четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5885 прочитания

    Емануела Кожушкова става част от ръководния екип на Телерик Академия

    Тя ще отговаря за успешното развитие на курсистите и компаниите, търсещи талант
    20 септември 2017, 11:23 a+ a- a

    Емануела Кожушкова ще се присъедини към ръководния екип на Телерик Академия, съобщиха от компанията. Кожушкова е експерт в областта на управлението и развитието на талант и ще заеме длъжността директор „People and Company Success“.

    В Телерик Академия тя ще отговаря за всички стратегически програми и активности, които подпомaгат както компаниите партньори при привличането на талант, така и курсистите в процеса на развитие на ключови личностни умения за успешна кариерна реализация. Като консултира бизнеса и участниците в Професионалната Телерик Академия, Емануела ще улесни връзката между компаниите и подходящите за тях кандидати. Успоредно с това тя ще работи и с курсистите за развитието и надграждането на техните социални и комуникационни компетенции, които бизнесът в България определя като ключови. 
     
    „В разговори с много от компаниите в България една от най-наболелите теми, освен липсата на добре подготвени ИТ кадри, е и намирането на талант, който споделя културата и ценностите на компанията и притежава добре развити личностни качества и поведенчески умения. Затова с помощта на Емануела, нейните дългогодишен опит и експертиза, искаме да фасилитираме контакта между партньорите и идващия от Телерик Академия талант, за да срещнем по най-добрия начин нуждите на бизнеса с тези на курсистите“, коментира Бойко Яръмов, съосновател и изпълнителен директор на Телерик Академия.
     
    Емануела притежава международен опит в сферата на подбора, изграждането и управлението на човешки капитал. Преди да стане част от екипа на Телерик Академия, тя заема ролята глобален мениджър „Управление и развитие на таланта“ в Progress. На тази позиция Емануела разработва и имплементира иновативни практики за управление и развитие на таланта.  Също така тя интегрира новаторски подход, който проследява и подобрява представянето на служителите. Той подпомага професионалното развитие на всички над 1500 души в офисите на компанията в Европа, САЩ, Южна Америка, Азия и Австралия.
     
    През 2012-2014 г. Емануела е част от екипа, отговарящ за таланта във водещия софтуерен доставчик Telerik. След придобиването му от Progress през 2014 г., под нейното ръководство компанията въвежда общ глобален подход за определяне на целите на служителите. Професионалният ѝ опит включва още различни позиции в Coca-Cola HBC и Американския университет в България. Завършила е магистратура по организационни науки в Tilburg University в Холандия и бакалавърска степен по интегрирана когнитивна и социална психология от Jacobs University в Германия. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС