събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11702 прочитания

  10 научно доказани ползи от музиката

  Вижте до какви изводи достигат различни учени
  13 януари 2014, 10:54 a+ a- a

  Независимо дали става въпрос за слушане, пеене или свирене на музикален инструмент, музиката носи не само наслада, но огромни ползи за човешкия организъм. Вижте кои са най-големите от тях според учените. 

  1. Намалява стреса. Когато сме уморени, ние интуитивно избираме релаксираща музика. Според учените обаче бавната класическа музика има много по-добър ефект, стига да не увеличаваме прекалено звука.

  2. Увеличава издръжливостта. Според едно изследване слушането на музика може да подобри издръжливостта ни с 15% при спортни натоварвания, упражнения и тренировки. 

  3. Подобрява настроението ни. Слушането на музика води до отделяне на допамин – хормон, който се отделя при изпитване на някакво удоволствие (например при хранене или секс). Тук обаче е важно да се отбележи, че това важи за любимата ни музика.

  4. Прави ни по-щастливи. Според учените пеенето в група ни кара да се чувстваме по-щастливи и уравновесени.  То има успокояващ ефект върху ума и тялото. Освен това хората, които пеят редовно, дишат по-ефективно.

  5. Увеличава продуктивността ни. Според учените само минута и половина слушане на рок музика може да ни направи по-работоспособни. Психологът Томас Хаморо-Пресмузик предлага една много лесна рецепта за продуктивен ден: 90 секунди рок музика точно в 11.30 часа.

  6. Увеличава шансовете ни за успех в живота. Учените открили забележителна зависимост: умението да свириш на някакъв музикален инструмент, придобито в детството, значително повишава шансовете за успех в живота. 

  7. Прави ни по-умни. Никога не е късно да се научим да свирим на някакъв музикален инструмент. Според учените това може да повиши IQ-то ни с до 7 точки. Свиренето на музикален инструмент подобрява речевата и мозъчна функция, засилва способността за общуване и паметта.

  8. Влияе на възприятията ни. Експеримент на учени установява, че след като изслушали една песен, участниците били склонни да интерпретират неутрален израз/образ като тъжен или радостен, в зависимост от мелодията на песента. Т.е. любимата музика е в състояние бързо да оправи настроението ни.

  9. Повишава креативността ни. Това обаче не важи за силната музика. Учените открили, че умереният шум (около 70 децибела) влияе положително на творческия ни потенциал. Нито абсолютната тишина, нито прекалено високият шум ни помагат да мислим по-креативно.

  10. Повишава концентрацията ни. Това важи особено за класическата музика. Според едно проучване симфониите от 18 век повишават концентрацията на мозъка при  интелектуален труд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.