петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12277 прочитания

  Научете се да управлявате роботи!

  Андрю Андерсън, изпълнителен директор на британската компания за изкуствен интелект Celaton, пред Economy.bg
  12 октомври 2016, 09:46 a+ a- a

  Роботи ще заменят голяма част от офис служителите до 2018. Андрю Андерсън прави тази прогноза през 2013. Той е изпълнителен директор на британската компания Celaton, която произвежда софтуер за изкуствен интелект. „Страхувам се, че повечето офис работници просто ще изчезнат и това ще има огромни последствия за пазара на труда. Изкуственият интелект вече е толкова усъвършенстван, че роботите са се научили да мислят и учат като хора”, отбелязва пред  Daily Mail преди три години Андерсън. Макар днес той да отрича да е правил тази прогноза, Андерсън все пак признава, че изкуственият интелект вероятно ще сложи край на определени задачи, което неизбежно ще доведе до загуба на работни места. „Да се надяваме, че хората ще усвоят умения в други области”, коментира той.
  Андерсън участва в дискусия, посветена на възможността да имаме роботи шефове. Дискусията беше част от годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която за първи път се проведе в София.
  В рамките на конференцията Economy.bg разговаря с Андрю Андерсън за бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията, как страни като България може да се справят с това предизвикателство и ще имаме ли шефове роботи в близко бъдеще.

  Какво е бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията и как страни като България може да се справят с това предизвикателство?

  Андрю, какво е бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията?
  Това е доста актуален въпрос в момента. Това, което виждам в аутсорсинг индустрията, е, че има фирми, които са доста ангажирани с автоматизацията, и други, които я игнорират и чакат да видят какво правят останалите. Аутсорсинг компаниите, които използват възможностите на автоматизацията, имат голямо конкурентно предимство. Тези, които ги игнорират, ще изгубят клиенти.

  Как страни като България, които силно разчитат на аутсорсинг индустрията си, могат да се справят с предизвикателството на автоматизацията?
  В България голям брой хора се занимават с аутсорсинг, но има други страни, които са доста по-зависими от тази индустрия. Определено автоматизацията ще има голямо въздействие върху тях, ако не се адаптират и ориентират към нови умения.

  Шефове роботи: кога и как?

  Ако използвам заглавието на дискусията – шефове роботи: кога и как това може да стане възможно?
  Всички ние сме отговорни и трябва да се отчитаме пред някого. Но това не означава, че този някой ни е шеф. Софтуерът си взаимодейства с хората, като им задава различни въпроси. Но това не го прави техен шеф. Според медиите обаче това означава, че като отидеш на работа, робот ще ти диктува какво да правиш.

  Реалистичен сценарий ли е това?
  Не, не мисля. Има неща, с които технологиите се справят доста по-добре от хората, например обхватни повторяеми процеси. Но има неща, които хората правят по-добре: говорене, емпатия, разбиране. Много често хората са затънали в досадни задачи и не се занимават с това, с което би трябвало. Автоматизацията повишава ефективността в много сектори. Хората се притесняват от нещата, които не познават. Но скоро ще свикнат с това и заплахата ще изчезне.

  Съветът към младите хора: "Научете се да управлявате роботи"!

  Кои индустрии ще бъдат засегнати в най-голяма степен от автоматизацията?
  В момента изкуственият интелект може да ни изглежда като непозната технология, но след 10 години това ще е новата нормалност. Тази технология вероятно ще сложи край на определени задачи, което неизбежно ще доведе до загуба на работни места. Да се надяваме, че хората ще усвоят умения в други области. На позиции в кои индустрии ще сложи край това, не мога да прогнозирам. Вероятно във финансовата индустрия. Това обаче не важи за обслужването на клиенти.

  Какво бихте посъветвали младите хора – какви умения да придобият, за да успеят в света на автоматизацията?
  Ако трябваше да дам съвет на някого, който се чуди какъв кариерен път да поеме, бих му казал: „Научи се да управляваш роботи”. Това според мен е добър съвет.

  Може ли автоматизацията да доведе до възникването на нови професии? Какви биха могли да бъдат те?
  Социалните умения ще се ценят особено в ерата на автоматизацията. Как да управляваш данни няма да е толкова релевантно, защото технологиите ще се справят по-добре с това. Но как да управляваш хора и как да изграждаш и поддържаш взаимоотношения са умения, които компютър трудно може да овладее. Но кой знае какво може да се случи след 20-30 години!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 6 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева