вторник, 18 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4642 прочитания

  Какво е необходимо за успешен кариерен старт в софтуерната индустрия?

  Вижте какво сподели Михаил Вълков, генерален мениджър на Професионалната Телерик Академия пред Economy.bg
  09 октомври 2017, 09:44 a+ a- a

  „Всички специалисти в сферата на софтуерното инженерство трябва да прегърнем идеята, че за да продължаваме да сме релевантни и успешни, трябва да учим през целия си живот“, разказва ни Михаил Вълков. Той е генерален мениджър на Телерик Академия - една от водещите образователни организации в ИТ сферата. Според него технологиите за обработка на големи количества от данни (Big Data, Data Science), изкуствен интелект (като Machine Learning), както и IoT (Internet Of Things) придобиват все по-ключово значение за всеки бизнес.

  Свързахме се с г-н Вълков, за да ни разкаже защо надграждащото обучение по програмиране е важно и какво е необходимо, за да има човек успешно кариерно развитие в ИТ сектора. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  Г-н Вълков, кои са ключовите качества и умения, които са необходими за успешен старт на кариерата в софтуерната индустрия? 
  Сред най-търсените умения при софтуерните специалисти, които тепърва стартират професионалното си развитие в областта, са отличните технологични познания с фокус върху практиката, логическото мислене и възможността да разрешават реални проблеми, също работата в екип и добрите комуникационни умения. Виждахме тези тенденции преди в Telerik. Сега в Телерик Академия и в партньорство с компании от цялата индустрия ги наблюдаваме в много по-голям мащаб. Не по-малко важни са желанието на кандидатите да учат и да се развиват, както и тяхната адаптивност към нови технологии, което гарантира успех при все по-динамичната бизнес среда. Изграждането на всички тези както технологични, така и личностни умения, е силно застъпено в професионалните програми на Телерик Академия.
   
  Променили ли са се изискванията на бизнеса през последните години?
  Забелязваме, че бизнесът става все по-взискателен. Докато доскоро фокусът падаше най-вече върху силните технологични умения и те бяха достатъчни, днес са нужни допълнителни личностни качества и компетенции, за да се реализира успешно един младши специалист в софтуерната индустрия.
   
  Кои са най-търсените позиции и умения?
  Най-търсените специалисти в момента са свързани с технологиите .NET и C#, JavaScript и Java, както и с разработката на мобилни приложения. Голяма част от компаниите очакват софтуерните им екипи да растат в следващите години, заради текущи и предстоящи в близко бъдеще проекти. Това поражда търсенето не само на специалисти с опит, но и на добре подготвен, нов талант. С навлизането на технологиите във всички индустрии и сфери на дейност очакваме тези тенденции да се запазят и дори да нараснат през следващите 2-3 години. Кандидатите, които владеят добре (поне) една от технологиите и разполагат с нужните знания и умения да създават цялостни приложения от край до края (full-stack специалисти), са и ще продължат да бъдат едни от най-предпочитаните. Заедно с технологичните умения от тях се очаква да мислят критично, добре да познават себе си, да учат от опита си и след това да прилагат наученото, за да бъдат успешни във всяка една нова и предизвикателна ситуация. Да обичат да експериментират и да могат да се справят с дискомфорта на промяната, която е неизбежна във всяка една модерна организация. С всички тези изисквания на пазара на труда е съобразена и програмата Telerik Academy Alpha.

  В кои сфери и на какъв тип позиции е най-лесно за човек без опит да намери реализация? След като веднъж стартира на такава позиция, към какво развитие трябва да се стреми човек?
  Това много зависи от знанията и интересите на младшия талант. Курсистите, които завършват успешно професионалните ни програми, се реализират изключително бързо в софтуерната индустрия. Близо 70% започват работа до 2 месеца от завършването си. Това сочи най-новото ни проучване, което проведохме сред випускниците ни от създаването на Академията до 2016 г. през август тази година. Професиите, в които те най-често се реализират, са: разработчик на уеб приложения, frontend специалист, разработчик съответно на десктоп и мобилни приложения, инженер по качеството на софтуера, както и софтуерен специалист по поддръжката на клиентите. Отново според проучването ни 12% започват работа директно на „Regular“ позиции, а 81% - на „Junior“. Освен това близо 70% достигат следващо кариерно ниво в рамките на първата година на работното си място. Много важно е младшите специалисти да не забравят, че кариерният старт е само първата стъпка. Когато учат и се развиват постоянно, не съществува лимит пред възможностите им.
   
  В кои сфери бихте посъветвали специалисти с няколко години опит да надградят познанията си? Защо това е важно?
  По отношение на уменията, един съвет който даваме и на нашите курсисти, е да не следват сляпо развитие конкретно само в една област или език за програмиране, а да търсят най-правилния набор от инструменти за реализацията на всяка задача. Така те самите разширяват технологичния си кръгозор и продължават непрекъснато да се развиват. За специалистите с дългогодишен опит не е тайна, че технологии за обработка на големи количества от данни (Big Data, Data Science), изкуствен интелект (като Machine Learning), както и IoT (Internet Of Things) имат все по-ключово значение за всеки бизнес. Тенденции, които само ще се засилват през следващите години, а работата с такива технологии изисква не само натрупан опит, но и много допълнително учене. Това включва не само нови концепции и езици за програмиране, но и математика. Така че всички специалисти в сферата на софтуерното инженерство трябва да прегърнем идеята, че за да продължаваме да сме релевантни и успешни, трябва да учим през целия си живот.
   
  Телерик Академия стартира през ноември 6-месечна програма за подготовка на софтуерни инженери. Бихте ли ни разказали повече за нея: кой може да се запише, какво ще се изучава, какво време трябва да са готови да отделят за нея курсистите и колко струва? 
  Telerik Academy Alpha е новата ни 6-месечна програма за подготовка на софтуерни специалисти. През ноември стартираме втори сезон на програмата. Всеки, който е силно мотивиран да надгради уменията си или да се преквалифицира и да стартира кариера в софтуерната индустрия, може да кандидатства онлайн на сайта на Академията. Необходимо е кандидатите да имат навършени 18 г. и базови познания по програмиране. Заради високия интерес към програмата удължаваме приема до 11 октомври. Кандидатите трябва първо да подадат CV и мотивационно писмо на сайта ни, а след това да се явят на входен изпит по програмиране. Самото обучение е много динамично и включва лекции всеки делничен ден в рамките на 4 часа, както и извънкласни проекти. Приетите кандидати ще усвоят търсените от бизнеса практически умения в областта на разработката на софтуер, като могат да избират между две професионални направления – създаване на уеб приложения с .NET и с JavaScript. Те ще работят в условия близки до реалните, а в допълнение към технологичните курсове ще участват и в обучения, които развиват професионалните, личностните и комуникационните им умения. Когато завършат, курсистите ще получат сертификат и ще разполагат с всички необходими знания, за да започнат работа в ИТ сектора.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича
  преди 3 часа
  Брекзит: Трябва ли Великобритания да заплати 39 млрд. евро на ЕС
  Кандидатите за премиер повдигнаха въпроса пред Консервативната партия
  преди 6 часа
  Стартира редовната самолетна линия от Бургас до Херсон
  България ще се популяризира като предпочитана туристическа дестинация на украинския пазар
  преди 11 часа
  Българските ученици ще изучават програмиране по модела на сръбските учебни планове
  Майкрософт и Proplusion обявиха нова иницатива, която ще трансформира обучението по информатика в четири балкански страни