вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6419 прочитания

  Ocado Technology: България е добра локация за разработване на софтуер

  Ричард Хейууд, мениджър на Ocado Technology София, пред Economy.bg
  03 октомври 2018, 10:26 a+ a- a

  Преди дни британската ИТ компания Ocado Technology обяви, че открива софтуерен център в София. Той се намира в близост до Mall Paradise и в него вече работят над 60 софтуерни инженери. Те разработват проекти в областта на роботиката, машинното обучение, AI & симулации, data science, складовия контрол, изпълнението на онлайн поръчки и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои и да достигне 190 през следващите 5 години. Освен у нас и във Великобритания Ocado Technology има два софтуерни центъра в Полша и един в Испания.

  Защо британската компания реши да открие софтуерен център у нас и какви са плановете й за офиса в София – Economy.bg разговаря с Ричард Хейууд, мениджър на Ocado Technology София.

  Защо Ocado Technology реши да открие софтуерен център у нас?

  Ричард, защо Ocado Technology реши да открие софтуерен център в София?
  За нас ключов фактор беше да разполагаме с опитни софтуерни специалисти, които са налице в София. Затова откриваме наш самостоятелен офис тук. Той е нов за Ocado, но ние присъстваме в София от няколко години. Преди да се преместим тук, работихме с Questers. Те ни помогнаха в изграждането на голям екип. Сега се настанихме в наш собствен офис и имаме повече пространство, за да се разрастваме като независима компания.

  Между кои други локации избрахте София?
  Когато Ocado започна да търси софтуерни разработчици извън Великобритания, разгледахме доста градове в България, Полша и в други европейски страни. Първо открихме офис в Краков, после стъпихме във Вроцлав, Полша. София беше логичната следваща стъпка заради отличния софтуерен талант и потенциала на пазара.

  Споменахте, че имате подобни софтуерни центрове в Полша и Великобритания.
  Полша, Великобритания, България и Испания.

  Кои са предимствата и недостатъците на центъра в София в сравнение с другите ви офиси?
  Правим различни неща. Причината да имаме няколко софтуерни центрове е, че така можем да привлечем различен тип местни таланти. Да се разраснем до 1000 софтуерни разработчици само в една локация, би било доста трудно. Разполагайки с няколко софтуерни центъра, ние можем да привлечем местен талант и да изградим общност.

  Повлия ли Brexit на решението ви да откриете офис тук и на евентуално решение за разширяване?
  Brexit е все още една голяма неизвестна. Той не засяга нашата стратегия. Продължаваме да растем тук, в Барселона, в Полша. Не мисля, че Brexit ще окаже влияние върху тези планове.

  "Ще утроим броя на служителите си през следващите 5 години".

  Колко работни места планирате да откриете?
  Тъкмо се преместихме в този офис. Имаме достатъчно място за 190 инженери. В момента те са около 60. Така че имаме достатъчно пространство да растем през следващите 4-5 години.

  Срещате ли трудности в намирането на точния талант?
  Да намериш специалисти е предизвикателство, което има различни аспекти. Един от тях е да привлечеш хора с точните технически умения, а друг - да откриеш хора с точната култура. Да намерим хора, които ни пасват и по двата критерия, определено е предизвикателство. Но това е така във всички локации, в които присъстваме.

  Нашият пазар е доста конкурентен. Каква е стратегията ви като нова компания, стъпила в България, за привличане и задържане на талант?
  Това, което правим, е доста по-различно от работата на други софтуерни компании. Работата при нас е наистина интересна и нашите инженери са много ентусиазирани. Даваме на служителите си много голяма автономия по отношение на това да предлагат различни решения. Не казваме на хората какво да правят. Софтуерните инженери участват в намирането на решения на проблеми. От тази гледна точка работата при нас е много вълнуваща.

  Какъв тип професионалисти търсите?
  Търсим различни типове професионалисти в София. Имаме нужда от Java специалисти и такива с опит в програмиране на C и Embedded C, както и Android програмисти. Работим с доста технологии тук, което дава възможност на различни специалисти да се присъединят и да работят при нас.

  "Да намериш кадри е предизвикателство, но така е навсякъде".

  Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ сектора у нас?
  Мисля, че софтуерният сектор в България се развива много добре в момента. Говорил съм с доста хора, които са се преместили в чужбина в търсене на работа и сега искат да се върнат. Смятам, че страната ви е добра локация за разработване на софтуер. Няма нужда да търсите навън, вече можете да намерите работа и тук. Определено да намериш кадри е предизвикателство, но така e навсякъде.

  Кои според Вас са уменията, които ще имат най-голямо значение в ерата на автоматизацията?
  Вероятно най-важното умение ще е хората да могат да се учат и адаптират, защото бъдещето е неясно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис