петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6434 прочитания

  Пет графики, които показват бъдещето на пазара на труда

  Нов доклад представя професиите с риск от автоматизация и професиите с бъдеще
  11 февруари 2016, 15:26 a+ a- a

  През 2013 анализ на Карл Фрей и Майкъл Озбър от Oxford Martin School установи, че близо 50% от работните места в САЩ са застрашени от автоматизация през следващите 20 години. Ново проучване на двамата учени в сътрудничество с американската банка Citi достига до извода, че рискът за развиващите се страни е дори още по-голям. Според новия доклад Technology At Work v2.0 от 2015 рискът от автоматизация на работните места варира от 85% за Етиопия, до 77% за Китай и 69% - за Индия.

  Проучването представя най-застрашените от автоматизация професии. В топ 10 на професиите в риск попадат пощальони, репортери, бижутери, фермери и др.

  Като най-обещаващи индустрии с потенциал за създаване на нови работни места проучването определя ИТ, промишленост, здравеопазване и др.

  Авторите на изследването отбелязват, че макар роботите да заместят много хора от работните им места, то те ще доведат и до откриването на нови позиции. Според Международната федерация по роботика увеличаването на употребата на роботи през следващите пет години ще доведе до създаването на 1 млн. нови работни места. Такива ще бъдат инженери, които разработват и тестват приложения за роботи, техници за роботи и др.

  Проучването дава отговор и на често задавания въпрос, какви умения и образование трябва да придобият младите хора днес, за да са успешни утре.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон