сряда, 22 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8721 прочитания

  Вижте какво представлява програмата „Знания за успех“ на SAP България

  Съвместната инициатива на SAP и фондация „Работилница за граждански инициативи“ е сред отличените проекти в Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ
  07 август 2017, 14:34 a+ a- a

  Вижте видео от награждаването на SAP от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2016

  По-рано тази година Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес 2016. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, а и да насърчи все повече фирми да развиват социални инициативи. В 14-то издание на конкурса участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании, в шест категории.

  В Economy.bg отново ще ви представим инициативите, които бяха отличени с награда. Ще разкажем за проектите, как са били реализирани и какви резултати са постигнали, за да могат повече хора да се запознаят с инициативите, които реализират компаниите в България като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

  Моника Ковачка-Димитрова, ръководител проекти и отговорник „Корпоративна социална-отговорност“, SAP Labs България

  С програма „Знания за успех“, реализирана съвместно с фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), SAP Labs България спечели престижното второ място в категория „Инвеститор в обществото“. За програмата разказва Моника Ковачка-Димитрова, ръководител проекти и отговорник „Корпоративна социална отговорност“ в компанията.

  Моля, опишете проекта с три думи.

  Знания, вдъхновение, ученици.

  А как бихте го описали в три изречения?

  Програма „Знания за успех“ подкрепя инициативи, насочени към развитието на младежи с ограничен достъп до финансов и образователен ресурс.  Основната цел на програмата е да предостави възможности за кариерно развитие и консултиране на ученици от горния курс на обучение и да превърне училищната библиотека в място, стимулиращо желанието за учене, ефективното усвояване на нови знания и подобряването на представянето на учениците в учебния процес. За петте издания на програмата са реализирани 44 проекта на училищни настоятелства в 26 града и четири села в страната и по този начин над 18 000 ученици от цялата страна получиха равен достъп до образователен ресурс.

  Как беше реализиран и какви са резултатите от него?

  Основната цел на “Знания за успех“ е да предостави възможности за ефективно усвояване на нови знания и подобряване на представянето на учениците в учебния процес. Програмата е фокусирана върху малки населени места и изостанали райони, като целевата група са ученици от горен курс. Търсени допълнителни ефекти, които постига програмата, са ефективната интеграция на деца и младежи от уязвими групи, изграждането на здравословна учебно-възпитателна среда и подобряване на взаимодействието между ученици, учители и местната общност.

  Проектите, финансирани по програмата, се осъществиха от съответните училищни настоятелства, екипи учители, служители в училищата, доброволци и ученици. Голяма част от бенефициентите успешно партнираха с представители на местната власт, работодателските организации и  академичната общност  при реализация на своите проекти. На финансираните организации е осигурена техническа подкрепа за административното изпълнение на проектите. Те са консултирани от екипа на ФРГИ по време на реализацията на дейностите, както и подкрепени при изготвянето на отчетите им.

  Всеки проект има заложени различни дейности според спецификата му. В петото издание на програмата за учебната 2016/2017 година подкрепихме още девет училищни настоятелства да реализират проекти конкретно в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics).

  Какви ресурси бяха вложени?

  За реализираните вече пет успешни издания на програмата (през 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016  и 2016-2017) са финансирани проекти на стойност над 200 000 лв. Колегите от SAP са вложили също и 120 часа доброволчески труд в дейности, подпомагащи реализирането на програмата.

  Какво не знаят хората за вашата компания?

  SAP е в центъра на технологичното развитие на света, като компанията насочва все повече усилия към облачните технологии, Internet of things и Machine Learning, което от своя страна допринася още повече за визията на компанията да подобри живота на хората. Стратегията ни за корпоративна социална отговорност интегрира таланта на нашите колеги, нашите технологии и стратегически партньорства, за дългосрочно влияние върху подобряването на света, в който живеем. На локално ниво в България голяма част от инициативите ни в тази посока идват от идеи на колеги и се реализират отново благодарение на тяхната помощ и участие.

   
  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 2 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 3 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 5 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми