петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9967 прочитания

  Японски учен: Роботите могат да партнират на мениджърите в управлението на хора

  Проф. Юичиро Андзаи, президент на Японското общество за насърчаване на науката, пред Economy.bg
  12 декември 2016, 14:18 a+ a- a

  Ще имаме ли шефове роботи в близко бъдеще, заплаха ли е изкуственият интелект за хората и какви биха могли да бъдат професиите на бъдещето – тези въпроси Economy.bg отправи към японския професор Юичиро Андзаи. Той беше в София за лекция в Българската академия на науките (БАН). Проф. Юичиро Андзаи е президент на основаното през 1932 Японско общество за насърчаване на науката.

  За сблъсъка човек - машина

  Проф. Андзаи, темата на Вашата лекция днес е „Формиране на бъдещото общество чрез развитието на науката, технологиите и човешките ресурси“. С напредъка на технологиите обаче много хора говорят за сблъсък между хора и машини. Какво е Вашето мнение?
  Най-важното нещо е щастието и здравето на човешките същества. Технологиите трябва да допринасят за благосъстоянието на хората, а не обратното – машините да контролират човешките същества. Това ще е кошмар. Според мен човек е достатъчно мъдър, за да може да контролира технологиите като напр. изкуствения интелект или интелигентните роботи. Технологичният прогрес се случва много бързо, но вярвам, че мъдростта на хората е по-голяма от технологиите.

  Човек vs машина – кой ще излезе победител от тази битка?
  Хората ще победят, въпреки че машините ще станат много интелигентни. Машините могат да бъдат свързани в мрежа с други машини по света. Но въпреки това хората ще могат да контролират интелигентните машини. Човешкият интелект е доста по-голям в сравнение с интелигентността на машините.

  Ще имаме ли шефове - роботи?

  Възможно ли е скоро да имаме шефове роботи?
  Машините могат да партнират като шефове, но няма как да станат самостоятелни такива. Аз не се притеснявам за това.

  Къде машините могат и къде не могат да заместят хората?
  Има хора, които казват, че машините ще надминат по интелект хората през 2045. Това е т.нар. "година на сингулярността". Но човешките способности като емпатия, емоционална интелигентност и езиковите познания са огромни. И не смятам, че машините могат да покрият всички аспекти на това да си човек и да изпреварят човешкия интелект до 2045.

  Кои страни ще бъдат най-силно засегнати от автоматизацията?
  Ако говорим за напреднало ниво на автоматизация, например по отношение на машинното инженерство, то тогава САЩ, Япония, Германия и още няколко страни.

  Как трябва да се отговори на заплахата от автоматизацията и какви ще са професиите на бъдещето?

  Какъв трябва да е отговорът на правителствата по отношение на автоматизацията и вероятността тя да доведе до технологична безработица? Решение ли е базовият доход? Правителствата първо трябва да инвестират в иновации, за да постигнат технологичен напредък. На второ място те трябва да подкрепят живота на хората чрез базов доход.

  Може ли автоматизацията да доведе до възникването на нови професии? Какви биха могли да бъдат професиите на бъдещето?
  Може да възникнат нови професии, свързани с проектиране на нови технологии, на нови пазари и на нови бизнеси на база на напредъка в ИКТ сектора, в медицината, фармацевтиката, роботиката и др.

  Какво бихте посъветвали младите хора – какви умения да придобият, за да успеят в света на автоматизацията?
  Надявам се, че всеки млад човек има амбиция и дух за справяне с предизвикателства, за да прави нови неща. Не винаги е лесно, но ако те работят с амбиция, надежда и желание, то пред тях ще се отварят нови възможности.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 7 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева