понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  113533 прочитания

  11 романтични идеи за винен туризъм в България

  Родината ни предлага все по-голям избор от винени дестинации
  08 февруари 2017, 16:37 a+ a- a

  България е пълна с романтични места, които си струва да споделим с любим човек, особено в компанията на чаша хубаво вино. През последните години се появиха десетки интересни дестинации -  от малки бутикови изби до големи винени имения тип шато, които предлагат петзвезден лукс със СПА и всички удобства. 

  В „101 романтични места в България“ („Сиела“) Иван Михалев и Елина Цанкова правят селекция на най-добрите места за винен туризъм у нас. Подбрахме 11 от тях: 

   

  1. Винарска изба „Орбелус“

  Намира се в мелнишкото село Кромидово и е една от най-атрактивните винарски изби у нас. На външен вид наподобява гигантска бъчва. Вината се правят само от собствени лозя, отглеждани по биологичен начин. Отделено е специално внимание на култивирането на традиционния за региона сорт Ранна Мелнишка лоза, който присъства и във всички червени вина „Орбелус“.

  „Орбелус“ е първата изба в България със сертификат за биовино. Това включва контролиран добив на едва 500 кг грозде от декар, отглеждани без изкуствени торове, пестициди и хербициди.  

  Любопитно е, че залата за дегустация е украсена с уникални снимки на гр. Мелник от началото на миналия век. Това са и първите цветни снимки на България, правени изобщо.

  Винарната предлага разходки из лозята и дегустации след предварителна заявка. На този етап няма хотелска част, но в близкото село Кромидово е устроен симпатичен къмпинг, където се предлагат нащувки. 

   

  2. Винарска изба „Меди Валей“

  Наричат я „винената перла“ от долината на Струма. Избата е разположена край кюстендилското село Смочево. Уникална е с това, че лозята ѝ са разположени на най-висока надморска височина в България – между 570 и 630 м в подножието на Рила. 

  Любопитно е, че енологът на избата Стойчо Сточев е първият, който успява да винифицира професионално сорта „Мелник 55“. Това е чисто български сорт грозде, който е създаден през втората половина на миналия век.

  „Меди валей“ е от производителите, които поставят акцента върху производството на вино, не толкова върху винения туризъм. Въпреки това избата предлага винени турове, които включват проследяване на целия производствен процес, както и дегустации на място.

   

  3. Винарска изба Uva Nestrum

  Това е най-новото попълнение на картата за винен туризъм в България. Ултрамодерният комплекс, отворил врати в средата на 2016 край Гоце Делчев, съчетава бутикова винарна и луксозен спа хотел. Това е единствената винарска изба по поречието на река Места – район, който доскоро бе напълно далечен за винопроизводството. На този етап избата произвежда само червени вина и розе с марка Uva Nestrum. Те са в лимитирани серии и не се продават в търговската мрежа в страната. Могат да бъдат закупени само на място. 

  Една от атракциите, които се предлагат в комплекса, е винотерапията. Тя се провежда в дървени вани, които изглеждат като бъчви. Тялото се потапя в разтвор с гроздов екстракт, който има силни лечебни свойства. На разположение в комплекса са външен и вътрешен басейн, солена зала за релакс, хамам, сауна, парна баня, фитнес, студия за масажи и козметика. 

  Комплексът разполага със собствен парк на площ от 9 декара, в който се отглеждат над 800 вида растения. Пред хотелът пък има уникален пеещ фонтан, чиито струи се оцветяват вечер в различни цветове под ритъма на различна музика. 

   

  4. Винарска изба Bessa Valley

  Винарското имение се намира на 126 км от София край пазарджишкото село Огняново. Собственик на избата е френският аристократ Стефан фон Найперг, който притежава още 6 винарски изби в Бордо.

  Bessa Valley е закупила в района 250 хектара лозя, от които 140 са засадени с качествени френски сортове. На върха на хълма е винарната, която впечатлява с нестандартната си архитектура. Тя е вдъхновена от шарапаните – древни съдове за производство на вино, използвани от траките.

  Имението предлага дегустации и разходка из лозята без предварителна заявка, но на този етап не се предлагат нощувки. 

   

  5. Винарска изба „Вила Юстина“

  Намира се в пазарджишкото село Устина, в район с висока концентрация на винарни. Лозовите масиви се простират на площ от 400 декара в красиво оформена хълмиста местност над селото, която официално е наречена „парк-лозе“. На самия връх на лозовия парк се издига наблюдателна кула, която напомня за средновековните замъци в Италия. 

  Винарната разполага със собствен малък язовир, който предлага отлични условия за риболов. В съседство с него има мини зоопарк. 

  Избата предлага винени турове, които включват посещение на парк-лозето, представяне на пътя на виното в избата и дегустация. Винарната все още няма хотел, но разполага с къща за гости и просторен двор с барбекю. В бъдеще предстои изграждането на етнографски комплекс от 10 къщи и улица на занаятите. 

   

  6. Комплекс „Старосел“ 

  Тук винопроизвоството има древни традиции.  Както сега, така и в древността районът около село Старосел се е славил с първокачествени лозя. Край Старосел се намира едно от най-големите струпвания на тракийски могили  - техният брой е над 300, като по-голяма част от тях все още не са проучени. Само на километър-два от винарната се намира храмът на Ситалк, разкрит от покойния д-р Китов, смятан за баща на тракологията в България. На 30-тина метра от храма на Ситалк е открита древна „винарна“. Всичко това кара учените да отъждествяват храма на Ситалк с древното светилище на Дионис, което историци и археолози търсят безуспешно повече от 150 години. 

  Комплекс „Старосел“ включва едноименната винарна и луксозен спа хотел. Предлагат се винени турове с дегустации на отбрани вина. Залата за дегустации е под формата на ротонда – уголемен вариант на храма на Ситалк. Освен винени дегустации се предлагат и спа атракции като „сауна в бъчва“ и просторен закрит басейн с минерална вода и стъклен покрив. 

   

  7. Винарска изба „Мидалидаре Естейт“

  Усещане за средиземноморска романтика изпълва чирпанското село Могилово, където е разположена избата. На площ от няколко десетки декара са разположени лозови масиви от почти всички известни сортове, а в центъра се намира една от най-модерните винарски изби в България.

  Всъщност избите са две, като са разположени в двата срещуположни края на селото. По средата между тях се намира и едноименният хотел, който е идеално място за романтични уикенди. Към него има и модерен спа център с голям басейн, джакузи, няколко вида сауни, турска баня и зала за винотерапия. В по-малката винарна има уютна къща за гости, която разполага с 4 двойни стаи. 

  Избата организира дегустации и винени турове всеки ден от 10 до 17 часа, като за по-големи групи се изисква предварителна резервация. Към винарната има изграден музей на виното, който включва етнографска експозиция. Има и макет на пещера с мултимедия и забавни игри. 

  Любопитно е, че съвсем скоро край „Мидалидаре“ ще бъде изграден парк за свободно живеещи мечки. Той ще се намира в съседното село Яворово. 

   

  8. Винарска изба „Кастра Рубра“

  Снимка: telish.bg

  Избата е част от групата на „Телиш“ и се намира в село Коларово, Харманлийско. Самата изба е истинско архитектурно бижу, оборудвано с най-модерните технологии за винопроизводство. В нея се съхраняват стотици бъчви с вино и често служи като декор за сватбени фотосесии. На втория етаж е разположена дегустационна с обширна тераса и пленителна гледка към лозовите масиви. На метри от винарната се намира и къща за гости, която по-скоро прилича на бутиков хотел. 

  „Кастра Рубра“ предлага „разходка по пътя на виното“, която включва запознаване с технологиите, по които се отглеждат лозята и се прави виното. Предвидена е и дегустация на подбрани вина. 

   

  9. Винарска изба „Катаржина Естейт“

  „Гледка за един милион долара“ - така определят панорамата, която се разкрива от терасата пред ресторанта на една от най-красивите и модерни изби в България. Впечатляващото шато е разположенодо пограничното село Мезек, в подножието на Източните Родопи. Гледките тук наистина са спиращи дъха. Поляната пред винарската къща е осеяна с красиво изрисувани стари бъчви за вино. Зад тях, на площ от близо 300 хектара, са разположени лозовите насаждания.

  Избата произвежда близо 2 млн. т грозде на година – повече, отколкото винарната може да преработи. Затова предстои изграждането на втора винарна. Избата все още не разполага с места за настаняване, но предлага винени турове из лозята и имението, съчетани с дегустация на отбрани вина. Изисква се предварителна заявка. В бъдеще предстои изграждането на хотел.

   

  10. Винарски комплекс „Седем поколения“

  Това е малка бутикова винарна на 30 км от Русе – в землището на село Мечка. „Седем поколения“ е резултат от сбъднатата американска мечта на Любен Рачев – бизнесмен, живял 40 години в САЩ, който решава да се върне у нас и да възроди семейната традиция в произвоството на вино.  

  Избата и намиращият се до нея хотел са разположени на хълмиста местност, от която се открива уникална панорама към Дунав и румънския бряг. От хотелската тераса и откритият басейн можете да наблюдавате най-красивите залези на север от Стара планина. За разлика от други места по брега на Дунав, тук няма никакви зрителни прегради в продължение на километри.

  Винарната произвежда лимитирани серии червено вино и розе. Това е може би единствената изба в България, която не произвежда бяло вино.

  Комплексът разполага с мини зоологическа градина, предстои построяването на къща за гости, голф игрище и къмпинг за плажуващи на брега на Дунав. Предлагат се винени дегустации след предварителна заявка. Малка дегустационна зала има и в центъра на Русе. 

   

  11. Винарска изба „Едоардо Миролио“

  Избата е собственост на италианския бизнесмен Едоардо Миролио и се намира на хълмиста местност край село Еленово, на 15 км от Нова Загора. Към модерната винарна има и луксозен бутиков хотел, който носи името „Соли Инвикто“. Стаите носят имена на различни сортове вино, отглеждани у нас. Хотелът има и голям външен басейн, от който се открива неповторима гледка към простиращите се наблизо 210 хектара лозови масиви. 

  Освен дегустации на местни вина, гурме кухня и пълен релакс, мястото предлага и различни забавления, включващи риболов в местния язовир, разходка с бъги и колело, както и посещение на тракийската могила в село Караново. Избата предлага винени дегустации след предварителна заявка. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева