понеделник, 16 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6914 прочитания

  Какви са новостите в ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020?

  Какъв е бюджетът и кога стартират първите схеми, коментира Драгомир Драганов от Министерство на труда и социалната политика
  20 октомври 2014, 09:18 a+ a- a

  Какъв е бюджетът и какво е разпределението на средствата?

  Подкрепа за създаване на собствени обучителни центрове и програми, опростяване на процедурите, разширяване на достъпа на бенефициенти до финансиране, възможност за електронно кандидатстване и отчитане, подкрепа за компании в процес на преструктуриране.

  Това са част от новостите, предвидени в новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Драгомир Драганов, зам. главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” към МТСП, представи проекта на програмата по време на Международната конференция по управление на човешките ресурси в автомобилната и технологичната индустрия, която „Аутомотив Клъстер България” организира в София.

  Очаква се финалният вариант да бъде одобрен от ЕК през ноември тази година, а първите схеми да стартират в началото на 2015. Също така е предвидено до края на 2015 да има възможност за електронно кандидатстване и отчитане. Бюджетът на програмата в размер на 2,136 млрд. лева.

  Какви са новостите?

  За първи път работодатели, които имат нужда от квалифицирани кадри ще могат в партньорство с центрове за професионално обучение или с други работодатели, в това число и на ниво бранш, да получат подкрепа и да създадат собствени обучителни центрове и програми. За новия период т.нар. „оборудване“ е допустим разход за Европейския социален фонд. Досега беше във фиксиран процент спрямо даден проект – 10%. Занапред ще могат да се подкрепят проекти, които включват не само обучение, но и оборудване. Оперативната програма за първи път ще даде възможност на работодатели да разработят, въведат и тестват цялостни стратегии за развитие на човешките ресурси. Нова дейност е и подкрепата, която се предвижда за предприятия в процес на преструктуриране.   

  Как ще става кандидатстването и кой може да получи финансиране?

  Новото в дизайна на програмата е, че за този период няма да има междинни звена и МТСП ще бъде управляващ орган. В сегашния програмен период имаше три междинни звена – Агенцията по заетостта, Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане.

   Тази стъпка бе направена, за да може да се опрости самият процес и да дадем възможност бенефициентите да имат по-малък административен товар. Идеята е опростяване на процедурите и разширяване на достъпа на бенефициенти до финансиране. В списъка на т.нар. допустими бенефициенти сме включили и сдружения на работодатели, социални партньори, неправителствени организации, обучителни организации и много други”, каза Драгомир Драганов

  Кога стартират първите схеми?

  Той обясни, че се очаква Оперативната програма да бъде одобрена от службите на ЕК през ноември.

   След това сме задължение да направим т.нар. „Комитет за наблюдение“, в който присъстват представители на всички заинтересовани страни. Функцията и задачата на този комитет  е да одобри критерии, на базата на които да бъдат подкрепяни проекти. След което ние имаме зелена светлина да публикуваме първите покани. Ако всичко върви добре, през март и април 2015 трябва да бъдат публикуване първите покани за проектни предложения за по-широк кръг бенефициенти

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  13 септември 2019, 15:25
  Борисов: Правим 7 магистрали наведнъж
  Премиерът инспектира инфраструктурата в Русе
  13 септември 2019, 14:23
  МВнР: Няма данни за пострадали българи в Испания
  Валенсия обяви червен код заради проливните дъждове и ураганните ветрове, наводненията взеха трета жертва
  13 септември 2019, 13:51
  Изслушванията на еврокомисарите в ЕП ще започнат на 30 септември
  Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври
  13 септември 2019, 09:48
  Турция изпраща жена за посланик у нас
  Досегашният турски посланик в България Хасан Улусой заминава за Брюксел