вторник, 18 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  648 прочитания

  Пол Ромър и Уилям Нордхаус получиха Нобелова награда за икономика

  Те бяха отличени за създаването на икономически модели, отчитащи знанието и климатичните промени като фактори
  09 октомври 2018, 15:53 a+ a- a

  Шведската кралска академия на науките присъди тазгодишната Нобелова награда за икономика на Пол Ромър и Уилям Нордхау. Двамата учени са разработили модели, които отчитат обмяната на знание и климатичните промени като фактори, влияещи върху икономическото развитие. 

  През последните повече от 100 години общата тенденция е икономиката да расте със забележителни темпове, значително по-бързо, отколкото през предходните векове. И все пак налице са съществени разлики между отделни държави. Тогава кои са факторите, които в най-значителна степен определят благоденствието на една нация?

  Този въпрос си задава Пол М. Ромър още през 60-те години на миналия век. В свое изследване той анализира данните за икономическото развитие на над 100 държави в рамките на 25 години. Първоначалната хипотеза, с която започнал проучването, била, че по-бедните държави трябва да бележат по-голям икономически ръст и така постепенно да достигат по-богатите. Това разбиране било залегнало в модела на икономиста Робърт Солоу, получил Нобелова награда през 1987 и се обяснява с факта, че добавената стойност от всяка следваща капиталова инвестиция постепенно намалява. На практика се оказва, че някои бедни държави бележат по-висок ръст, а други затъват още повече.

  Ромър установява, че един от съществените фактори, определящи в коя посока ще тръгне дадена държава, е управлението на знанието или т.нар. икономика на идеите. Според икономиста повечето ресурси имат таван на своята полезност. Например може да отделите средства и да се сдобиете с модерна машина, но във всеки конкретен момент тази машина може да работи само в рамките на едно определено предприятие при определен капацитет. За сметка на това дадена идея може да бъде приложена в множество предприятия, от което всички те да имат полза. 

  Същевременно Ромър отчита, че производството на нови стоки, базирани на нови идеи, е свързано с високи първоначални разходи, които постепенно намаляват. От гледна точка на бизнеса, за да има смисъл от такива продукти, трябва пазарът да позволява лансирането им на по-висока цена, така че да се покрие първоначалната инвестиция. За да се случи това пък е необходимо съответната компания да има в известен смисъл монополна позиция, макар и за ограничен период от време. Това предполага нейните конкуренти да не могат да ползват идеята ѝ или иначе казано изисква добре работеща система за защита на интелектуалната собственост.

  Ромър показва, че нерегулираните пазари създават технологична промяна, но са склонни да провеждат по-малко развойна дейност и съответно имат по-малко нови продукти. За да се справят с това, трябва да помислят за целеви субсидии и въвеждане на патенти. Според неговия анализ този тип политики са ключови за дългосрочния растеж не само на отделните страни, но и за света като цяло.

  Другият лауреат - Уилям Нордхаус, създава рамка, която позволява анализ на климатичните промени от гледна точка на разходи и ползи. В създадения от него интегриран модел за оценка се включват три модула. Първият разглежда движението на въглеродните емисии в атмосферата, биосферата и океана, разчитайки на химически закономерности. Вторият модул описва ефекта от концентрация на парникови газове върху климата на земята, изхождайки от физични закономерности. Третият модул е чисто икономически и показва как различни политики влияят върху използването на капитал, труд и енергия. В модела на Нордхаус остават някои неизвестни, например не се отчита дали има повратна точка, след която процесите стават необратими. Икономистът е убеден обаче, че най-ефективното решение в глобален мащаб е система, при която абсолютно всички държави плащат еднаква по размер такса върху своите въглеродни емисии. 

  Трудът и на двамата лауреати е важна крачка към разбирането какво е необходимо за устойчив растеж в дългосрочен план.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича
  преди 3 часа
  Брекзит: Трябва ли Великобритания да заплати 39 млрд. евро на ЕС
  Кандидатите за премиер повдигнаха въпроса пред Консервативната партия
  преди 5 часа
  Стартира редовната самолетна линия от Бургас до Херсон
  България ще се популяризира като предпочитана туристическа дестинация на украинския пазар
  преди 10 часа
  Българските ученици ще изучават програмиране по модела на сръбските учебни планове
  Майкрософт и Proplusion обявиха нова иницатива, която ще трансформира обучението по информатика в четири балкански страни