събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3947 прочитания

  Стажантите ще имат трудови договори

  Това гласят приетите на първо четене промени в Кодекса на труда
  06 февруари 2014, 13:52 a+ a- a

  Народното събрание одобри днес на първо четене промени в Кодекса на труда. Основната промяна се състои в регламентирането на трудов договор с условие за стажуване, обясни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от агенция Фокус. Такъв договор ще могат да сключват всички младежи до 29-годишна възраст със завършено средно, професионално или висше образование, ако не са били наемани на трудов договор до момента. Договорът ще може да се сключва само веднъж по придобитата специалност или квалификация за срок от 6 до 12 месеца.

  Целта на приетите промени е реализация на националния план за изпълнение на европейската младежка гаранция. Работодателите искат да наемат хора с квалификация и опит, а новозавършилите няма как да имат опит и така се получава порочен кръг, обясни още министър Адемов.

  Продължителността на сключения от стажанта трудов договор, както и заплащането ще се договарят между работодателя и стажанта. В 14-дневен срок след приключване на трудовите отношения работодателят е длъжен да издаде препоръка на стажанта. Друга промяна в трудовия кодекс променя отчитането на положения извънреден труд. До момента фирмите бяха длъжни да го отчитат два пъти в годината, а с приетите промени това вече може да става само веднъж годишно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 17 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила