понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10660 прочитания

  Немската BHTC откри завод за автомобилни климатици в България

  Това е първият завод в Индустриална зона-Божурище
  20 май 2015, 16:54 a+ a- a

  Вижте видео от откриването на завода

  Германският производител на климатични системи за автомобилния бранш Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) откри официално първия си завод в България. Инвестицията е на стойност над 40 млн. лв.

  Съоръжението е първият завод в Индустриална зона-Божурище. В момента в него са заети над 120 служители.

  „Съоръжението ще развие не само производството ни, но и ще стане един от световните развойни центрове на BHTC”, подчерта изпълнителният директор на германската компания Томас Шулте.

  Президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването, приветства новата вълна германски инвестиции у нас и шанса продукти на световно ниво да се произвеждат в България. „Нашите мечти само отпреди 3 години днес се сбъдват, защото в тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за Mercedes, Porsche, Audi. Това са световноизвестни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората”, отбеляза държавният глава.

  „Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди три години, а днес е една динамично развиваща се организация, с нови фабрики и работни места”, подчерта президентът.

  Държавният глава обърна внимание, че „Индустриална зона-Божурище” е стратегически разположена около три магистрали и е логистичен център за връзка с модерна железопътна линия, метрополитен, инфраструктура. „Това е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес, която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно", посочи Плевнелиев.

  Той припомни, че за последните десет години стокооборотът между България и Германия е нараснал седем пъти, като днес Германия е най-големият търговски партньор на България и най-големият пазар за българските стоки.

  Министърът на икономиката Божидар Лукарски изтъкна фактът, че България е успяла да се пребори с други 7 държави в Източна Европа и да бъде избрана за изграждане на завода, което е доказателство за потенциална на страната ни. Той изрази надежда заводът на BHTC да привлече интереса и на други чуждестранни инвеститори.

  Лукарски заяви, че правителството е решено да работи за подобряване на условията за бизнес в България. „Невъзможността да се гарантира върховенство на закона и да се пресекат корупционните практики е сред най-често посочваните от чуждестранните инвеститори недостатъци на страната ни. Надявам се, че това скоро ще се промени”, подчерта министърът на икономиката.

  Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман отбеляза, че една успешна инвестиция привлича нови инвестиции. Той подчерта и нуждата от реформи, за да може да бъде изпълнен икономическия потенциал, който българското членство в ЕС носи.

  Очаквайте интервю с Мартин Ниланд, генерален мениджър на BHTC ЕООД!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  Remdesivir получи официално одобрение за ползване в САЩ
  Това е първото лекарство, одобрено за лечение на Covid-19 в страната
  преди 57 минути
  Турската лира поевтиня до рекорден минимум
  От началото на годината тя загуби над 25% от стойността си
  преди 1 час
  22 проекта за инвестиции за 716.2 млн. лв. са сертифицирани от началото на 2020
  Те имат потенциал да разкрият 3 252 нови работни места
  преди 2 часа
  Директорите на училища ще могат да предлагат обучение от разстояние
  Преминаването на начален курс в дистанционна форма на обучение е крайна мярка, уточняват от МОН
  преди 2 часа
  Испания обяви извънредно положение
  Засега мярката е в сила за 2 седмици, но може да бъде удължена до месец май