петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  21599 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?

  За професията и възможностите разказва Александър Николов, мениджър на екипи за разработка на аналитични решения в софтуерната компания
  27 август 2018, 09:52 a+ a- a

  Александър Николов е мениджър на екипи за разработка на аналитични решения в Experian. Завършил е Националната търговско-банкова гимназия в София и „Международна икономика“ в УНСС. След това специализира магистратура по „Финансова икономика“ в Университета в Нотингам в Англия, но избира да се завърне в България и да търси своята реализация тук. Започва работа в Experian през 2011 година като анализатор, а 2 години по-късно става мениджър на малък екип. 

  „Идеята ми винаги е била да се опитам да се реализирам в България, но не очаквах да си намеря толкова бързо работа, която е директно свързана със специалността ми и това, което съм учил. Няколко години по-късно Experian ми предостави възможността да ръководя екип и оттогава развивам кариерата си в посока лидерство и мениджмънт“, споделя Александър. Към днешна дата ръководи шестима души, всеки от които има свой екип в София. Те се занимават с моделиране, обработка и анализ на данни предимно във финансовата сфера на пазари, опериращи във Великобритания и континентална Европа.

  Срещнахме се с Александър, за да ни разкаже повече за работата на анализатора и възможностите за развитие в сферата.

  Какво е да работиш като анализатор в Experian?

  Какви са основните Ви отговорности като мениджър на екипи за разработка на аналитични решения?
  През последните няколко години отделът, в който работя, успя да се утвърди като стратегически център на Experian за анализи. Започнахме 12 човека, а в момента наброяваме над 130. Моята роля е свързана с ръководенето на част от екипите в отдела, отговарящи за аналитичните продукти, които предлага компанията ни в континентална Европа и Великобритания. Задачата ми е да осигуря стабилна среда, в която хората да могат да бъдат продуктивни, мотивирани, щастливи и да могат да развиват ефективно уменията си. Много е важно, за да съществува такава среда, мениджърите на индивидуалните екипи да са истински лидери, така че голяма част от ежедневието ми отива в това да ги подпомагам да бъдат по-добри в това, което правят. Също така работим рамо до рамо с наши колеги консултанти, които оперират в различни държави и поддържат контакти с ключовите ни клиенти, така че координацията ми с тях е от съществено значение. И не на последно място - отделям време за това да се поддържа репутацията на отдела на високо ниво. Българите са умни и работливи и съм много горд, че компанията ни доверява все по-стратегически важни и сложни аналитични задачи. 

  Как типично протича един работен ден на екипа Ви?
  Обикновено работният ден започва в 9ч. с кафе и преглеждане на пощата. Имаме си оперативки, на които всеки разказва с какво се занимава и докъде е стигнал. Макар че има моменти, в които всеки от нас работи по индивидуален проект, членовете на екипа са наясно какво се случва при другите и са готови да помогнат при нужда. Развиването на знания и умения също е неразделна част от ежедневието ни, така че освен работата по проекти, правим обучения, семинари за споделяне на опит, коучинг срещи и други.

  Какви умения и качества са необходими за професията анализатор?
  Мултидисциплинирането е от изключителна важност за успеха на един анализатор. За да бъдеш успешен в нашата професия, трябва да инвестираш време в сферите на математиката, статистиката и програмирането, но също така трябва и да разбираш бизнес логиката и нуждите на клиентите. Това е един много комплексен профил и затова специализацията е от изключителна важност. Например можеш да се фокусираш върху самата обработка на огромни обеми от данни или да се занимаваш с моделирането им, посредством статистически модели, а като натрупаш опит - да се мултидисциплинираш.

  Как поддържате знанията и квалификацията си и тези на екипите Ви?
  Новите технологии и похвати в анализа на данни се развиват толкова бързо, че е необходимо ежедневно да се осведомяваш. Дори в сравнително традиционен бизнес като финансовия използваме технологии, които са на не повече от 1-2 години. Затова освен да осигурим материали и време за развиване на знания на колегите, създаваме култура на постоянно учене и помагаме на всеки един да го превърне в ежедневен навик. Аз лично се опитвам да разнообразявам методите, с които уча. За щастие, в днешно време можеш да получиш информация по много начини. Сред любимите ми, освен традиоционното четене, са онлайн курсове, аудио книги и web конференции.

  Какви са възможностите за развитие?
  Работата ни е доста разнообразна. Имаме цялата палитра - от стандартни до много комплексни задачи. Само в нашия отдел има 5 нива на растеж, като при петото ниво имаш избор в зависимост от натрупания опит, силните ти страни и желанието ти за професионално развитие. Можеш да избереш да продължиш като експерт в сферата си и да се занимаваш с най-комплексните задачи, да управляваш проекти или да бъдеш консултант, а може и да се развиеш по мениджмънт пътеката ни. От друга страна, все пак Experian е един от най-големите съдържатели на данни в света и ако можеш да работиш с тях, имаш възможност да се присъединиш към много други наши отдели по цял свят.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Една от най-популярните заблуди е, че анализирането на данните е нещо, което става бързо и лесно. Изискват се години упорит труд и работа, за да си сигурен, че подхождаш към данните с адекватна методология и че заключенията, които извеждаш, имат реална стойност.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на EXPERIAN BULGARIA EAD в JOBS.bg тук

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 59 минути
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 5 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева