сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2632 прочитания

  Плевнелиев: Споразумението между ЕС и САЩ ще увеличи американските инвестиции в България

  Визовият режим на САЩ за български граждани продължава да ограничава свободното движение на хора, отбеляза президентът
  24 октомври 2013, 13:57 a+ a- a

  Снимка: Президентство

  Споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ се очаква да допринесе за годишен ръст на БВП от 0.4 до 0.5% до 2020 на европейската и американската икономика и би подобрило живота на 800 милиона души. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев, който откри в София форума „Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективите на България”.

  „Успехът на преговорите би увеличил американските инвестиции в България, значително ще нарасне стокообменът и търговията със стоки и услуги от двете страни на Атлантика. Ще бъдат създадени и много нови работни места”, посочи президентът.

  Плевнелиев открои главните приоритети за България по отношение на трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Сред тях са премахването на митата и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, най-вече за селскостопански стоки, за хранителни продукти и за продукцията на българските индустрии; премахване на нетарифните пречки пред търговията, сближаване на регулаторната рамка и на стандартите, а също така сближаването на правилата за произход на стоките и подобряване на достъпа до пазара на услуги и до обществените поръчки в САЩ. Страната ни ще работи и за прилагане на правилата на интелектуалната собственост и географските означения, допълни държавният глава.

  Основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в България, които са гръбнакът на пазарната икономика и същевременно изпитват най-големите трудности при излизането на чужди пазари. Затова една от целите при преговорите по Споразумението ще бъде изграждането на сътрудничеството в подкрепа на малкия и средния бизнес, подобряването на достъпа до информация и намирането на подходящи партньори, както и постигането на съответствие с изискванията на пазара в САЩ.

  Плевнелиев отново подчерта, че визовият режим на САЩ за български граждани продължава да ограничава свободното движение на хора. „Този проблем със сигурност изисква усилията и на двете страни и в никакъв случай не би могъл да наруши добрите ни връзки и стратегическото партньорство между България и САЩ”, отбеляза президентът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 18 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 19 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 19 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 23 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове