понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2342 прочитания

  Бизнесът се обяви против допълнителен данък върху доходите на физическите лица

  Като цяло бизнесът подкрепя промените в данъчното законодателство, но има забележки към няколко от идеите
  28 септември 2015, 11:47 a+ a- a

  Бизнесът подкрепя промените в данъчното законодателство. Това става ясно от становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, поставен на обществено обсъждане от Министерството на финансите на 12.09.2015.

  В свое становище, работодателите коментират предложените изменения, като подкрепят и одобряват повечето от тях. Забележки има по предложената промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/, в частност предложната възможност общините да могат да налагат допълнителен данък върху доходите на хората в размер от 0 до 2%.

  Бизнесът се обявява против повишаването на данъчната тежест в България. Като мотиви от АИКБ изтъкват, че допълнителен данък в размер на 2% не се предвижда в Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017; увеличената данъчна тежест ще влоши инвестиционния климат. Освен това предложената организация ще направи данъкът лесен за избягване при текущата свободна система за живеене и работа, което ще намали постъпленията от него до размери, които обезсмислят съществуването му.

  Работодателите изразяват съжаление, че „ за поредна година не се предлага да се обсъди начинът, по който се определя такса битови отпадъци (ТБО).“

  Те също така са против предложението фирмите да декларират в НАП за какво използват активите си за над 700 лв. Бизнесът смята, че това предложение трябва да отпадне за сметка на „възможни решения при данъчните проверки и ревизии“. Също така от АИКБ предлагат сумата, над която да се правят тези ревизии да е значително по-висока – 50 000 лв.

  По отношение на ограничаването на плащанията в брой, бизнесът смята, че скокът от 15 хил. на 5 хил. лв. е твърде рязък, тъй като в малките населени места няма банкови клонове, не всички граждани имат собствена банкова сметка, съществуват установени традиции в гражданския оборот.

  Те предлагат като мярка за ограничаване на сивата икономика прагът за плащания в брой да се понижи от 15 000 лева на 10 000 лева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Fitch: Рейтингът на САЩ остава в опасност
  Въпреки постигането на сделка за тавана на дълга на нацията
  преди 2 часа
  ИКЕА България стартира доставки с нулеви въглеродни емисии
  В партньорство с Greenpoint Logicstics шведският бранд стартира пилотен проект за доставки в София
  преди 5 часа
  Отворено е кандидатстването за индустриалните зони
  Минималният размер на финансиране за проект по мярката е 1 млн. лв., парите са по Плана за възстановяване
  преди 5 часа
  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост