събота, 31 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10566 прочитания

  Как се става добър лидер в 21 век?

  Розалинд Торес, управляващ директор на BCG, прекарва 25 години, за да търси отговор на този въпрос. Вижте до какви изводи достига
  06 октомври 2014, 14:59 a+ a- a

  Днес има множество програми за развитие на лидерство, които са базирани на остарели успешни модели, но не и на това, което е светът днес и на това, което ще е в бъдеще.  Розалинд Торес,  старши партньор и управляващ директор на нюйоркския офис на The Boston Consulting Group, прекарва повече от 25 години изучавайки как се става велик лидер днес.

  Торес провежда проучване сред 4 000 компании, за да установи ефективността на прилаганите от тях програми за развитие на лидерството. Оказва се, че 58 на сто от компаниите отчитат огромен недостиг на талант за ключови лидерски позиции. Това означава повече от половината компании се провалят в създаването на достатъчно добри лидери.  Торес се опитва да си отговори защо това е така. Защо въпреки огромните средства, които се влагат в развитието на лидерски умения, продължава да има недостиг на добри лидери и какво добрите лидери правят различно, за да преуспяват и да се развиват?

  След десетки пътувания по света, срещи и изучаване на множество успешни примери, Розалинд Торес заключва, че успешното лидерство в 21 век се дефинира и доказва с помощта на 3 въпроса:

  1. Къде очаквате следващата голяма промяна в бизнеса или в живота си? Отговорът на този въпрос е в списъка ви със задачи. С кого прекарвате времето си, за какви неща, къде пътувате, какво четете и с какво това е полезно за вас? Великите лидери не са с наведена глава, те виждат зад ъглите, готови са да променят бъдещето, а не просто да бъдат част от него. 

  2. Колко богата мрежа от професионални и лични контакти поддържате? Всеки от нас се чувства да поддържа контакти с хора, с които се чувства комфортно, но тук става въпрос за общуване с хора, които мислят различно от нас. Великите лидери осъзнават, че поддържането на разнообразна мрежа от контакти е източник на идентифициране на тенденции на високо ниво, а също и на решения, защото общуват с хора, които мислят различно от тях.

  3. Имате ли смелост да изоставите това, което ви е направило успешни в миналото? Великите лидери имат смелостта да действат различно, те не просто говорят за поемането на риск, а го правят.   

  Можете да гледате видеото и със субтитри на български език, ако изберете тази опция от менюто долу вдясно:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство
  Пламен Николов е кандидат-премиерът на „Има такъв народ“
  преди 1 ден
  КВС Груп приключи придобиването на бизнеса на NN в България
  NN Пенсионно осигуряване се преименува на ОББ Пенсионно осигуряване, а NN Животозастраховане престава да съществува като отделно юридическо лице
  преди 1 ден
  Япония увеличи регионите в извънредно положение заради Covid-19
  По време на Олимпийските игри случаите в страната отбелязват рекордно увеличение
  преди 1 ден
  3 дни допълнителен отпуск за ваксинирани учители в София
  Към момента са ваксинирани около 40% от работещите в образователната система
  преди 1 ден
  Португалия започва облекчаване на мерките към „тотална свобода“
  Противоепидемичните мерки ще се отпускат постепенно, заедно с напредването на имунизацията
  преди 1 ден
  Над две трети от изследваните проби у нас са с Делта вариант
  Нови 57 случая на заразени с индийския вариант са установени в периода 29 юни до 16 юли