неделя, 25 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  887 прочитания

  Двойно повече жилища са завършени в София през 2018

  Въпреки значителното повишаване на обема имоти на пазара, в определени райони търсенето продължава да надхвърля предлагането
  21 февруари 2019, 14:09 a+ a- a

  През изминалата година се наблюдава висока строителна активност в отговор на устойчивото търсене. Със 107% повече жилища в София са завършени през 2018 г. спрямо предходната година, сочат данните на НСИ.

  В столицата е започнало строителството на 7989 жилищни единици, което е с 63% повече спрямо 2017 г. Въпреки значителното повишаване на обема имоти на пазара, в определени райони търсенето продължава да надхвърля предлагането, което води до ръст на цените от 7.5% на годишна база, отчитат от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

  „Инвестицията в жилищни имоти остава най-сигурният и изгоден начин за съхраняване стойността на капитала. На фона на лихви по депозитите близки до нула и годишна инфлация около 3%, доходността от отдаване под наем е близо 5% на годишна база. Устойчивият ръст на работните заплати, ниската безработица и стабилната икономика създават допълнителен стимул на купувачите за сключването на сделка.“, казва Асен Чавдаров, член на УС на НАСП.

  Потребността от осигурено паркиране при покупка на ново жилище води до промени при проектирането на сградите, посочват членовете на НАСП. „В повечето нови проекти търговските площи на партерните етажи вече са заменени с гаражи, а пространството на паркиране се усвоява оптимално чрез допълнителни механизми за паркиране на повече от един автомобил на едно място“, допълва Ивайло Митев, член на УС.  

  Все по-отчетлива става тенденцията да се увеличава броят на жилищата в една сграда, посочват от Асоциацията. Причината се корени в стремежа към по-мащабни проекти, които позволяват по-ниска себестойност на строителството и предлагане на по-достъпни цени. „Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко проекта с по-малко жилищни единици облекчава частично административната тежест. Това, ведно с по-ниските разходи и икономии от мащаба, предопределят до голяма степен решението при проектирането. В резултат се открива възможност да влагаме повече средства в заобикалящата инфраструктура“, уточнява Митев.

  Развитието на транспортната мрежа очаквано разшири фокуса на купувачите при избора на район за живеене, отчитат от НАСП. „Засилва се интересът към квартали като Хаджи Димитър и Овча купел, които доскоро са пренебрегвани от купувачите заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт. Със строежа на третата линия на метрото обаче се увеличават запитванията, с което расте и инвестиционната активност в тези райони“, коментира Аспарух Делев, член на НАСП. По думите му традиционно предпочитани за живеене са Южните и Източните райони на София и в частност кварталите Лозенец, Стрелбище, Манастирски ливади, Младост и Изток.

  Банковото кредитиране на жилищното строителство запазва ниски нива и през 2018 г. по данни на НАСП. По-трудното финансиране на проектите се дължи на липсата на обективна информация относно строителния сектор, в частност жилищния сегмент. „Съотнесено към ваканционното и промишленото строителство, изграждането на жилища предполага много по-нисък риск за финансиращите институции. Поставянето им под общ знаменател изкривява данните за възвращаемостта на кредитите в жилищно строителство“, коментира Красимир Шалев, член на УС.

  Въпреки повишаващото се качество на строителството и подобряването на организацията на процеса, браншът изпитва сериозни затруднения при намирането на работна ръка. „Решение за недостига на подготвени кадри може да се търси в две посоки – процедури за квалифициране на местната работна ръка или улесняване на вноса от други страни. И двете опции обаче изискват държавна политика за подобряване показателите на пазара на труда“, казва Бойко Калчунков, член на НАСП.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Борисов: Средната заплата става 2700 лв. от март догодина
  Премиерът присъства на откриването на рудник „Ада Тепе“ на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“
  преди 2 дни
  Шефът на HP се оттегля от поста си
  Дион Уайслър ще напусне поста от 1 ноември
  преди 2 дни
  Облекчават наемането на работници от Грузия
  Вече няма да се изисква разрешение за работа при наемането на грузински граждани
  преди 2 дни
  Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има
  Това обявиха от НАП на среща с разработчици на софтуер за продажби