четвъртък, 13 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  25516 прочитания

  Как протича интервю за работа в „Мелексис”?

  Научете повече за процеса и очакванията към кандидатите от Силвен Коло, управител на „Мелексис България”
  19 януари 2015, 14:28 a+ a- a

  Силвен Коло, управител на „Мелексис България”

  „Мелексис” е инженерна компания в областта на микроелектрониката, която присъства в 12 локации по света: Белгия, Германия, България, Украйна, САЩ, Италия, Франция, Швейцария, Китай, Япония, Филипините.

  В България компанията е от 2000-та година, има развоен център и производствена база, където са заети около 250 служители.

  Какви специалисти най-често търси компанията, през какви етапи протича процесът по подбор и какво да очакваме на интервю за работа, разказва Силвен Коло, управител на „Мелексис България”.

  Г-н Коло, колко и какъв тип специалисти работят при вас?
  В „Мелексис България” работят близо 250 служители, от които 70 ангажирани с развойната дейност в компанията, 140 ангажирани с дейности, свързани с производствената база, и 40 служители в отделите „Финанси“, „Човешки ресурси“, „Администрация“.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  „Мелексис” е инженерна компания в областта на микроелектрониката, поради това търсим хора с техническо и инженерно образование и опит в сферите на микроелектрониката, електрониката и автоматизацията. Набираме както професионалисти с опит, така и студенти, които завършват образованието си. Възможностите за професионално развитие в компанията включват Analog and mixed-signal Design Engineer, Layout Engineer, Software Engineer, Test Engineer, Application Engineer, Quality Engineer, Electronic Engineer, Process Engineer, Maintenance Engineer.

  Име: Мелексис
  Сектор:
  Микроелектроника
  Основна дейност:
  Проектиране и тестване на интегрални схеми с приложение в автомобилния и потребителския сектор.
  Създадена: 
  През 1989 г.; в България присъства от 2000 г.
  Брой служители:
  Близо 1000 служители на глобално ниво /250 служители на локално ниво
  Офиси:
  Присъства в 12 локации по света в: Белгия, Германия, България, Украйна, САЩ, Италия, Франция, Швейцария, Китай, Япония, Филипините. В България „Мелексис“ разполага с развоен център и производствена база.  

  Базата на „Мелексис” в София е най-голямата в структурата на компанията и разполага с екипи по развойна дейност, производство, планиране, финанси, човешки ресурси и администрация. Поради развитието и растежа на индустрията и екипите в компанията на локално и глобално ниво, в различни периоди от време търсим мотивирани професионалисти във всички изброени отдели. 

  Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
  Процесът по подбор е двупосочен: от една страна е важно дали кандидатът съответства на изискванията за позицията, а от друга страна, дали атмосферата в компанията съответства на очакванията на кандидата.
  Процесът включва три етапа, като първият етап започва с изпращането на въпросник, който трябва да бъде попълнен от кандидата, включващ въпроси, свързани с предишен опит и информация за самия човек. Важно е отговорите във въпросника да бъдат искрени и кандидатите наистина да споделят нещата, които са важни за тях, така че първата дискусия да бъде ползотворна и за двете страни. След попълването на въпросника кандидатът преминава през първо интервю с представител на отдел „Човешки ресурси“ и прекия ръководител на екипа, към който ще се присъедини.
  Вторият етап е техническо интервю. След което, ако техническият тест е преминат успешно, кандидатът преминава през т. нар. profile XT инструмент, който съблюдава потенциала на личността и възможностите за изпълнение на работните задължения.
  Третият етап е финално интервю със старши представител на отдел „Човешки ресурси“ и ръководителя на отдела, към който ще се присъедини кандидатът,  на глобално ниво.
  Процесът по подбор продължава максимум до 3-4 седмици.

  Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
  Ако кандидатите са за инженерна/техническа позиция (най-често в отдел „Развой“ и някои от позициите в производствената база), те ще трябва да преминат през технически тест. Тестът включва специфични за позицията познания и възможности, които трябва да се демонстрират, както и областите за развитие.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Част от нещата, които биха направили добро впечатление и биха показали правилното отношение („the Melexis DNA“, както го наричаме в компанията), биха били: адекватна самооценка, демонстриране на мотивация за работа именно в „Мелексис“. Добро впечатление прави кандидатът, когато е запознат с индустрията и компанията. Когато задава въпроси, свързани с работната среда, ценностите в компанията, предизвикателствата в работата, екипния дух.  

  Какво би ви направило лошо впечатление?
  Когато кандидатът не е фокусиран, а разсеян по време на интервю. Също така воденето на телефонни разговори и от двете страни би показало неуважение.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Във въпросника, както и преди приключване на процеса по подбор, се провежда дискусия, свързана с възнагражденията в компанията, която включва и какви биха били очакванията на кандидата. „Мелексис” има глобална политика за възнагражденията и бонусната система в компанията, която е синхронизирана с изискванията на пазара в страната.
  Информацията, дадена относно възнаграждението, служи като ориентир за посрещане на очакванията на кандидатите и е част от двупосочния процес по подбор. Това, което е важно да споменем, е, че ако очакванията на кандидата по отношение на заплащането са по-ниски, компанията не би занижила заплатата при назначаване на базата на тези очаквания. 
       
  Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
  В компанията организираме ежегодна стажантска програма, която е за студенти от втори до четвърти курс. Програмата стартира през март-април. След приключване на подбора на кандидатите програмата започва през юли с основни презентации от отделните сектори по развой. След което студентите могат да изберат в кой сектор биха искали да продължат да развиват познанията си. Стажантската програма в „Мелексис” е платена и след завършването ѝ студентите получават сертификати.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Броят на кандидатите е най-висок за позиции, които не изискват дългогодишен предишен опит, но са атрактивни за развитие, дори и за завършили наскоро студенти.
  Конкуренцията като цяло за инженерни позиции, които изискват специфичен опит, е висока, тъй като броят на кандидатите е малък поради липса на достатъчно експерти в областта.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  Поради специфични изисквания за познания, както за индустрията, така и за работната дейност в компанията процесът по подбор отнема повече време за старши позиции в отдели, като „Развой“, опитни дизайнери, служители за отделите „Тест“, „Софтуер“. 

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
  „Мелексис” е в един от най-перспективните сектори – микроелектрониката. Компанията и екипът винаги се стремят към иновации. Всеки служител има възможността да се развива и достига нови висини. Компанията е разработила обстойни и цялостни вътрешни планове за въвеждане в длъжност, които имат за цел да обучат и подпомогнат служителите в тяхната работа, както и в професионалното и личното израстване. Възприета е култура за споделяне на опит между екипите на глобално ниво и има възможност за работа в различни локации на компанията по света.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  Обстойни и цялостни вътрешни планове за въвеждане в длъжност, които включват и обучения в чужбина. Достъп до специфични познания за индустрията и дейността на компанията.

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на MELEXIS BULGARIA ltd. в Jobs.bg тук

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  преди 10 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 10 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 13 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 14 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон