понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9366 прочитания

  Индустрия 4.0: В следващите 5 години ще бъдат загубени 5 млн. работни места

  Нов доклад на Световния икономически форум очертава предизвикателствата, които иновациите създават пред икономиките и пазарите на труда
  19 януари 2016, 10:50 a+ a- a

  Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) ще предизвика повсеместни смущения не само при конвенционалните бизнес модели но и на пазара на труда в рамките на следващите 5 години. Това е записано в доклада на Световния икономически форум (СИФ) „Бъдещето на работата: Заетост, умения и стратегия за работната сила за четвъртата индустриална революция“.

  Според анализа на СИВ голяма част от факторите, които в момента променят облика на глобалната индустрия, ще имат значително влияние върху пазара на труда, но то няма да е само в една посока. Новостите ще доведат до създаване на нови работни места и чувствително повишаване производителността на труда, но в същото време заради тях ще бъдат изгубени много работни места, а в някои области заетите ще страдат от сериозно разминаване между уменията, които притежават и изискваните за тяхната позиция.

  В много индустрии и държави най-търсените позиции и специалисти не съществуваха до преди 10 и дори до преди 5 години, а темпото на промяна тепърва ще се ускорява, отбелязва докладът. Изчисленията показват, че 65% от децата, които сега започват началното си образование, в крайна сметка ще работят напълно нови професии, които в момента дори не съществуват.

  С електрониката и роботиката, които превземат множество от процесите в компаниите, ориентирани към бъдещето и иновациите, умните системи ще променят коренно икономиката. За съжаление обаче, те няма да са толкова умни, че да предотвратят загубата на милиони работни места, коментира Deutsche Welle.

  Според доклада технологичните трансформации ще доведат до загубата на над 5 млн. работни места в 15 развити и развиващи се икономики. СИВ прогнозира, че в рамките на следващите 5 години в САЩ, Германия, Франция, Китай, Бразилия и др. ще бъдат загубени над 7 млн. работни места предимно в сферата на администрацията и чиновници. В същото време в сферата на компютърното инженерство и математиката ще бъдат създадени 2,1 млн. нови работни места.

  Докладът предупреждава, че жените ще бъдат сред най-потърпевшите групи от съкращаването на работните места. Това се дължи основно на факта, че те не са достатъчно добре представени в сферите на технологиите, където ще се създават новите позиции.

  СИВ отбелязва, че правителствата трябва да вземат своевременни мерки, за да осигурят на работната сила умения, които ще са „устойчиви на бъдещето“, ако не искат да се сблъскат с непрекъснато увеличаваща се безработица.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева