на кредитните пазари и същевременно тежките регулации за труда и бизнеса, поясняват от ИПИ. Ниските оценки по този показател отразяват високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа