събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3337 прочитания

  Вижте какво представлява проектът „Мтел еко грант“

  Инициативата на телекома е сред отличените в Годишните награди за отговорен бизнес 2016 на Българския форум на бизнес лидерите
  07 юни 2017, 16:37 a+ a- a

  Вижте видео от награждаването на „Мтел“ от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2016

  По-рано тази година Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес 2016. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, а и да насърчи все повече фирми да развиват социални инициативи. В 14-то издание на конкурса участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании, в шест категории. 

  В Economy.bg отново ще ви представим инициативите, които бяха отличени с награда. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

  Александър Бонев, мениджър „Външни комуникации“, „Мтел“

  Журито на конкурса определи за победител в категория „Инвеститор в околната среда” проекта „Мтел еко грант“. Подробности за инициативата научихме от Александър Бонев, мениджър „Външни комуникации“.

  Моля, опишете проекта с три думи.

  Бъдеще за природата.

  А как бихте го описали в три изречения?

  „Мтел еко грант“ финансира ежегодно малки проекти в областта на екологията, които биха имали сравнително голям ефект. Инициативата подпомага опазването на околната среда и запазването на биоразнообразието и е насочена към привличането на интереса на деца, младежи и ученици към екологията. Грантът е част от програмата за социална отговорност на Мтел „Природа с бъдеще“.

  Как беше реализиран и какви са резултатите от него?

  Програмата „Мтел еко грант“ стартира през 2009 година и се организира със съдействието на фондация BCause. В началото на всяка година се отваря нов прием за кандидати, като за финансиране могат да кандидатстват организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и училища и читалища. Програмата оценява високо проекти, които включват дейности с деца и такива, които допринасят за активно включване на местните общности. Отличените проекти се обявяват през май и се осъществяват в рамките на шест месеца. 

  През 2016 година получихме общо 68 кандидатури, като финалистите бяха избрани от жури с представители на Министерството на образованието и науката, фондация „Биоразнообразие“, WWF България, BCause и Мтел. Критериите за оценка бяха качество и бюджет на проекта, предвидени резултати и ефект, както и капацитет на организацията, която го предлага. В крайна сметка финансиране получиха общо пет проекта. Финансирани бяха дейности в областта на опазването на езерните площи, създаването на училищни еко работилници и опазването на редки бозайници. В тези дейности бяха ангажирани множество ученици – над 750 деца и младежи участваха в различните инициативи по проектите. Като допълнителна добавена стойност значителна част от проектите се реализират в малки населени места, където достъпът до учебни ресурси и финансиране е ограничен. Сред участниците има и деца със специални образователни потребности.

  Общинският ученически клуб в Лом „Екология и опазване на околната среда“ получи финансиране за създаване на знания и умения за опазване на околната среда в деца в най-ранна детска възраст в град Лом чрез насърчаване на доброволческите дейности сред младежите и създаване и прилагане на интерактивна методика за учене чрез опит. В проекта си включиха 30 младежи между 14 и 18 години, членове на клуба по екология и 270 деца от 5-те детски градини в Лом.

  Сдружение за дива природа „Балкани“ получи финансиране за обучения на деца сред дивата природа с цел промяна в знанията и нагласите на децата от предучилищна възраст в детските градини за опазване и изучаване на природата. Екипът от експерти заедно с персонала на детската градина разработиха сайта „Детство сред природата” с 10 теми достъпни и разбираеми както за децата, така и за преподавателите. Темите с разработка, презентации и приложения могат да се видят и изтеглят от сайта на проекта www.balkani.org/detstvo-priroda  

  Сдружение „Зелени Балкани“ в Стара Загора получи финансиране за повишаване на знанията и уменията на бъдещи ветеринарни специалисти за рехабилитация и лечение на бедстващи диви животни. Екипът на проекта посети четирите гимназии с паралелки, обучаващи бъдещи ветеринарномедицински специалисти в Стара Загора, Ловеч, Добрич и Костенец. Пред над 300 ученици бяха изнесени презентации за дейността на Спасителния център на „Зелени Балкани”. Освен това в операционната зала и амбулаторията на Спасителния център бяха монтирани две камери за онлайн наблюдение, а линкове към тях бяха изпратени до всички посетени училища.

  Фондация „Екообщност“ получи финансиране за обучението на ученици-водачи в двете зони на НАТУРА във Вършец и Берковица. Целта на проекта им е да повиши познанията и уменията на младите хора по отношение на опазване на биоразнообразието в тяхното населено място – редки и защитени видове птици. Участниците в проекта – 18 младежи, бяха включени и в информационно-образователни дейности в реална среда, насочени към опазване на природата и популяризиране на биоразнообразието.

  Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) спечели финансиране за повишаване на осведомеността и знанията на хората в областта на битовата химия и нейното влияние върху околната среда, както и за инициативи за развиване на умения за използването на устойчиви практики в почистването на домовете, щадящи здравето на хората и опазването на водните екосистеми.

  Какви ресурси бяха вложени?

  За осемте години на съществуването си „Мтел еко грант“ е инвестирал близо 300 000 лева за подкрепа на екологията и биоразнообразието. Наградният фонд за 2016 г. е  22 000 лв. 

  Какво не знаят хората за вашата компания?

  Възможно е да не знаят, че ние се грижим за опазването на околната среда и в ежедневната си работа. Стараем се да използваме минимални ресурси – хартия, вода, електричество. Чрез нашата магазинна мрежа събираме и предаваме за рециклиране батерии и мобилни устройства. Имаме и собствени рециклиращи центрове за крайни устройства, ползвани от клиентите ни на фиксирани услуги у дома. А от 2015 година имаме инсталирани и фотоволтаични системи на няколко от базовите ни станции и продължаваме да изграждаме нови. По този начин използваме слънчева енергия за захранването им вместо дизелови генератори. Колегите също така непрекъснато участват в доброволчески акции за почистване и освежаване на различни обекти. Ние вярваме, че никоя помощ за околната среда не е малка и всеки човек трябва да се грижи за опазването й ежедневно. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.