четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2457 прочитания

  Бизнесът се обяви против допълнителен данък върху доходите на физическите лица

  Като цяло бизнесът подкрепя промените в данъчното законодателство, но има забележки към няколко от идеите
  28 септември 2015, 11:47 a+ a- a

  Бизнесът подкрепя промените в данъчното законодателство. Това става ясно от становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, поставен на обществено обсъждане от Министерството на финансите на 12.09.2015.

  В свое становище, работодателите коментират предложените изменения, като подкрепят и одобряват повечето от тях. Забележки има по предложената промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/, в частност предложната възможност общините да могат да налагат допълнителен данък върху доходите на хората в размер от 0 до 2%.

  Бизнесът се обявява против повишаването на данъчната тежест в България. Като мотиви от АИКБ изтъкват, че допълнителен данък в размер на 2% не се предвижда в Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017; увеличената данъчна тежест ще влоши инвестиционния климат. Освен това предложената организация ще направи данъкът лесен за избягване при текущата свободна система за живеене и работа, което ще намали постъпленията от него до размери, които обезсмислят съществуването му.

  Работодателите изразяват съжаление, че „ за поредна година не се предлага да се обсъди начинът, по който се определя такса битови отпадъци (ТБО).“

  Те също така са против предложението фирмите да декларират в НАП за какво използват активите си за над 700 лв. Бизнесът смята, че това предложение трябва да отпадне за сметка на „възможни решения при данъчните проверки и ревизии“. Също така от АИКБ предлагат сумата, над която да се правят тези ревизии да е значително по-висока – 50 000 лв.

  По отношение на ограничаването на плащанията в брой, бизнесът смята, че скокът от 15 хил. на 5 хил. лв. е твърде рязък, тъй като в малките населени места няма банкови клонове, не всички граждани имат собствена банкова сметка, съществуват установени традиции в гражданския оборот.

  Те предлагат като мярка за ограничаване на сивата икономика прагът за плащания в брой да се понижи от 15 000 лева на 10 000 лева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 2 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 19 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 21 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 21 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 22 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ