събота, 22 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1898 прочитания

  Лиляна Павлова бе назначена за вицепрезидент на Европейската банка за развитие

  Тя е първата българка, която се присъединява към Управителния съвет на банката
  05 ноември 2019, 16:10 a+ a- a

  Лиляна Павлова е новият вицепрезидент и член на Управителния съвет на Европейската банка за развитие (ЕБР), съобщиха от финансовата институция. Тя е първият български гражданин, част от УС на банката.

  Павлова е назначена от Борда на директорите на ЕБР по предложение на министъра на финансите на Р България и със съгласието на избирателния състав на акционерите на ЕБР, в който членуват България, Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Тя наследява на поста Вазил Худак, чиито мандат изтече в края на октомври.

  Лиляна Павлова е Доктор по икономика, има магистърска степен по Публична администрация и бакалавърска по международни икономически отношения. Преди назначаването си в ЕБР тя е била член на правителството и парламента на България и е заемала множество публични длъжности.

  Член е на правителството на България от 2009, когато е зам.-министър, а след това и два пъти министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя е първата жена, която заема този пост в България.

  Управителният съвет на ЕБР е постоянната колегия, която управлява банката, състои се от президент и 8 вицепрезиденти. Бордът на директорите се състои от финансовите министри на 28-те страни-членки на ЕС, той назначава Управителния съвет.

  От май 2017 до декември 2018 е Министър по европейското председателство на България, като такъв тя отговаря за подготвителната фаза и самото председателство на България на ЕС (в този период страната бе ротационен председател на ЕС за първи път). Павлова се занимава с установяването на националната програма и приоритети, координацията на различни политики, както и с връзките с европейските институции.

  Член е на българския парламент през 2013 и от януари 2019, когато е член на Постоянната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

  Павлова встъпи в длъжност на 1 ноември, а мандатът ѝ е 3 години.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 1 ден
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 1 ден
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара