неделя, 16 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5766 прочитания

  Доброслав Димитров е новият председател на БАСКОМ

  Досегашният председател Стамен Кочков ще продължи работата си в управителния съвет
  31 май 2018, 14:24 a+ a- a

  Доброслав Димитров, съосновател на българската компания за разработване на игри „Империя Онлайн”, е новият председател на Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ. Той бе избран на 29 май на Годишно общо събрание на Асоциацията, събщават оттам. 

  Доброслав Димитров завършва Финанси в САЩ, след което се връща в България с ясната мисия да променя страната като създава полезни за обществото бизнеси и инициативи. Съосновател е на „Империя Онлайн”, „Ъпнетикс” (софтуерна аутсорс компания) и „ИТ Таланти” (безплатна академия за обучение на програмисти). Деен участник в предприемаческата екосистема на България, като инвеститор и ментор, гост лектор в множество  университети и гимназии, както и в десетки семинари и форуми за младежко предприемачество.

  Досегашният председател на БАСКОМ, Стамен Кочков („САП Лабс България)”, ще продължи работата си в управителния съвет на БАСКОМ заедно с Георги Брашнаров („Немечек”), Георги Захариев („Динамо Софтуер България”), Димитър Гюлев („Антиподес”), Красимир Стоянов („Орак - Инженеринг”), Крум Хаджигеоргиев („Мелън”), Филип Мутафис („Дайнамик Солюшънс”) и Мая Маринова, изпълнителен директор.

  Като пълноправни и асоциирани членове на организацията през изминалата година се присъединиха още 5 български компании и организации – „Ендава”, „Експириън България”, „Хакомо”, „Кауфланд Сървис” и Център за творческо обучение.

  Основно предизвикателство пред сектора остава недостигът на квалифицирани специалисти, като фактор, който възпрепятства естествения растеж на бранша, отчитат от БАСКОМ. Към момента делът на софтуерната индустрия спрямо БВП е 2,4 %. Този дял е постигнат с едва 22,000 работни места от почти 3 милиона работна сила в страната. 

  От Асоциацията на софтуерните компании са категорични, че съществена мярка за преодоляването на това предизвикателство в дългосрочен аспект е инвестицията в образование и насърчаване на младите хора към избор на конвертируеми специалности с възможности за висока професионална реализация.

  Първи стъпки в тази посока са стартиралите през миналата година Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ (3-годишен модул) и обучение на младежи в професионалните гимназии (5-годишен модул) за придобиване на професионална квалификация „Приложен програмист“ по инициатива на БАСКОМ, в партньорство с водещите ИКТ организации в България и активното сътрудничество на МОН и образователните институции. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Петя Аврамова: Близо 3 млрд. евро се инвестират в българските региони
  Основен приоритет на България е преодоляване на различията между регионите, посочи министърът на регионалното развитие
  преди 2 дни
  Испания излиза от процедурата за прекомерен дефицит
  Вече нито една държава членка на ЕС не е обект на процедура при прекомерен дефицит
  преди 2 дни
  ЕС прие правила срещу опасните продукти на пазара
  На ЕС се пада дял от близо една шеста от световната търговия със стоки
  преди 2 дни
  Пощенска банка приключи придобиването на Банка Пиреос
  Очаква се операционната интеграция да се осъществи до края на годината