неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16956 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?

  За професията и възможностите разказва Благовест Желев, тест инженер в международната компания за микроелектроника
  18 октомври 2018, 09:42 a+ a- a

  Благовест Желев е тест инженер в софийския офис на международната  инженерна компания за микроелектроника Melexis. Завършил е Техникум по електроника Джон Атанасов в Стара Загора, специалност „Микропроцесорна техника“ , и „Електроника“ в Технически университет - София. Кариерата си стартира още по време на обучението в университета. Първата му работа е в компания, която произвежда различни електронни модули за автомобили. Към екипа на Melexis Благовест се присъединява през май 2015 на позиция „Младши тест инженер“, а година по-късно вече е тест инженер.

  Срещнахме се с Благовест, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Melexis разработва чипове, които в по-голямата си част намират приложение в един автомобил. Моята отговорност като тест инженер в цялата разработка на продукта е да валидирам и квалифицирам, че този чип ще работи правилно както спрямо изискванията на клиента, така и спрямо нашите вътрешни изисквания. Служим си с тестово оборудване, на което разработваме хардуер и софтуер, за да сме сигурни, че всички чипове, които произвеждаме, са годни и пристигат при клиента с правилната функционалност. 

  Как типично протича един работен ден?
  Хубавото е, че нямам типични работни дни, защото моят ден е динамичен и е свързан с работа на различни места. В общия случай се работи в лаборатория, в която има най-различно професионално оборудване. За тест инженера това е т.нар. тестер, на който разработваме съответния хардуер и софтуер за различните проекти. Така тестваме чипа и валидираме, че е годен. В лабораторията протича по-голяма част от деня, но също така се налага да подпомагаме и производството, ако възникне проблем. Поради факта, че Melexis разработва чипове от начало до край и обхваща целия производствен процес, нашата работа е свързана и с комуникация с различни отдели за изясняване на различни трудности и задачи, които трябва да изпълним.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Бих ги разделил на две групи. Първата са личностни качества и на първо място умението да комуникираш. То е нужно, защото нашата работа предполага комуникация с различни отдели. Наред с комуникативността, към първата група бих добавил упоритост и отговорност към проекта. Упоритостта е важна, защото имаме много задачи и предизвикателства, които често възникват, и човек не бива да се отказва при първия сблъсък с тях. 

  Втората група са професионалните умения. Необходими са познания по електроника предвид сферата, в която оперираме, както и по програмиране, защото работата изисква написването на софтуер, който тества продукта. Познаването на спецификата в разработването на чипове също е полезно. Макар това да е нещо, което се придобива в работата, е хубаво човек да има някакви основи, ако иска да се реализира като успешен тест инженер.

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Като чета различни научни трудове и информация в интернет. Опитвам се да чета за неща, които се прилагат в различни компании, но и да се обогатявам чрез споделяне на вътрешно знание. Най-добрият източник на знания всъщност е обмяната на опит с колегите. Ние сме компания, която има най-различни R&D отдели по света и те са се сблъсквали с разнородни проблеми.

  Компанията също инвестира в много обучения, които поддържат както нашите професионални знания, така и меки умения.

  Какви са възможностите за развитие?
  В Melexis човек не е ограничен в развитието си. Всичко зависи от него, от неговото старание,  желанието да инвестира в себе си и това какво иска да постигне в кариерата си. Лично аз бих желал да израсна до старши тест инженер, но има много добри примери за колеги на моята или подобна на моята длъжност, които са станали мениджъри. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Митът в нашата сфера е, че ако си вършиш ежедневната работа и притежаваш определени знания, те ти стигат. В последно време електрониката преживява голям бум и индустрията се развива с всеки изминал ден. Според мен човек трябва да обновява своите знания регулярно и да бъде актуален на пазара. Друг мит е, че след като се занимаваш с електроника, разбираш от всичко. В действителност знанията ни са специфични и съсредоточени в конкретна област, в случая в сферата на микроелектрониката. 

  Как си почиваш? 
  Активно, поради факта, че се трудя пред компютър. Едно от хобитата ми е да ходя на планина – пеша или с колело. Хубавото е, че имаме колеги, които също обичат планината и се получават хубави колективни събирания.. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева