вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6543 прочитания

  И замириса на петрол...

  С колко нефт разполага светът и къде са най-големите петролни залежи?
  03 септември 2011, 14:56 a+ a- a

  Кои страни държат най-големите петролни находища в света? Този въпрос става все по-актуален с оглед на политическата нестабилност в някои от държавите-производителки на черно злато. Специализираното издание 24/7 Wall St. хвърля поглед върху най-големите конвенционални (добив чрез сондиране на кладенци) и неконвенционални (добив чрез други технологии) нефтени залежи в света. Вижте топ 10 на най-големите петролни находища, представени в обратен ред.

  Фердоус
  , Иран

  Залежите в петролното находище Фердоус се оценяват на 31 милиарда барела. То е открито през 2003 година. Намира се в близост до южния пристанищен град Бушер. Предполагаемият обем на Фердоус и на другите две полета – Маунд и Заге, достига 38.5 милиарда барела.  Фердоус е богат и на природен газ. Санкциите, които САЩ наложиха на Иран, обаче затрудняват разработванено на петролните и газови находища.

  Кариока, Бразилия

  Залежите в петролното находище Кариока се оценяват на 33 милиарда барела.  Открито е през 2007 година. То е едно от най-големите петролни полета в страната. Проблемът е, че се намира дълбоко под дъното на Атлантическия океан, което изисква огромни инвестиции за разработването му.

  Кантарел, Мексико

  Кантарел е най-голямото конвенционално петролно находище в западното полукълбо с обем от 35 милиарда барела. Открито е през 1976 година и голяма част от петрола вече е изчерпан. Очаква се до края на десетилетието да спре да функционира.

  Кашаган
  , Казахстан

  Обемът на Кашаган се оценява на 38 милиарда барела. Находището е открито през 2000 година в Каспийско море. То все още е неразработено заради множество геологични, екологични и метеорологични проблеми. Страната планира да започне добив на петрол през 2012 година.  

  Маракаибо, Венецуела

  Петролният басейн Маракаибо е комплекс от големи и малки петролни полета. Общият обем на петрола там е 44 милиарда барела. 30 милиарда от тях са добити до 2006 година.

  Бурган, Кувейт

  Полето Бурган е второто по големина находище на петрол в света. Открито е през 1938 година, а обемът му е 150 милиарда барела. Добивът обаче намалява след войната с Ирак през 1991 година. Тогава иракски войници запалват 700 кладенци. Изгарят около 600 милиона барела петрол. Очакванията са до края на десетилетието петролните резерви там да бъдат изчерпани.

  Гавар
  , Саудитска Арабия

  Гавар е шампионът при конвенционалните петролни кладенци с обем от 162 милиарда барела. Открит през 1948 година, от него са добити около 55 милиарда барела за последните 60 години. Много експерти смятат, че Гавар е почти изчерпан. Саудитците обаче твърдят, че той може да произведе нови 125 милиарда барела.

  Нефтени пясъци Алберта, Канада

  Петролните резерви в нефтените пясъци се оценяват на 173 милиарда барела.

  Ориноко, Венецуела

  Петролният пояс на река Ориноко има обем от 1.3 трилиона барела, сочат последни проучвания на американски експерти. Находището е открито през 1930 година. В края на 2010 година Венецуела декларира, че разполага с 297 милиарда барела. Петролът в Ориноко обаче е изключително тежък.


  Нефтови шисти и нефтени пясъци в Колорадо, Юта и Уайоминг, САЩ

  Общият обем на петрола в трите находища се оценява на 2.855 трилиона барела. Не е ясно обаче, кога ще започне да се добива нефт там, заради сложната технология и заради риска за природата.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 10 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 11 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 12 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 12 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър