четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16279 прочитания

  Мелбърн отново е най-добрият град за живеене в света

  Само 0,1% делят първото от второто място в тазгодишната класация на EIU за най-добрите градове за живот в света
  18 август 2016, 16:38 a+ a- a

  Мелбърн (Австралия) е най-добрият град за живеене в света за 2016. Това гласи тазгодишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU) за най-добрите градове за живеене в света, която подрежда 140 града от цял свят. През 2016 Канада и Австралия присъстват с по 3 града в Топ 10.

  Второто място със само 0,1% разлика заема Виена (Австрия), следвана от Ванкувър (Канада), Торонто (Канада), Калгари (Канада), Аделаида (Австралия), Пърт (Австралия), Оукланд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия) и Хамбург (Германия).

  Въпреки че градовете в Топ 5 на класацията остават непроменени спрямо 2015, изминалата година се характеризира с нарастваща нестабилност по света, която предизвиква раздвижване в оценките на много градове, коментират от EIU.

  Така например Сидни пада с 4 позиции, като отпада от Топ 10 заради повишена опасност от тероризъм. През последните 6 месеца резултатите на 16 от 140-те града в класацията са записали промяна в резултата. В рамките на година промяна има при 35 града, като по-голямата част от тях влошават показателите си (29). Това показва влошаваща се стабилност в глобален мащаб, тъй като градовете по света се изправят срещу все по-голяма заплаха от тероризъм или безредици.

  Въпреки че тероризмът не е ново явление, през последната година той нараства и като честота и като обхват, отбелязват от EIU.

  Като цяло само 6 града са подобрили резултатите си през последните 12 месеца. Средният индекс на добър живот глобално е намалял с 0,9%до 74,8% през последните 5 години. Ключов фактор за този спад е отслабващата стабилност по света. За 5-годишен период глобалният фактор „стабилност“ е намалял с 2,4%. За същия период 96 от 140 града в класацията имат промяна в крайния резултат от оценяването на EIU. При 71 нивото на добър живот се е понижило. Само до преди половин година тези градове бяха 52, отбелязват от EIU.

  Ето и кои са 10-те града, които са повишили резултатите си най-много за последните 5 години, както и 10-те, при които условията за живот са отбелязали най-рязък спад:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата