неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1473 прочитания

    Марги Енсин е новият президент на Американския университет в България

    Тя е световноизвестен учен
    08 август 2023, 16:29 a+ a- a

    Американският университет в България (АУБ) назначи д-р Марги Енсин за президент на акредитираното в САЩ и ЕС висше учебно заведение.

    „Много се радвам, че ще работим с такъв опитен администратор и световноизвестен учен като Марги Енсин“, заяви председателят на Настоятелството на АУБ Майкъл Марвин. „Изключителният опит на д-р Енсин от предишните ѝ три поста като президент на висши училища я поставя в уникална позиция да ръководи университета през този ключов етап от неговото развитие. С непоколебима увереност в нейното лидерство вярвам, че ще достигнем нови висоти и успешно ще осъществим амбициозния си 5-годишен стратегически план за въздействие и растеж.“

    Д-р Марги Енсин разполага с богат опит на ръководни позиции. Тя е вдъхновяващ лидер, доказан професионалист по набиране на средства и изключителен комуникатор. Била е президент на колежа „Дикинсън“ в САЩ и на Американския университет в Нигерия (AUN) в щата Адамава. Преди да се присъедини към АУБ, тя е президент на Международния университет на Съединените щати в Африка (USIU-A) в Найроби, Кения. Под нейно ръководство USIU-A отбелязва значителен ръст в броя на записаните студенти и набирането на средства, както и възход на иновациите и ангажираността на общността.

    „За мен е чест да бъда новият президент на АУБ в такъв важен момент за университета. Очаквам с нетърпение да работя активно с всички преподаватели, студенти и служители, за да утвърдя решаващата роля на висшето училище в страната и в региона“,  заяви д-р Енсин.

    Настоящият президент на АУБ, д-р Дейвид Р. Еванс, обяви, че ще се завърне в САЩ след края на мандата си на 31 август. „Бих искал да изразя сърдечната си благодарност към д-р Еванс за изключителния му принос към университета“, каза Майкъл Марвин. „В продължение на четири години той се превърна в обичана и много уважавана фигура сред цялата университетска общност. Сред безбройните значими постижения по време на президентството на д-р Еванс са неговите забележителни ръководни умения по време на глобалната криза, причинена от COVID-19, осигуряването на безопасността и благополучието на цялата общност на университета и изграждането на една по-силна и по-единна институция. Нещо повече, под негово ръководство станахме свидетели на значителния успех в усилията на университета за набиране на средства и на съществени подобрения в академичната програма както в Благоевград, така и в София. “

    Новият президент д-р Енсин ще встъпи в длъжност на 1 септември 2023. Тя ще бъде десетият президент на Американския университет в България (АУБ).

    Д-р Енсин е уважаван учен в областта на развитието, африканистиката и благодарение на опита си в Руанда, също по въпросите на геноцида, управлението и демокрацията. Автор и редактор е на шест книги, сред които „Руанда: история, надежда и сблъсък с геноцида. Дехуманизация, отричане и стратегии за превенция“. Името ѝ личи сред редакторите на неотдавнашния специален брой на Peace Review, посветен на религията във войната и мира в Африка, а наскоро стана съавтор на книгата „Транзакционна радио инструкция: подобряване на резултатите от образованието на деца в конфликтни зони“. Нейната книга „Заеми от частни банки за развиващите се страни: модел на кредитиране чрез изкуствен интелект“ е иновативна работа, в която се използва изкуствен интелект в социалните науки. В Нигерия тя създава университетски център на Premium Times, голям онлайн вестник, посветен на развитието и демокрацията.

    Д-р Енсин изнася презентации на Световния икономически форум, по време на срещите на държавните глави на Общността на нациите, пред Фондацията на търговската камара на САЩ и Американския съвет по образование. Докладвала е пред Конгреса на САЩ по въпросите за глобалното образование, международните отношения и чуждестранната помощ. Д-р Енсин многократно дава интервюта за BBC и CNN, а нейни статии са публикувани в The Washington Post, The Philadelphia Inquirer, The Hill, The Chronicle of Higher Education, Inside Higher Ed, The Army Times, The Huffington Post, Hechinger Report и др.

    Нейната забележителна кариера на преподавател и академичен администратор я отвежда в Колумбийския университет, университета „Джорджтаун“, университета „Тулейн“ и Тихоокеанския университет, където е била декан на Факултета по международни изследвания и заместник-ректор, преди да поеме първия си президентски пост.

    Д-р Енсин получава бакалавърска степен от „Ню Колидж“ във Флорида и докторска степен по международна политическа икономика от университета на Мериленд с дисертация на тема „Изкуствен интелект и икономика“. Тя е изключително горда с дъщеря си, Катрин Аронсън-Енсин, която завършва докторантурата си през 2022 г. и понастоящем е заместник-директор на отдел „Изследвания и оценка“ в организацията Jumpstart for Young Children.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години