сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6028 прочитания

  Вижте какво представлява проектът „Забавно лято, грижовна есен” на „Филип Морис България“

  Инициативата бе сред отличените в Годишните награди за отговорен бизнес 2016 на Българския форум на бизнес лидерите
  16 май 2017, 10:57 a+ a- a

  Вижте видео от награждаването на „Филип Морис България“ от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2016

  По-рано тази година Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес 2016. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, а и да насърчи все повече фирми да развиват социални инициативи. В 14-то издание на конкурса участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании, в шест категории. 

  В Economy.bg отново ще ви представим инициативите, които бяха отличени с награда. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

  Журито на конкурса класира на трето място в категория „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие“ проекта на „Филип Морис България“. Повече за инициативата „Забавно лято, грижовна есен” разказва Вержиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения.

  Моля, опишете проекта с три думи. 

  Подкрепа, въздействие, промяна.

  А как бихте го описали в три изречения?

  Едно от направленията на програмата цели да бъдат създадени възможности за деца от различни възрастови групи от тютюнопроизводителни региони в България да подобрят способностите и мотивацията си за учене, да придобият умения и познания чрез участие в образователни и забавни дейности през лятото, като по този начин се  адресира и нуждата от превенция на детски труд сред тези общности. 

  Другото направление на програмата е насочено към подобряване на здравния статус на възрастни хора от регионите, където се отглежда тютюн, чрез осигуряване на специализирани медицински прегледи и консултации и предоставяне на допълнително лечение и медицинска грижа в случаите на необходимост. 

  В съответствие с амбициозните дългосрочни цели за устойчиво развитие на „Филип Морис Интернешънъл“ (ФМИ) „Филип Морис България“ ще развива и разширява програмата и за в бъдеще като част от своя принос за изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН.

  Как бе осъществен проектът и какви резултати постигна?

  Програмата стартира и се осъществява с финансовото съдействие на „Филип Морис България“, като част от инициативите за корпоративна социална отговорност на ФМИ в подкрепа на общностите в различни общини и райони, където се отглежда тютюн, и се организира и координира от Фондация „BCause“. След успеха на пилотното издание на програмата през 2015 г. през 2016 г. „Филип Морис България“ осигури финансиране за изпълнение на по-мащабен проект, обхващащ по-голям брой тютюнопроизводителни райони в страната – общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово и Главиница. 

  Общо 381 деца в две възрастови групи – 1-4 клас и 5-7 клас, преминаха през летните занимания за деца в „Приключенско-образователната академия“ и през специално разработените образователни програми, осъществени от фондация „Бъдеще сега“. Фокусът бе върху три основни области  – „АЗ“ (развиване на индивидуални умения), „НИЕ“ (развиване на умения за работа в общност и екип) и „НИЕ и СВЕТЪТ“ (развиване на съзнание за околната среда, глобализацията и света). Те интегрират информация от учебното съдържание с различни приключения за децата, за да им бъде дадена възможността да изразят силните си страни. Екипът от обучители подбра разнообразни групови игри и предизвикателства, чрез които децата да изявят своите таланти и да подобрят социалните си умения, докато придобиват знания. Програмата е структурирана така, че 70% от времето, прекарано в Академията, е посветено на самите деца и техните инициативи, а 30% се определя от инструкторите. 

  След приключване на академията 94% от участвалите деца подобряват своите умения, а около 90% не само придобиват нови знания, но и са по-мотивирани да учат и работят по-добре в екип. 

  През втората фаза на проекта в късната есен на 2016 г. 16 медицински специалисти, между които кардиолози, ендокринолози, уролози, и офталмолози, 4 медицински сестри от МБАЛ „Александровска“ заедно с шестима студенти по медицина посетиха 13 малки населени места – Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Плетена, Крумовград, Странджево, Бенковски, Главиница, Искра, Цар Самуил, Нова Черна и Тутракан. Специалистите проведоха повече от 4600 прегледа на 1159 възрастни хора от тези селски райони. 

  Вследствие на прегледите 50% от хората бяха диагностицирани със заболявания, от които не са знаели, че страдат, и 30% бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение. Бяха констатирани и няколко случая на животозастрашаващи заболявания. 

  Какви ресурси са инвестирани в проекта?

  След първото изпълнение на програмата през 2015 г. тя бе разширена и през 2016 г. финансовата помощ бе увеличена двойно. Финансирането бе разходвано за купуване на всички необходими материали, професионална работа, организационни и логистични разходи, които представляват ценен ресурс от време и усилия, инвестирани в проекта от нашите партньори фондация „BCause“, читалище „Бъдеще сега 2006“ и фондация „Направи добро – Александровска болница“. 

  Разкажете нещо, което хората не знаят за вашата компания.

  „Филип Морис България” е филиал на „Филип Морис Интернешънъл” (ФМИ). Към момента ФМИ посвещава своите усилия на нещо изключително, което е и най-голямата промяна в историята на компанията – заместване на цигарите от бездимни изделия. За тази цели над 400 учени, инженери и експерти работят неуморно в двата изследователски центъра на компанията в Швейцария и Сингапур и разработват продукти, които са по-безопасна алтернатива на цигарите.

  ФМИ гради бъдеще, базирано на бездимните продукти – бъдеще, в което цигарите ще отстъпят място на асортимент от революционни продукти. И това е правилната стъпка както за нашите потребители, така и за компанията, за нейните акционери и обществото като цяло. ФМИ има сериозен ангажимент за разработване и пускане на пазара на продукти с намален риск (ПНР) – продукти с потенциал да намалят индивидуалния риск и вредите за населението в сравнение с тези при цигарите, за да се достигне до деня, в който вредата от цигарите ще бъде премахната напълно. Тази цел е в центъра на усилията за устойчиво  развитие на ФМИ. Дългосрочната визия за бъдещето на ФМИ е да предложи на пълнолетните пушачи избор на по-малко вредни и същевременно доставящи същото удоволствие алтернативи на тютюнопушенето. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 13 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 14 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 14 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 16 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс