неделя, 16 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1664 прочитания

  2000% ръст на проект мениджърите у нас за 15 години

  Вижте любопитни данни за професията в България, представени от Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация за управление на проекти
  10 октомври 2018, 12:07 a+ a- a

  В момента около 40 хил. души у нас се самоопределят като заемащи или заемали позицията проект мениджъри (Project Manager). Това е ръст от 2000% за последните 15 години. Тези данни представи Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация за управление на проекти по време на конференция в София.

  По думите му това представлява един внушителен количествен растеж на тези професионалисти у нас. В рамките на форума 2018 IPMA Conference: „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“ Проданов сподели, че най-голям брой (22%) или всеки четвърти проект мениджър е зает в ИКТ сектора.

  Според Проданов докато в световен мащаб са сертифицирани около 38% от практикуващите професията, то у нас процентът е далеч по-нисък. Едва 6% са сертифицираните професионалисти в ИКТ сектора в България, а само 3% са сертифицираните в другите индустрии. Една трета (33%) от всички определящи се като проектни мениджъри не са сертифицирани, а 58% практикуват професията, но не като основна дейност.

  "За да се гарантира високо качество и ефективност при реализирането на проекти, е необходимо експертите да осъвременяват знанията си, повишават уменията си и придобиват нови, които да отговарят на динамичното развитие на бизнес средата. Това може да се постигне чрез сертифициране, допълнителни курсове и посещаване на професионални събития, свързани с управлението на проекти“, коментира Проданов.

  Вижте видео с любопитни данни за професията проектен мениджър в България

  „Българската икономика има нужда да премине към производство и предлагане на услуги с висока добавена стойност, ключов фактор за чието постигане е ефективното управление на проекти. Според справка на МОН управление на проекти се преподава в 14 университета, докато на централно ново в държавната администрация работят 240 екипа като в рамките на един програмен период се изпълняват между 12 000 и 13 000 проекта. Повишаването на експертизата и придобиването на нови умения ще допринесе за по-конкурентоспособен бизнес и по-ефективен публичен сектор“, каза по време на официалното откриване Томислав Дончев, заместник министър-председател и член на БАУП допреди заемането му на публична длъжност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Петя Аврамова: Близо 3 млрд. евро се инвестират в българските региони
  Основен приоритет на България е преодоляване на различията между регионите, посочи министърът на регионалното развитие
  преди 2 дни
  Испания излиза от процедурата за прекомерен дефицит
  Вече нито една държава членка на ЕС не е обект на процедура при прекомерен дефицит
  преди 2 дни
  ЕС прие правила срещу опасните продукти на пазара
  На ЕС се пада дял от близо една шеста от световната търговия със стоки
  преди 2 дни
  Пощенска банка приключи придобиването на Банка Пиреос
  Очаква се операционната интеграция да се осъществи до края на годината