петък, 22 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1859 прочитания

  2000% ръст на проект мениджърите у нас за 15 години

  Вижте любопитни данни за професията в България, представени от Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация за управление на проекти
  10 октомври 2018, 12:07 a+ a- a

  В момента около 40 хил. души у нас се самоопределят като заемащи или заемали позицията проект мениджъри (Project Manager). Това е ръст от 2000% за последните 15 години. Тези данни представи Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация за управление на проекти по време на конференция в София.

  По думите му това представлява един внушителен количествен растеж на тези професионалисти у нас. В рамките на форума 2018 IPMA Conference: „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“ Проданов сподели, че най-голям брой (22%) или всеки четвърти проект мениджър е зает в ИКТ сектора.

  Според Проданов докато в световен мащаб са сертифицирани около 38% от практикуващите професията, то у нас процентът е далеч по-нисък. Едва 6% са сертифицираните професионалисти в ИКТ сектора в България, а само 3% са сертифицираните в другите индустрии. Една трета (33%) от всички определящи се като проектни мениджъри не са сертифицирани, а 58% практикуват професията, но не като основна дейност.

  "За да се гарантира високо качество и ефективност при реализирането на проекти, е необходимо експертите да осъвременяват знанията си, повишават уменията си и придобиват нови, които да отговарят на динамичното развитие на бизнес средата. Това може да се постигне чрез сертифициране, допълнителни курсове и посещаване на професионални събития, свързани с управлението на проекти“, коментира Проданов.

  Вижте видео с любопитни данни за професията проектен мениджър в България

  „Българската икономика има нужда да премине към производство и предлагане на услуги с висока добавена стойност, ключов фактор за чието постигане е ефективното управление на проекти. Според справка на МОН управление на проекти се преподава в 14 университета, докато на централно ново в държавната администрация работят 240 екипа като в рамките на един програмен период се изпълняват между 12 000 и 13 000 проекта. Повишаването на експертизата и придобиването на нови умения ще допринесе за по-конкурентоспособен бизнес и по-ефективен публичен сектор“, каза по време на официалното откриване Томислав Дончев, заместник министър-председател и член на БАУП допреди заемането му на публична длъжност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  преди 14 часа
  КНСБ: Между 2 и 30 дни са платените болнчини в ЕС
  В Австрия и Германия работодателят поема обезщетението на служителите през първите няколко седмици от боледуването им
  преди 14 часа
  Производството на малини у нас с 30% ръст
  Изнасяме малини за основно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди - за Румъния, Нидерландия и Великобритания
  преди 14 часа
  Британците лъжат, че са болни, за да не ходят на работа
  Ново проучване установи, че служителите на Острова са склонни също така да крадат дребни консумативи от офиса и да си приписват чужди заслуги
  преди 17 часа
  Louis Vuitton повиши офертата си към Tiffany
  Преговорите между двете компании продължават, но въпреки това не е сигурно, че до сделка ще се стигне