събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7248 прочитания

  Не се страхувайте да рискувате! Провалът е просто възможност да научиш нещо

  Лорън Джарет, главен маркетинг директор в Progress, пред Economy.bg
  17 юли 2018, 14:02 a+ a- a

  Лорън Джарет се присъединява към Progress в началото на 2017. Преди това е била главен маркетинг директор на Acquia и Kaseya и е заемала лидерски позиции в CA Technologies, Oracle и American Express. Завършила е магистърската си степен в Харвард, а бакалавърската – в Yale University.
  Преди месец Progress обяви преместването на служителите си в София в нова офис сграда. Това е най-големият офис на Progress в глобален мащаб – с близо 500 служители - и ключов иновационен център за компанията.

  Economy.bg разговаря с Лорън Джарет за възможностите и предизвикателствата пред жените, работещи в технологичния сектор, и плановете на Progress за офиса в София.

  Жените в технологичния сектор: предизвикателства

  Лорън, имате дълъг опит в технологичния сектор. Кое е най-голямото предизвикателство за една жена да работи в тази индустрия?
  Смятам, че жените все още са слабо представени на високите позиции в много технологични компании. В резултат на това дамите трябва да работят по-упорито, за да се докажат. Имах късмета да съм попадала в различни ситуации в кариерата ми досега. Натрупала съм доста опит. Смятам, че и жените и мъжете трябва да намерят точната среда, в която има най-голям шанс те да бъдат успешни.

  Кои бяха/са Вашите ролеви модели?
  Имах късмета да имам няколко. Първият беше майка ми. Тя беше предприемач. Сама изгради бизнеса си, който остана стабилен през цялата й кариера. Това, което научих от нея, беше значението на упорития труд и това, че човек може да постигне всичко, ако постави фокуса, където е необходимо и работи упорито. Това винаги ме вдъхновяваше.
  Мисля, че през целия ми професионален път винаги съм имала голям късмет да работя с хора, от които мога да уча. Научила съм по нещо от почти всеки, с когото съм работила по отношение на това какво е добре да правя и какво – не. Успях да науча доста. И имах доста добри модели, които да следвам. Нашият CEO Йогеш Гупта е един от тях. Той създава чудесна работна среда, където мога да дам най-доброто от себе си и научих доста за времето, в което работя с него.

  Кои са най-важните професионални и лични уроци, които научихте в работата си в технологичния сектор?
  Първият е: Поемайте професионални рискове. Много пъти хората, и особено жените, не се възползват от възможностите, защото не притежават целия нужен опит. Но знаете ли какво? Не става дума за това. По-важно е да се опита, да се поеме риска и да се работи упорито. Така че бих казала: Поемайте рискове, вярвайте в себе си, вярвайте, че можете да постигнете всичко, работете здраво, защото нищо не може да замести упорития труд. И след това потърсете средата, в която ще намерите точния баланс в живота ви. Трябва да преследвате точната кариера и точния баланс, които ще ви накарат да се чувствате удовлетворени в личен и професионален план.

  Какви стимули са нужни за по-активното участие на дамите в технологичния свят?

  Защо технологичният свят все още не е толкова привлекателен за жените?
  Според мен предизвикателствата започват в училище. Имаме нужда от училища, които насърчават жените да се занимават с технологии, наука, математика и инженерство. Смятам също, че и като корпорации имаме отговорност да гарантираме, че практиките ни на подбор, на повишение, културата ни на работа, насърчават и подкрепят жените да израстват и напредват в кариерата си.

  Как по-добрите заплати или по-добрия баланс между работа и личен живот биха допринесли за това да има повече жени в технологиите?
  Обсъждахме този въпрос със съпруга ми. Той е главен финансов директор на компания от здравния сектор. Ние си поделихме отговорностите по отглеждането на децата. И сме на мнение, че компаниите трябва да бъдат по-гъвкави не само спрямо жените и времето им със семейството, но и спрямо мъжете. И когато бизнесът успее да създаде такава среда, в която и мъжете да могат да споделят отговорността по отглеждането на деца, то тогава това ще подкрепи не само жените, но и модерните работещи семейства.

  Какъв съвет бихте дали на жените, които са се насочили към кариера в технологичния сектор?
  Бих казала: Направете го. Поемете рисковете. Възползвайте се от възможностите. Може да е нещо, което не сте правили преди. Научете се да поемате риска от провал. Провалът е просто възможност да научиш нещо. Ставаме по-добри, като продължим да опитваме. Затова бих казала: Поемете риск, вярвайте в себе си и нищо не може да замени упорития труд.

  Какви са плановете на Progress за офиса в София?

  Какви са плановете на Progress за офиса в България?
  Много се радваме да имаме този прекрасен, нов офис в България. Вдъхновение е за екипа тук, но също и за цялата компания. Офисът показва на света и на България, че Progress е иноватор. И че сме добро и креативно място за работа. Планираме да инвестираме тук, както и в другите ни офиси по света.

  Планирате ли да увеличите екипа в София?
  С развитието на компанията увеличаваме екипите глобално, за да подкрепим този растеж. Ще продължим да го правим и в България, която е една от най-важните локации за нас.

  Колко работни места смятате да откриете и за какъв тип специалисти?
  Ние като компания винаги се опитваме да подберем най-добрите таланти – инженери, маркетинг специалисти, професионалисти в различни сфери на бизнеса ни.

  Можете ли да споделите конкретно число?
  Не мога да споделя конкретно число.
  Инвестираме в нови технологии, като допълнена и виртуална реалност, чат продукти, блокчейн и др.

  Как екипът в България е ангажиран с тези проекти?
  Специалистите тук са важна част от глобалния екип. Имаме много добро сътрудничеството между екипите в България и САЩ. В крайна сметка не е важна локацията, а уменията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 1 ден
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 1 ден
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI