събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14175 прочитания

  Световният бестселър „От нула до едно“ от Питър Тийл излиза в България

  Книгата съдържа размислите на технологичния милиардер за стартирането на успешен бизнес
  20 октомври 2016, 16:23 a+ a- a


  Питър Тийл е един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal. Снимка: Wikimedia Commons

  Една от най-продаваните книги в света - „От нула до едно“ (Zero to one) на милиардера Питър Тийл излиза на българския пазар с логото на „Книгомания“. Веднага след публикуването ѝ през 2014 книгата влезе в годишния списък със 100-те най-продавани заглавия на Amazon. Питър Тийл е един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal и на софтуерната компания с фокус върху анализирането на данни Palantir Technologies. Тийл е първият външен инвеститор във Facebook, както и основен вложител в LinkedIn, Yelp и други успешни бизнес начинания, които в началото са изглеждали като рискована инвестиция.  

  „Тийл с лекота разсъждава върху „Хамлет“, бизнес хватките на Стив Джобс и Илън Мъск, проблемите на съвременното университетско образование, идиотските навици на зубрачите от Силициевата долина и настоящата стойност на технологичните компании. Той е толкова увлекателен разказвач, че негов студент (Блейк Мастърс) тайно е записал думите му – и така всъщност се е родила тази книга“, коментира  българският редактор на книгата Димитър Събев. 

  „От нула до едно“ с подзаглавие „Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето“ може да се чете по много начини. Като наръчник за предприемачи без голям начален капитал, но с идеи и амбиции; като помагало за студенти по икономика, готови да излязат извън коловоза на стандартните формули за успех; като разширяващо кръгозора четиво за всички, които се вълнуват от политическите и икономическите кризи в световен мащаб. 

   Ето какво пише Питър Тийл в предговора на книгата: „Всичко в бизнеса се случва само по веднъж. Следващи­ят Бил Гейтс няма да направи операционна система. След­ващите Лари Пейдж или Сергей Брин няма да създадат интер­нет търсачка. А следващият Марк Зукърбърг няма да изгради социална мрежа. Ако се опитвате да копирате тези момчета, значи не сте научили нищо от тях. Разбира се, по-лесно е да се имитира, отколкото да се твори нещо ново. Когато правим нещо, което знаем как се прави, се придвижваме от 1 към n и просто умножаваме нещо вече позна­то. Но всеки път, когато създаваме нещо ново, се придвижваме от 0 към 1.“

  Езикът, на който е написана книгата, е разбираем и изпълнен със забавни асоциации, дори когато авторът преобръща представите ни за вредата от монопола и за ползата от свободната конкуренция: „Толстой започва „Ана Каренина“ със следното наблюде­ние: „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещаст­но семейство е нещастно посвоему“. В бизнеса е точно обра­тното. Всички щастливи компании са различни, защото всяка е постигнала монопол, решавайки уникален проблем. Всички провалили се компании са еднакви: те не са успели да избягат от конкуренцията“.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.