сряда, 18 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6044 прочитания

  Доброслав Димитров е новият председател на БАСКОМ

  Досегашният председател Стамен Кочков ще продължи работата си в управителния съвет
  31 май 2018, 14:24 a+ a- a

  Доброслав Димитров, съосновател на българската компания за разработване на игри „Империя Онлайн”, е новият председател на Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ. Той бе избран на 29 май на Годишно общо събрание на Асоциацията, събщават оттам. 

  Доброслав Димитров завършва Финанси в САЩ, след което се връща в България с ясната мисия да променя страната като създава полезни за обществото бизнеси и инициативи. Съосновател е на „Империя Онлайн”, „Ъпнетикс” (софтуерна аутсорс компания) и „ИТ Таланти” (безплатна академия за обучение на програмисти). Деен участник в предприемаческата екосистема на България, като инвеститор и ментор, гост лектор в множество  университети и гимназии, както и в десетки семинари и форуми за младежко предприемачество.

  Досегашният председател на БАСКОМ, Стамен Кочков („САП Лабс България)”, ще продължи работата си в управителния съвет на БАСКОМ заедно с Георги Брашнаров („Немечек”), Георги Захариев („Динамо Софтуер България”), Димитър Гюлев („Антиподес”), Красимир Стоянов („Орак - Инженеринг”), Крум Хаджигеоргиев („Мелън”), Филип Мутафис („Дайнамик Солюшънс”) и Мая Маринова, изпълнителен директор.

  Като пълноправни и асоциирани членове на организацията през изминалата година се присъединиха още 5 български компании и организации – „Ендава”, „Експириън България”, „Хакомо”, „Кауфланд Сървис” и Център за творческо обучение.

  Основно предизвикателство пред сектора остава недостигът на квалифицирани специалисти, като фактор, който възпрепятства естествения растеж на бранша, отчитат от БАСКОМ. Към момента делът на софтуерната индустрия спрямо БВП е 2,4 %. Този дял е постигнат с едва 22,000 работни места от почти 3 милиона работна сила в страната. 

  От Асоциацията на софтуерните компании са категорични, че съществена мярка за преодоляването на това предизвикателство в дългосрочен аспект е инвестицията в образование и насърчаване на младите хора към избор на конвертируеми специалности с възможности за висока професионална реализация.

  Първи стъпки в тази посока са стартиралите през миналата година Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ (3-годишен модул) и обучение на младежи в професионалните гимназии (5-годишен модул) за придобиване на професионална квалификация „Приложен програмист“ по инициатива на БАСКОМ, в партньорство с водещите ИКТ организации в България и активното сътрудничество на МОН и образователните институции. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕП подкрепи Кристин Лагард за председател на ЕЦБ
  Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на Европейската централна банка
  преди 24 часа
  DXC Technology достигна 3 500 служители в България
  Амбициите на компанията са екипът да се удвои и да достигне 7000 човека в следващите 4 години
  преди 1 ден
  АББ откри новия си завод в Петрич
  Компанията ще отвори над 400 нови работни места
  преди 1 ден
  Разработен е регламент за движението на електрическите тротинетки
  По неофициална информация в България към момента има около 60 хил. електрически тротинетки