сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10846 прочитания

  Знаем ли как да използваме мозъка си?

  „Свръхмозъкът“ на Чопра и Танзи разкрива как да разгърнем неговия потенциал
  31 октомври 2013, 13:54 a+ a- a

  Чопра е известен индийски лекар и мистик. Автор е на редица издания (много от тях преведени и на български език). Танзи е професор по неврология и оглавява т. нар. Alzheimer’s Genome Project

  Човешкият мозък е съставен от приблизително сто милиарда нервни клетки, които образуват един трилион, дори квадрилион връзки, наречени синапси. Тези връзки са в динамично състояние и постоянно се променят в отговор на заобикалящата ни среда – нашият мозък обяснява и създава света, в който живеем. Всичко, което усещаме чрез сетивата си (зрение, слух, допир, обоняние, вкус) и което преживяваме (тъга, страх, любов, радост, щастие), е такова, каквото е, благодарение именно на нашия ум. За да разгърнем пълния му потенциал, ние трябва да се научим да го използваме по нов начин – да действаме едновременно като ръководители, изобретатели, учители и потребители на своя мозък.

  В съвместната си книга „Свръхмозъкът“ (ИК „Изток-Запад“) известният индийски лекар и мислител Дипак Чопра и Рудолф Е. Танзи разкриват как чрез силата на мозъка можем да преобразим живота си. 

  Базирайки се едновременно на най-новите изследвания и на важни духовни прозрения, авторите разсейват някои от широко разпространените митове за мозъка, които ограничават неговия потенциал. Мозъкът ни е в състояние да се лекува и да се променя по абсолютно удивителен начин и достигайки до една нова връзка с него, ние можем да преобразим своя живот до неузнаваемост, твърдят Чопра и Танзи.

  Книгата показва на достъпен език как да използваме мозъка си, вместо да позволяваме той да ни използва; да живеем, поддържайки ума си напълно здрав; да намалим рисковете, съпътстващи стареенето; да се справяме с разнообразни проблеми – от наднормено тегло до депресия и др. 

  „Тази завладяваща книга изследва спорните въпроси, свързани с начина, по който можете да обучите ума си да помогне на вашия мозък да функционира по-добре. Историите в „Свръхмозъкът“ илюстрират начина, по който осъзнаването на протичащите в нас процеси могат да ни освободят от автопилота, отваряйки вратата към един живот, в който ще бъдем по-здраво свързани със себе си и със света, в който живеем“, пише в коментар на книгата Даниъл Сийгъл, доктор на медицинските науки, изпълнителен директор на институт „Майндсайт” и професор в медицинското училище на Калифорнийския университет в Лос Анджелес. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 18 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 18 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 22 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 2 дни
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.