петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5306 прочитания

  Роботи изместват 11 млн. британци от работните им места до 20 години

  Всяко трето работно място на Острова е застрашено, сочи ново проучване
  11 ноември 2014, 11:49 a+ a- a

  За около 10.8 млн. работни места във Великобритания съществува риск да бъдат заети от компютри и роботи през следващите 20 години. Застрашена от автоматизация на Острова е всяка трета позиция. Това сочи ново проучване на Deloitte и Университета в Оксфорд, цитирано от британския вестник Telegraph.

  Като най-уязвими са оценени нископлатените професии, при които хората получават годишни заплати до 30 000 паунда. За тях рискът е пет пъти по-голям отколкото позициите с годишни заплати от над 100 000 паунда.

  Бързият напредък при технологиите заплашва да създаде нова класа от хора с ниска квалификация, чиито професии ще бъдат автоматизирани, предупреждават авторите на проучването. Те прогнозират, че 35% от работните места във Великобритания ще станат излишни поради техническия напредък през следващите 10 или 20 години.

  „Технологичният напредък е много вероятно да предизвика големи промени на трудовия пазар във Великобритания през следващите десетилетия. Ако тези промени не бъдат осъзнати, разбрани и приети, съществува риск от безработица, която може да бъде избегната”, подчертава Ангус Ноулс-Кътлър от Deloitte.

  Най-сериозен риск има за позиции, изискващи осъществяването на повтарящи се процеси, и за чиновнически дейности в секторите администрация, продажби, транспорт, строителство, енергетика и производство.

  Най-малък риск има за инженерните, компютърните и научните позиции. Дейностите, изискващи креативност или междуличностни умения, в области, като мениджмънт, изкуство, медии, образование, право, здравеопазване и финансови услуги, също не са застрашени, отбелязват авторите на доклада.

  Успоредно с елиминирането на определени позиции ще бъдат създадени нови работни места от възникването на нови индустрии. Създадените нови позиции вероятно ще са повече от унищожените. „През следващите седем години в Лондон ще бъдат създадени нетно 300 хиляди нови работни места. Много професии ще бъдат унищожени, но и много нови ще бъдат създадени”, коментира Ноулс-Кътлър.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 17 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон