вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13967 прочитания

  Дийпак Чопра: Това, което е проблем за един, е възможност за друг

  Вижте видео с гуруто на холивудските звезди, който говори за успеха, щастието, технологиите и вътрешния баланс
  14 май 2014, 17:38 a+ a- a

  Легендата Дийпак Чопра започва преди 21 години, когато Майкъл Джексън се обажда на Опра Уинфри с настоятелното: „Ти трябва да поканиш този човек в шоуто си“. През 1999 авторитетното списание „Тайм“ определя Дийпак Чопра за една от 100-те най-значими личности на ХХ век. Чопра е автор на 75 книги, 18 от които са в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

  „Най-важният момент в живота Ви е настоящият, най-важният човек е този, който стои срещу вас в момента, най-важната работа е тази, която вършите сега”, подчерта на среща с журналисти по време на първото си посещение в България легендарният мистик, философ и автор Дийпак Чопра.

  Определеният за една от 100-те най-значими личности на ХХ век от списание „Тайм” мислител отбеляза, че едва 5% от българите благоденстват. Чопра цитира данни от проучване на Gallup, където той е старши изследовател, според които България заема 133-то място сред 146 изследвани страни по благоденствие. 50% от българите изпитват трудности, а 45% се чувстват измъчени.

  За благоденствието в България и по света

  Благоденствието се измерва чрез няколко компонента: кариера, социална реализация, финансово и икономическо преуспяване, достъп до здравеопазване и образование. По тези показатели в момента не повече от 20% от хората в света благоденстват. Първенец в класацията е Дания с 82% благоденстващо население. На второ място е Канада. САЩ заема 14-о място с 58% благоденстващи хора.

  Според Чопра песимизмът на българите се дължи на периода на тоталитаризъм, но и на възпитанието. Той счита, че не идеологиите, а хората са проблема. Алчността и егоизмът им могат да съсипят всяка система. По думите му усещането за нещастие може да се промени чрез самоосъзнаване, медитация и когнитивна терапия.

  За успеха и постигането му

  На въпрос на Economy.bg какво е за него успехът, Чопра отговори, че „успехът е прогресивното реализиране на зададени цели. Като човешки същества имаме йерархия на постигане на целите. Първата ни цел е оцеляване. Втората е материален успех. Третата е любов, връзки и чувство за принадлежност. На четвърто място е творческо изразяване. На пето е да сме намерили смисъла и предназначението си. На шесто - по-високото съзнание и на седмо – трансцендентност. Така определяме успеха – на кое ниво на постигане на целите сме – дали търсим все още материален успех или трансцендентност. Успехът включва всичко това. Способността да обичаш и да съчувстваш, дали можеш да се изразяваш творчески и т.н.”

  За връзката между работата на мозъка и ежедневните ни изживявания

   

  За да нямаме проблеми със себе си и останалите, отново на въпрос на Economy.bg известният писател препоръча: „Вашите ежедневни изживявания трябва да бъдат едно спокойно и енергично тяло, съчувстващо и емоционално сърце и тих, спокоен, но все пак буден мозък” .

   

   

  Рецептата за щастие на Чопра

  За да се чувстваме щастливи, Чопра препоръча няколко прости стъпки: „Първо, трябва ви добър сън. Медитацията също е много важна. След това идват движението, емоционално благоденствие, постигано чрез полезни и приятни контакти, и хранене с истинска храна, непреработена по токсичен начин”.

  За себе си той сподели, че се чувства добре, защото живее в настоящето и никога не взима себе си прекалено сериозно.

  Гуруто на звезди като Мадона, Майкъл Джексън, Опра Уинфри сподели, че някои от известните личности са много по-несигурни от обикновените хора. „Несигурността обаче може да е полезна за успеха. Тя те кара да вървиш напред”, подчерта Чопра.

  За отношението му към технологиите и социалните медии

  По отношение на технологиите и социалните медии той сподели, че обожава технологиите и не те са тези, които правят света лош или добър. „Последствията от използването на технологията се дължат на човека и това за какви цели той ще я използва”. Съветът му е да не се превръщаме в техни роби, а да определим време в деня си, което да прекарваме в социалните медии.

  Той се надява, че след около 20 години да се създаде мрежокрация и всички хора по света да станат глобални граждани, които гласуват по важни въпроси направо в интернет.

  Чопра беше в България за участие в семинар на тема „Бъдещето на благоденствието”. Лекцията му в София е първата в цяла Източна Европа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис