сряда, 26 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9588 прочитания

  Всеки добър старт е съпроводен със силно желание и много хъс

  Мария Гергова, съдружник и управляващ партньор в PR агенция United Partners
  01 април 2009, 15:11 a+ a- a

  Мария Гергова е сред най-изявените PR професионалисти у нас. Динамичната й натура и лъчезарно излъчване са доказателство, че пред човешките стремежи и позитивната нагласа няма недостижими върхове.

  В търсене на своето професионално място Мария завършва ТУ като “Текстилен инженер”, учи "Финансов мениджмънт и икономика" в УНСС, занимава се с маркетинг, но намира своето призвание в сферата на PR. Започва кариерата си на PR специалист през 1993, макар че несъзнателно е практикувала тази професия още в училище като културно-масовик на класа. За да усъвършенства себе си, добива образователна степен по специалността в СУ, преминава и множество специализирани курсове по комуникации. Пред големите амбиции обаче няма прегради и в момент, когато среща малко подкрепа и смелост, със своята колежка и партньорка Гергана Василева създават агенция United Partners изцяло с български капитал. Докато стъпят на краката си, правят всичко сами. Днес компанията има 23-ма служители, а през последните 5 години е била 3 пъти на първо място в класацията на PR агенциите в България.

  След 4 години в Съвета на представителите на ИПРА и 4 години в борда на директорите Мария успява да привлече вниманието и доверието на много хора в организацията и през настоящата година зае президентския пост като най-младия представител в 50-годишната история на международната асоциация, първи от Централна и Източна Европа. По време на едногодишния си мандат тя ще работи за развитието на организацията в световен мащаб. Признава, че задачата й не е лека, но е истинско професионално предизвикателство. “Това не е просто личен успех, но успех за България и уникален шанс за българския PR да се открои по-ярко на световната PR карта”, коментира Мария Гергова.

  Официалното встъпване на Мария Гергова като Президент на IPRA за 2009 бе съпроводено с годишната международна конференция на организацията, организирана по този повод в България през февруари, в която участваха близо 250 специалисти от 19 държави – цяла Европа, Азия, Америка, както и Индонезия, Перу и др. В своята история ИПРА за втори път провежда конференция в България.

  Помните ли първата си работа? Какви бяха плановете Ви тогава?
  Първата ми позиция беше маркетинг асистент във фирма “Стамбули”, още учех в ТУ. Избирайки специалност “Текстил”, всъщност, идеята ми беше да се занимавам с мода или нещо в областта на бюти индустрията. Беше по-скоро усещане, че това е посоката, в която вървя. Докато навлизах в маркетинга и продажбите, получих предложение от моя приятелка, която работеше тогава в PR агенция Week Press, да започна на половин работен ден. Предложението ми се стори интересно и практично, още повече, че по онова време дъщеря ми беше малко бебе. Помня възторга от първия допир с пиара, сякаш попаднах в рая. Осъзнах, че това е, което съм мечтала да правя. Междувременно учех и финансов мениджмънт, не знам защо, сигурно съм търсила себе си много дълго време. Когато открих емоцията на пиара, записах следдипломна квалификация в СУ, в първия курс “Връзки с обществеността”. Но човек непрекъснато се бори да се развива или поне аз така усещам нещата. С моята партньорка Гергана Василева, с която се срещнахме като колежки в Week Press, решихме, че може би ще имаме повече възможности, ако направим нещо сами. Създадохме собствена агенция през 1996 и оттогава не сме спрели да се борим.

  Вижте видео с Мария Гергова, съдружник и управляващ партньор в PR агенция United Partners
  Обичате да казвате, че интересът Ви към пиара е заложен от ученическите Ви години, когато активно сте се занимавали с културно-масова дейност?
  Така смятам днес. Завърших математическа гимназия в Благоевград под влиянието на майка ми. Баща ми пък искаше да стана ветеринарен лекар като него. В действителност интересите ми бяха насочени към литературата. Имах прекрасна млада учителка. Тя ме предупреди, че ще ми е трудно да кандидатствам с литература, защото разсъжденията ми не се вписваха в стереотипите на тогавашните клишета за литературната теория. Така или иначе, нещата се промениха и аз намерих своето място. В гимназията все ме избираха за културно-масовик на класа. Организирахме си пътешествия, подготвяхме събития, разигравахме постановки. Прекарвах доста време търсене на сюжети в библиотеките. За добро или лошо, бях ориентирана към поезията, но избирахме по-интересни и авангардни неща. Помня, че всяка година си организирахме конкурс за най-добра постановка. Непрекъснато съм провокирала тази изява в съучениците си и всъщност им беше приятно да ги организирам. Имахме богат живот извън учебните занимания. Бяхме задружен клас и досега се събираме. На миналогодишната среща в Мелник присъстваха 70-80% от класа. Професиите ни са разнородни, има банкови служители, инженери, ИТ специалисти и т.н. Бяхме единственият клас във випуска с 99% успеваемост на кандидатстудентските изпити от първия път. Математическата гимназия ме научи да бъда организирана и да мисля логично, всичко останало след това идва от само себе си.

  Защо избрахте техническа специалност въпреки афинитета си към хуманитарните науки?
  След математическата гимназия най-лесната крачка беше ТУ, проучих специалностите и най-близка до мен ми се стори “Текстил”. Но ето че въпреки това, интуицията и стечение на обстоятелствата ме отведоха към пиар дейността, впоследствие съзнателният ми избор за професия и кариера. През тези 15 години съм изживяла толкова интересни и вълнуващи моменти, които ми се иска да да споделя. Една мечта за бъдещето ми е да напиша какво съм преживяла и научила.

  Всяка професия има своите плюсове и минуси. Очевидно е, че сте отдадена на работата си, но понякога не Ви ли дотежават негативите, които носи?
  Липсата на време е най-големият негатив в нашата професия. Или може би аз не се справям с тайм мениджмънта достатъчно добре. Съзнанието ми винаги е заето с някакви мисли, иска ми се поне за малко да изключа мозъка си от този режим.

  Това води до много стрес. Къде намирате “отдушник” от натовареното ежедневие?
  Правих си тест, в който пишеше, че ако се изнервяш, когато си на кръстовище, значи си подложен на сериозен стрес. Дори си взех аудио книги, които ми помагат да релаксирам, докато съм в трафик. Осъзнавам, че имам проблем и работя по него, защото вярвам, че без баланс няма щастие. Не знам формулата, но продължавам да я търся.

  С какви хора се обграждате професионално?
  Преди всичко, хора, на които мога да имам доверие, доказали са, че работят професионално, заредени с енергия и позитивни емоции. Това са важни неща, които те движат напред. Смятам, че съм се научила вече и мога да избирам хората, с които да работя и да се обграждам.

  Хората, които ви познават и общуват с вас, знаят, че винаги сте много жизнерадостна и пълна с енергия. Какво може да промени изражението на лицето Ви?
  Най-страшно и тъжно е да се разочароваш от хората, на които имаш доверие. Може би тогава ставам тъжна. На всекиго се случва, животът е шарен, но пък, от друга страна, те прави по-силен. Научаваш нещо ново и продължаваш напред.

  Кога ви е било най-трудно в професионален план?
  Фактът, че се развивахме плавно, може би ни е предпазил от някакви големи сривове, познаваме всеки детайл в бизнеса и можем да го планираме. Първоначално правехме всичко сами – от прес мониторинга, разнасянето на покани и т.н. Всеки добър старт е свързан с голямо желание.

  Професионален шанс ли е да започнеш кариерата си на един нов пазар и да участваш в неговото развитие?
  Това е най-хубавото, което може да се случи - да участваш във формирането на един нов пазар и бизнес. Участвала съм в изграждането на Българското дружество за връзки с обществеността, Българската асоциация на PR агенциите. Формирахме PR общност и изградихме всичко от нулата.

  Вие сте първият президент от Централна и Източна Европа на международната PR асоциация ИПРА. Как се случи това и какво Ви коства заемането на този пост?
  Положих сериозни усилия това да се случи, отново движена от много ентусиазъм. Прекарах 4 години като съветник в организацията, след това още 4 години в Борда на ИПРА. Доста проекти разработих и внедрих в структурата. Може би успехът на нещата, които направих, беше отбелязан от колегите по целия свят; начинът, по който развихме мрежата на местно ниво, също беше добър пример. Така дойде и номинацията за поста и от трима кандидати събрах най-много гласове. Предизвикателството е голямо - освен като първи президент от Централна и Източна Европа, за мен е доста респектиращо да застана пред широк кръг от възрастни хора с богат опит. В подобен род международни структури съжителстват различни култури. Дори езиковите бариери пораждат неясноти, всеки пречупва нещата през собствената си гледна точка и стават недоразумения. Признавам си, че не ми е лесно в тази роля.

  Приемате ли тази професионална роля като сбъдната мечта, своеобразен връх в кариерата Ви досега?
  В известна степен да, но после си казвам, след толкова бързане, сега накъде? Да видим какво по-хубаво, по-голямо и по-важно предстои.

  Какво Ви доставя удоволствие и Ви прави щастлива?
  Лично забавление и удоволствие за мен е работата за музикалната индустрия, едно от направленията в агенцията. Продиктувано е от лична страст. Преди доста години организирахме едно музикално събитие за наш клиент и така навлязохме в промоутърската част. Посетили сме доста музикални конференции и установихме, че има какво да дадем на българския и регионален музикален свят. Създадохме SeeMe, платформа за осъществяване на контакти и съвместни проекти между артисти от Източна и Западна Европа. Вече имаме записана песен на Мария Илиева и Кий Томпсън, диджей от Ню Йорк. Иска ни се да реализираме идеята за създаване на Music Export Office за промотиране на български артисти в чужбина, това е част и от имиджа на страната.

  Реализирали сте част от хобитата си в работата. Какво друго Ви забавлява, как обичате да почивате?
  Обичам да гледам филми и да пътешествам. Една от любимите ми дестинации е о. Бали, където бях по повод една регионална конференция. Отново съчетах полезното с приятното, в много от случаите така пътешествам. В рамките на международната PR асоциация имаме доста събития по цял свят и когато отивам някъде, оставам и след събитието, за да почина и да опозная мястото. Хиндуистката религия е претворила една невероятна среда и атмосфера на о. Бали. Много ме зарадва фактът, че дъщеря ми, която е в тийнейджърска възраст, осъзна колко е хубаво да си място, където всички хора са усмихнати и материалните неща нямат значение. Филми гледам всякакви, но повече предпочитам леки и ненатоварващи, с които съзнанието ми сменя малко динамиката, помага ми да релаксирам.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Хотел в Тенерифе под блокада заради коронавируса
  Италиански турист е дал положителна проба за заболяването
  преди 10 часа
  „България Ер“ анулира полетите си от/до Милано до 27 март
  Авиокомпанията налага мярката поради зачестилите случаи на коронавирус
  преди 13 часа
  Близо 6000 работодатели ще трябва да подадат нови справки за доходи за 2019 г.
  НАП информира персонално фирмите за допуснатите неточности, остават 3 дни за корекции
  преди 16 часа
  Великобритания започва издаването на сини паспорти от март 2020
  Старите червени паспорти ще останат валидни до изтичане на срока им
  преди 17 часа
  Revolut утрои оценката си до $5,5 млрд.
  Финтех компанията набра $500 млн. след нов кръг финансиране
  преди 17 часа
  Борсовите индекси се сринаха заради коронавируса
  Инвеститорите се насочват предимно към сигурни активи като злато и американски държавни ценни книжа