сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3737 прочитания

    Лиляна Павлова бе назначена за вицепрезидент на Европейската банка за развитие

    Тя е първата българка, която се присъединява към Управителния съвет на банката
    05 ноември 2019, 16:10 a+ a- a

    Лиляна Павлова е новият вицепрезидент и член на Управителния съвет на Европейската банка за развитие (ЕБР), съобщиха от финансовата институция. Тя е първият български гражданин, част от УС на банката.

    Павлова е назначена от Борда на директорите на ЕБР по предложение на министъра на финансите на Р България и със съгласието на избирателния състав на акционерите на ЕБР, в който членуват България, Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Тя наследява на поста Вазил Худак, чиито мандат изтече в края на октомври.

    Лиляна Павлова е Доктор по икономика, има магистърска степен по Публична администрация и бакалавърска по международни икономически отношения. Преди назначаването си в ЕБР тя е била член на правителството и парламента на България и е заемала множество публични длъжности.

    Член е на правителството на България от 2009, когато е зам.-министър, а след това и два пъти министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя е първата жена, която заема този пост в България.

    Управителният съвет на ЕБР е постоянната колегия, която управлява банката, състои се от президент и 8 вицепрезиденти. Бордът на директорите се състои от финансовите министри на 28-те страни-членки на ЕС, той назначава Управителния съвет.

    От май 2017 до декември 2018 е Министър по европейското председателство на България, като такъв тя отговаря за подготвителната фаза и самото председателство на България на ЕС (в този период страната бе ротационен председател на ЕС за първи път). Павлова се занимава с установяването на националната програма и приоритети, координацията на различни политики, както и с връзките с европейските институции.

    Член е на българския парламент през 2013 и от януари 2019, когато е член на Постоянната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

    Павлова встъпи в длъжност на 1 ноември, а мандатът ѝ е 3 години.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа